Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Så nær var Norge å sjokkere Portugal

I stedet ble vi nådeløst straffet på en av få norske forsvarsfeil.

GIGANTMISS: Morten Gamst Pedersen fikk en kjempemulighet til å sende Norge i ledelsen på stillingen 0-0 i første omgang, men blåste ballen høyt over tverrliggeren bak Eduardo.Foto: Erlend Aas / Scanpix
GIGANTMISS: Morten Gamst Pedersen fikk en kjempemulighet til å sende Norge i ledelsen på stillingen 0-0 i første omgang, men blåste ballen høyt over tverrliggeren bak Eduardo.Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

LISBOA (Dagbladet): • Portugal - Norge 1-0.

Det er i utgangspunktet såpass klasseforskjell på Norge og Portugal at selv et 1-2-tap ville bli betraktet som en halv seier av Drillo - i hvert fall før kampen.

Men fotballkamper avgjøres heldigvis på banen, ikke på papiret, og etter 90 minutter har Norge faktisk lov til å være litt skuffet over å ikke få med seg poeng fra Estadio da Luz.

Drillos menn skapte flere store sjanser i den første omgangen, og hadde stort sett god kontroll på de portugisiske stjernene. Morten Gamst Pedersen fikk den største muligheten, men blåste ballen over fra kloss hold.

- Det er bittert å ikke score på de sjansene. Det ble vår bane, sier Egil «Drillo» Olsen.

For i store perioder av kampen opptrådte våre menn akkurat så klokt, disiplinert og organisert som Drillo hadde planlagt - i tillegg til at så godt som alle kontringsmuligheter ble tatt helhjertet når vi erobret ballen i gunstige posisjoner.

Slapp med skrekken Men i en bortekamp mot et landslag mange rangerer som et av verdens beste må man ta de sjansene som dukker opp. Og på det området feilet Norge, eller nærmere bestemt Erik Huseklepp og Morten Gamst Pedersen.

Begge hadde hver sin mulighet til å sjokkere Portugal før pause, særlig den til Gamst var stor, men vertene slapp med skrekken.

FORTVILTE: Morten Gamst Pedersen og John Carew fortvilte etter førstnevntes kjempemiss.Foto: SCANPIX/AP Photo/Paulo Duarte
FORTVILTE: Morten Gamst Pedersen og John Carew fortvilte etter førstnevntes kjempemiss.Foto: SCANPIX/AP Photo/Paulo Duarte Vis mer

Og straffet oss nådeløst en av de få gangene konsentrasjonen sviktet en smule.

Åtte minutter etter pause kom Vadim Demidov, som spilte i sykdomsfraværet til Kjetil Wæhler, på etterskudd mot Helder Postiga inne i feltet. På klinisk avsluttervis omsatte han Nanis innlegg i kampens eneste scoring.

- Det var et lavt innlegg fra Nani, og ballen kom ganske fort i nærmeste hjørne. Jeg rakk ikke ned. Den er ikke umulig, men vanskelig, sier Rune Almenning Jarstein etter kampen.

Etter det så Norge egentlig aldri ut til å score.

Tre lag på ti poeng Nå står tre lag - Norge, Danmark og Portugal - alle på ti poeng. Norge er for øyeblikket på tredjeplass i gruppa, men har bare et plussmål færre enn danskene og to færre enn Portugal. På innbyrdes oppgjør er det dødt løp mellom Norge og Portugal.

- Det blir tøft. Vi håpet på hjelp fra Island, men det fikk vi da ikke. Sånn er det bare, sier Egil Drillo Olsen til Viasat etter kampen.

Før kampen ble det snakket om hvor viktig det var å ri av det forventede portugisiske stormløpet i starten, og unngå en tidlig baklengs som ville gi vertene og publikum det løftet som kan gjøre dem umulige å hanskes med.

Norge sto ikke bare imot og nøytraliserte Cristiano Ronaldo - de yppet seg opptil flere ganger i motsatt ende av banen også.

God norsk åpning Etter et drøyt kvarter kunne Erik Huseklepp stilnet de drøyt 50 000 portugiserne på Estadio da Luz etter en glitrende kontring, som startet med en portugisisk corner.

KNALLHARDT STRAFFET: Da konsentrasjonen glapp et lite øyeblikk, ble Norge nådeløst straffet da Helder Postiga skled inn seiersmålet ti minutter etter pause.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
KNALLHARDT STRAFFET: Da konsentrasjonen glapp et lite øyeblikk, ble Norge nådeløst straffet da Helder Postiga skled inn seiersmålet ti minutter etter pause.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA Vis mer

Huseklepp sendte alltid løpsvillige Bjørn Helge Riise nedover høyresida, Fulham-proffen snudde rundt sin egen akse og oppdaget at Huseklepp var på vei inn bak den ikke akkurat snorrette forsvarsrekka. Pasningen var perfekt, Huseklepp var alene gjennom, men hadde relativt spiss vinkel å avslutte fra. Dermed fikk Eduardo ei hånd på ballen - men like fullt en god norsk mulighet.

Portugal pøste som ventet masse folk framover i banen, og selv om Drillo har påpekt at de bare har scoret tre av sine 14 siste mål mot etablert forsvar, var de så ballsikre og bevegelige at Norge tidvis var på smågyngende grunn. Det ble imidlertid bare nesten, og Rune Almenning Jarstein reddet uten altfor store problemer da Ronaldo banket avgårde et frispark fra drøye 25 meter.

Luftig bom I stedet var det Norge som skulle få kampens andre sjanse - og den var enda større enn den første.

Morten Gamst Pedersen slo en alldeles strålende diagonalpasning til Erik Huseklepp, og igjen tok Bjørn Helge Riise den lange turen inn i Portugals 16-meter. Han fikk ballen i rette øyeblikk, slo den på tvers av feltet, og på bakre stolpe fikk Gamst en gyllen mulighet på seks, sju meters hold.

En portugisisk forsvarer kastet seg ned for å blokkere, og kanskje forstyrret han Blackburn-proffen til å sette skuddet høyt over. I etterpåklokskapens lys burde Gamst kanskje dratt en skuddfinte, for i så fall kunne han avsluttet uhindret fra kloss hold.

Det etablerte norske forsvarsspillet ble bare bedre og bedre etter hvert som omgangen gikk, og selv om Portugal selvsagt hadde ballen mye, skapte de ingen virkelig store sjanser de første 45 minuttene.

Frustrert Ronaldo En mann som Cristiano Ronaldo fikk utrettet svært lite på side til Tom Høgli, og skiftet side med Nani på tampen av omgangen.

Han presenterte seg likevel etter 40 minutter, da Fabio Contrao slo inn fra venstre. Målmaskinen viste sin enorme spenst og kraft og raget høyt over John Arne Riise inne i feltet, men heldigvis gikk headingen rett på Jarstein.

Det var antydning til litt misnøye blant hjemmefansen da dommeren blåste av til pause - og det var en kompliment til det norske laget og jobben de la ned. For om man skulle gi en gammel ungdomsskolekarakter til de 11 i hvite drakter de første 45 minuttene var det slett ikke langt unna en meget pluss.

Tung Carew De som slet mest var John Carew, som virket tung og litt treg på topp, og John Arne Riise som hadde visse problemer én mot én.

Det var uansett grunn til norsk optimisme foran 2. omgang - og det startet ganske så bra da også.

FRUSTRERT: Cristiano Ronaldos frustrasjon var et vitnesbyrd om at Norge gjorde en solid innsats defensivt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Armando Franca
FRUSTRERT: Cristiano Ronaldos frustrasjon var et vitnesbyrd om at Norge gjorde en solid innsats defensivt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Armando Franca Vis mer

Bjørn Helge Riise, Morten Gamst Pedersen og John Carew kom nesten tre mot tre på en kontring etter noen få minutter, men Pepe greide såvidt å hindre Riise i å få ballen inn til Carew foran mål.

Da det kanskje var i ferd med å bre seg en liten, komfortabel følelse i det norske laget smalt det plutselig - et øyeblikks uoppmerksomhet var alt som skulle til.

Konsentrasjonssvikt Premier Leagues assistkonge Nani fintet innlegg et par ganger før han omsider slo lavt inn i boksen, og der hadde Helder Postiga kommet seg foran Vadim Demidov.

Real Sociedad-stopperen forsøkte å kaste seg fram, men det var for seint, og Postiga styrte inn 1-0 helt inne ved stolpen fra åtte, ni meter.

Ettersom et nytt baklengsmål ville medføre at Portugal passerte Norge på innbyrdes oppgjør var det ingen selvfølge at Drillo tok noen umiddelbare grep fra benken. Men én ting gjorde han i hvert fall etter 60 minutter: En rusten Carew gikk ut til fordel for Mohammed Abdellaoue.

Nær 2-0 Moa fikk den pasningen han hadde håpet på da Tom Høgli fant ham i bakrommet med en presis langpasning. Mottaket satt imidlertid ikke helt som det skulle, samtidig som Bruno Alves lå helt på grensa i forhold til hva man slipper unna med av forseelser innenfor 16-meteren. Men det skal nok mer til å få straffe i Portugals egen lekegrind, selv om en stor norsk supporterskare skrek det de kunne bak målet.

Et kvarter før slutt måtte Erik Huseklepp vike, og Daniel Braaten entret gresset. Uten at det trekket satte noe fart på Norge.

I stedet var Portugal nær den 2-0-scoringen Drillo fryktet da Ronaldo fikk stå alene med Tom Høgli drøye på 13-14 meter. Tromsø-backen var på etterskudd og Ronaldo kunne skutt, men i stedet brukte han en touch for mye og sjansen gikk til spille.

Det var i hvert fall et lyspunkt i et ellers småsurt tap.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer fra Lisboa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media