Så nær!

LAHTI (Dagbladet): - Det er ganske utrolig å tape med bare 1,3 meter etter å ha gått i 30000, sier Frode Estil (28) til Dagbladet. Men selv om avstanden fram til gullvinner Andrus Veerpalu fra Estland bare var fattige to tideler, kunne ikke sølvgutten gått «et hundredel fortere».

Med sølvmedaljen i går fikk Frode Estil sitt internasjonale gjennombrudd som mesterskapsløper. Men gullmedaljen var så nær at han ikke klarte å slippe jubelen løs rett etter målpassering.

- Da tavla viste at jeg var to tideler for sein, ble jeg lynforbanna. Jeg kom med ei kort glose som begynner på f..., innrømmer den sympatiske nord-trønderen fra Sørli i Lierne kommune.

Han kan ikke helt se hvor han skulle ha spist inn de siste to tidelene som tilsvarer skarve 1,35 meter av den beinharde tremila.

  • Frode Estils tremilstid på 1.14.18,1 tilsvarer 44581 tideler.

  • Hadde han brukt 44578 ville han vært verdensmester - aleine.

- Dårlig spagat

- Jeg er ingen gummimann og hadde en dårlig spagat over målstreken. Så sånn sett kan jeg angre på at jeg har vært for slapp med å strekke ut de siste 15 årene. Men der røyk det neppe mer enn ett tidel. Og hadde jeg hatt alpinski og stålkanter kunne jeg selvfølgelig ha skrenset meg gjennom den siste svingen i full fart. Men jeg tror ikke Veerpalu var raskere enn meg der. Og jeg ville ikke risikere å havne på ræva, sier Estil på sedvanlig trøndervis.

Bare én gang tidligere i skihistorien har et mesterskapsgull blitt avgjort med mindre margin. Det var på 15 kilometeren i Lake Placid-OL i 1980 der finske Juha Mieto måtte se seg slått av svenske Thomas Wassberg med utrolige ett hundredel (hundredeler teller ikke lenger).

- Det er vanvittig at det går an å gå så jevnt som Veerpalu og jeg gjorde. Jeg er imponert over ham. På forhånd holdt jeg Odd-Bjørn Hjelmeset som den største favoritten. Da jeg skjønte det var Veerpalu jeg kjempet mot, trodde jeg gullet var innen rekkevidde. Selv om han har gått bra i det siste, har han hatt en tendens til å legge av litt på slutten av løpene, sier Frode Estil.

Leeds United

Ved siden av skigåingen har 28-åringen engelsk fotball og Leeds United som sin store lidenskap. På hjemmesiden sin på Internett har han en egen rubrikk for fotball hvor han skriver om sine egne følelser i forhold til Leeds-seirer og -tap.

- Hvis Leeds spiller mens jeg er på samling, tar jeg opp kampen på video og ser den seinere. Jeg er den klart mest fotballinteresserte i den norske troppen, sier Frode som er cand. mag. fra Universitetet i Trondheim med fagkombinasjonen geografi, idrett og samfunnsfag. Ved siden av fotballlidenskapen er det jakt og fiske som tar mye av fritida.

Får sin lønn

- Medaljen betyr kjærkomne penger. Det har ikke gått mange tusenlapper inn på kontoen i år. Jeg har aldri tjent noe særlig på idretten min. Bare de aller siste årene har jeg sluppet å ta opp studielån for å kunne holde på, sier Frode Estil.

Han karakteriserer seg selv som en beskjeden fyr.

Og det er her medaljens bakside trenger seg på:

- Jeg trives best med å være litt anonym. For ikke lenge siden var det en norsk journalist som spurte hva i huleste jeg hadde på lagbildet å gjøre. Han kjente meg ikke igjen. Det sier nok mer om meg enn ham, sier Estil som er forberedt på at livet i verdenstoppen betyr kjendisstatus.

- Det er ikke slik at jeg vil la meg slå for å slippe oppstyr. I dag har jeg kost meg fælt på tross av alt styret. Det var viktig for meg å bevise at jeg kunne ta en medalje, sier han.

Frode Estil forteller at det knappe tapet nok vil kverne litt i hodet den nærmeste tida. Helt glemt vil det ikke bli før han står der med gull rundt halsen.

- Jeg følte at jeg tapte gullet da jeg krysset målstreken. Men nå sitter jeg med en god følelse inni meg.

<B>SØLVSTIL:</B> Frode Estil var ørsmå to tideler bak Andrus Veerpalu på gårsdagens 30 km klassisk i Lahti. - Da tavla viste at jeg var to tideler for sein, ble jeg lynforbanna, sier nordtrønderen.