Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug vinter-OL 2018

Sa nei til å være OL-reserve. Nekter å sitte igjen som Svarte-Per

Dette OL-uttaket er blitt et spill om skyld. Det kler dårlig den skikongen som tidligere ikke trengte å skylde på noen når det av og til gikk for treigt i sporet.

KAMP OM SANNHETEN: Petter Northug hinter om at landslagsledelsen har skylden for hans egen formsvikt. Det høres ikke spesielt klokt ut for en som alltid har kjempet seg tilbake selv i sporet. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAMP OM SANNHETEN: Petter Northug hinter om at landslagsledelsen har skylden for hans egen formsvikt. Det høres ikke spesielt klokt ut for en som alltid har kjempet seg tilbake selv i sporet. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØKER du på Svarte-Per på nettet, vil du se at dette kortspillet annonseres som «et klassisk spill for alle». Men når Petter Northug spiller Svarte-Per med sin egen skrantende helse og dårlig form som innsats, er det bare for ham selv.

Etter at han i går kveld definitivt sa nei til å tilbudet om å være OL-reserve, ble troppen til Pyeongchang lukket uten skikongen. Underveis har også langrennsledelsen sluttet å tro at det var mulig å få Petter Northug i form til å konkurrere. Slik var tilbudet til slutt mer en utstrakt hånd enn et forsøk på å styrke det norske herrelaget. Men dette har aldri vært noe luretilbud.

Om man liker det eller ikke:

  • Skiledelsen har i hele vinter ønsket å få med Petter til OL i maksimal form, og styrt uttak og faglige råd om trening deretter.

Etter dagens OL-uttak står all den innsatsen dessverre igjen som totalt mislykket. Landslagstrenerne har hverken nå eller tidligere klart å hjelpe Petter til å ta nødvendig tak i sin egen treningshverdag.

MEN Petter har heller ikke klart å ta tak i seg selv. I stedet har han gjort spørsmålet om OL til et spill om Svarte-Per.

De siste månedene har målet vært å skyve skylden for vinterens elendighet i skisporet over på langrennsledelsen som ikke har latt ham fritt få velge sine internasjonale renn. I den tenkningen har det hverken manglet på Petters egen innsats eller konsentrasjon om det tidvis puritanske livet som toppidrettsutøver. Nei, det er han som er blitt stoppet av ledelsen i flere uttak, og på den måten fått ødelagt sin perfekte OL-oppkjøring.

Ydmykelse etter ydmykelse endte skiledelsens plan med at han måtte si nei til en reserveplass i OL. Ifølge Petter; altså.

For han nekter å sitte igjen som Svarte-Per. Denne vinteren er det visst bare langrennsledelsen som har stoppet ham, og som har forsøkt å skjule sin mangeårige motvilje mot rebellen Petter Northug ved å gi ham den siste OL-plassen som en fordekt gave.

DETTE plottet slik Petter Northug framstiller det, ble vist på skikongens Instagram sist helg. Det er et riktig morsomt klipp på russisk; like lekent gjort som mye av den vanlige nettpropagandaen derfra. Topp humor denne gangen altså fra Petter eller noen av vennene hans.

Men klippet er samtidig litt trist. For når den før så uovervinnelige skikongen Petter Northug nå velger å kjempe for å beholde sin alternative virkelighet helt inn til det aller siste OL-uttaket, er han ikke til å kjenne igjen.

Det var jo han som en gang baserte det meste av suksessen i sporet på den ubøyelige viljen. Det å aldri gi opp.

Når han velger å kjøre en PR-kampanje for å snu opp ned på virkeligheten, er det akkurat det han gjør.

SANNHETEN om Petters svake form de siste månedene er loggført i tester og på resultatlister. Han har utvilsomt mislyktes i treningsopplegget sitt inn mot denne OL-sesongen. Det var den fiaskoen som fikk hans egen trener til å angre på at Northug gikk verdenscupsprinten på Lillehammer bare en uke etter at han under store protester var blitt vraket til åpningsrennet i Ruka:

Det er lett å si i etterkant. Det kan være ting som tyder på at det hadde vært hensiktsmessig å trekke seg tilbake tidligere, sa Stig Rune Kveen til Aftenposten den gangen.

Når disse vrakingene nå igjen kommer som argumenter for at det ikke ble noen OL-tur, rimer det ikke engang med egne faglige vurderinger. Unntaket er Tour de Ski der de impliserte trenerne er uenige om det bare var Petter selv som ønsket så inderlig å være med.

Da var viljen mer enn sterk nok, men evnen begrenset. Mens landslagsløperne slet opp Monsterbakken i Val di Fiemme på Tourens siste etappe, hang Petter bare med de nest beste norske på 30km i Skandinavisk Cup i Piteå på den første drøye mila. Så ble han på nytt utklasset av de nye unge som resultatmessig har vært mye nærmere enn ham til å komme med i denne OL-troppen.

I GLANSDAGENE hadde ikke en ydmyket Petter Northug reagert slik. Han hadde slått direkte tilbake på vrakingen og vist øvrigheten fingeren. Ikke bare på Instagram, men også i sporet. Det er jo farten der som mangler for at Svarte-Per-spillet hans skal bli troverdig.

Imens må landslagslederne ta hensyn til virkeligheten. Norsk herrelangrenn har en kø av unge proffe løpere som vil overta. Seinest på søndag ble en av dem; 21-årige Mattis Stenshagen tredje beste nordmann i verdenscupen på 15km i Planica. Ingen med innsikt i sporten kunne ha klaget om toppidrettssjef Tore Øvrebø hadde overprøvd langrennsledelsens ønske om å få med Petter til OL, og krevd at Stenshagen i stedet fikk plassen som 12. mann i den norske herretroppen.

I stedet sa Petter nei og langrennsledelsen valgte å la stortalentet Stenshagen konsentrere seg om å vinne Skandinavisk Cup framfor å være i OL uten å gå renn. Den ledige OL-plassen ble i stedet gitt til jentene. Slik ble det plass både for sprinteren Mari Eide og Kari Øyre Slind i flott framgang.

EN GANG for mange år siden klaget heller ikke Petter Northug på nødvendigheten av å forny langrennsporten.

Det var jo nettopp det selv å bli vraket som ung løper til Torino-OL i 2006 som utløste de herlige motkreftene i Petter, og gjorde at han etterpå har vist alt og alle hvor god han egentlig var.

Nå trenger han mest å vise denne styrken for seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!