Sa nei til EU - ja til Norge

Mika Kojonkoski kan mer enn å trene skihoppere. Nylig fikk han tilbud om å være finsk kandidat til EU-parlamentet i Brussel. Finnene vil også ha ham inn i riksdagen.

Men Kojonkoski har lagt alle sine politiske lyster og ambisjoner på is. Han vil fullføre jobben som norsk hopptrener fram til OL i Torino i 2006 før han trer inn i politikken.

- Jeg sitter i bystyret i hjembyen min Kuopio, og har fått mange stemmer ved de lokale valgene. Det har ført til at det finske høyrepartiet har spurt meg om jeg ønsket å stille som kandidat til valg både i EU-parlamentet og i den finske riksdagen, sier Kojonkoski til Dagbladet.

Politisk spill

Suksesstreneren ser klare sammenhenger mellom politikk og idrett.

- Jeg har ikke spesielt store ambisjoner som politiker, men jeg liker å være med for å studere det politiske spillet. Jeg føler jeg lærer ting på det sosiale planet, i hvordan man bygger relasjoner mellom mennesker. Det er ting der jeg kan relatere til idretten.

I sin tid som finsk hopptrener jobbet han tett med tidligere statsminister Esko Aho, som var president i det finske skiforbundet fra 1999 til 2001.

- Han er en meget dyktig mann, som jeg lærte mye av. Han tapte presidentvalget, men det var mest på grunn av at partiet hans falt mye i oppslutning. Som skipresident gjorde han en god jobb.

Finnen er snart i ferd med å oppnå folkeheltstatus også i Norge, på lik linje med Piirka og Juha Mieto. Måten han har dratt norsk hoppsport opp av gjørma på, imponerer, og nå er Kojonkoski i gang med å lære seg norsk.

- Jeg hadde svensk på skolen i ungdommen, og forstår det godt når jeg leser. Den siste uka har jeg vært flittig på nettet for å lese norske aviser for å lære meg norsk bedre. Det går sakte, men jeg forstår nesten alt. Men å forstå hva folk sier når de snakker, er fortsatt umulig for meg, ler han.

For å bedre den sosiale omgangen med hoppgutta, vil han lære seg å snakke norsk i løpet av året.

- Jeg savner å forstå det gutta snakker om seg imellom når vi sitter rundt et bord og spiser middag.

- Tror du de snakker dritt om deg, eller?

- He, he, nei. Men om de gjorde det, så er det bare bra. Det er lov å ha det gøy på min bekostning.

Så langt i sesongen har Kojonkoski avvæpnet nesten hvert eneste spørsmål fra journalister som vil framheve hans betydning for den norske hoppframgangen.

- Hvorfor prater du deg bort hver gang?

- Det er et interessant spørsmål. Jeg vil ha fokus på utøveren, fordi det er de som presterer. Jeg og resten av apparatet rundt kan være med på å skape framgang, men uten talent og hardt arbeid fra utøveren selv, så nytter det ikke hva jeg gjør.

Små ting

- Men hva er det du gjør som er riktig, da?

- Det handler egentlig om små ting. Jeg hjelper løperne med å finne løsninger på ting som kan influere motivasjonen. Gleden over å mestre små ting, gir gode resultater. Det samme gjelder for fysiske og tekniske ting. Når de lykkes, kan jeg forklare dem hvorfor ting blir vellykket, og da forstår de at det hjelper. Får man alle disse små tingene til å fungere samtidig, så fungerer det til slutt. 80 prosent av det som skjer i et skihopp er automatiserte handlinger. Jo bedre følelsen er, jo bedre fungerer automatikken, forklarer Kojonkoski.

- Jeg kaller det å skape en «kjede av gode opplevelser», eller en «positiv spiral».

Kojonkoski er utdannet magister i idrett med spesialisering i fysiologi. Nå jobber han med å avslutte et doktorgradsstudium som er mer psykologisk rettet, i samarbeid med det medisinske universitetet i Kuopio. I korte og tabloide drag dreier avhandlingen seg om idrettsutøveres konsentrasjon, samspillet mellom det som skjer i hodet og sentralnervesystemet i kroppen.

- Dette er egentlig studier på et høyt vitenskapelig nivå, så jeg får ikke brukt mye av det teoretiske i arbeidet mitt med skihopperne, sier han.

- Fascinerende

At den kompetente finnen har suksess, er lettere å fatte.

- Det er virkelig fascinerende og overraskende å oppleve den entusiasmen som råder i Norge nå. Skihopping er show, og det er nordmennene virkelig med på, smiler Kojonkoski.

TO ENERE:</B> Bjørn Einar Romøren og Mika Kojonkoski har skapt hoppfeber igjen.