Sa nei til VM etter krangel med landslagssjefen

- Jeg var veldig langt nede, innrømmer Olav Lundanes.

TILBAKE: Orienteringsverdensmester Olav Lundanes er tilbake i orienteringsskogen etter tre tøffe måneder. Nå ser han framover og løper for NM-gull. Foto: Jens O. Kløvrud
TILBAKE: Orienteringsverdensmester Olav Lundanes er tilbake i orienteringsskogen etter tre tøffe måneder. Nå ser han framover og løper for NM-gull. Foto: Jens O. Kløvrud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


  (Dagbladet): Da orienteringsverdensmester Olav Lundanes gjennom en pressemelding i juni fortalte om «konkurransepause på ubestemt tid», «VM er uaktuelt» og «Jeg er mentalt utladet, og har ikke overskudd til å trene optimalt eller konkurrere», kom det overraskende på de fleste.

Beslutningen hadde en hovedårsak: En langvarig konflikt med landslagssjef Petter Thoresen.

- Det var ting som har bygd seg opp over flere år, sier Olav til Dagbladet.

Ser mot VM 2014
Tre måneder seinere er han snart tilbake i full trening og vil kjempe om de gjeveste medaljene i NM som starter på Kongsberg i morgen.
Og enda bedre:

- Jeg tenker mye på neste års VM i Italia.

Det er gode nyheter for norsk orientering som ble stående uten individuelle medaljer under årets mesterskap i Finland.

Sunnmøringen som vant langdistansen under VM i Trondheim i 2010 og imponerte da han gjentok bedriften i Sveits to år etter, hadde en vanskelig vårsesong etter at han kom hjem fra verdenscupåpningen på New Zealand med virus i kroppen.

- Trengte støtte, ikke krangling
Han innrømmer at det har vært et tungt år og at beslutningen om å hoppe av midt i sesongen var vanskelig.

- Med de utfordringene jeg hadde hatt gjennom vinteren, følte jeg at jeg trengte litt støtte - ikke en ny runde med de samme, gamle kranglene.

Norges gullhåp mener dialogen med landslagssjefen hadde vært tydelig: Om trening og formutvikling gikk etter planen, skulle han løpe mellomdistanse og langdistanse i VM.

- Denne kvelden i slutten av mai ble det endret til at jeg kunne få løpe mellomdistanse-VM "om jeg viste verdensklasse" under Nordic Tour - verdenscupuka som skulle starte i Norge helga etter, sier Olav og fortsetter:

Hadde VM-planen klar
- For meg handlet alt på dette tidspunkt om VM.  Jeg hadde trent 20 timer uka før. Planen var en tung treningsperiode også under Nordic Tour med tanke på målet - langdistansen og mellomdistansen under VM.

- Verken jeg eller andre kunne forvente at jeg skulle stå på pallen eller vinne i Nordic Tour.

Selv om krangelen rundt uttaket mot mellomdistansen var det som fikk Olav Lundanes til hoppe av VM-toget, legger han ikke skjul på at den største uenigheten har dreid seg om treningsprinsipper, hans ønskede trenersamarbeid med Kenneth Buch, prioritering av distansene - og kvaliteten på landslagssamlingene.

- Var langt nede
For Olav har det betydd frustrasjon og våkenetter.

Hvordan reagerte du selv etter avgjørelsen?

- Jeg var veldig langt nede, innrømmer Olav.

- Det gikk ei god stund før jeg trente igjen. Det var mange frustrasjonsutfall. Jeg prøvde å trene, men da ble jeg bare så forbanna.

Vurderte å legge opp
Var du inne på tanken om å gi deg som o-løper?

VM-GULL: Sommeren 2012 imponerte Olav Lundanes da han tok sitt langdistansegull nummer to. I sommer skulle han løpe for nytt gull, men droppet VM etter en langvarig konflikt med landslagsjefen. Foto: Jens O. Kløvrud
VM-GULL: Sommeren 2012 imponerte Olav Lundanes da han tok sitt langdistansegull nummer to. I sommer skulle han løpe for nytt gull, men droppet VM etter en langvarig konflikt med landslagsjefen. Foto: Jens O. Kløvrud Vis mer

- Det var dager da jeg tenkte at jeg var ferdig med o-idretten, men jeg har på en måte sett framover og tenkt at det går nok bedre.

- Kan vokse på det
Selv mener han at han har lært mye av den vanskelige perioden og kan vokse på det.

- Med tanke på sesongene 2015 og 2016, kan jeg nok bli enda sterkere av dette.

Om han blir en del av landslaget når ny landslagstrener etter Petter Thoresen er i boks om kort tid, vet han ikke sikkert.

- Det er trenervalg og opplegg som blir avgjørende. Et opplegg som gir meg noe i forhold til satsing mot lang- og mellomdistanse. Et opplegg der de vektlegger de "norske" treningsprinsipper, sier Olav.

Vil ta det internt
Landslagssjef Petter Thoresen ønsker ikke å kommentere kritikken fra Olav Lundanes.
- Det var veldig kjedelig at Olav ikke ønsket å løpe VM i år. Jeg opplever årsaken til å være kompleks. Evalueringen får vi ta internt, sier Petter Thoresen.

TAS IMOT AV SJEFEN: Da Olav Lundanes noe overraskende ramlet sammen i målområdet som verdensmester i Trondheim 2010, var landslagssjef Petter Thoresen på plass og tok ham imot. Seinere har forholdet mellom de to vært vanskeligere. Foto: Jens O. Kløvrud
TAS IMOT AV SJEFEN: Da Olav Lundanes noe overraskende ramlet sammen i målområdet som verdensmester i Trondheim 2010, var landslagssjef Petter Thoresen på plass og tok ham imot. Seinere har forholdet mellom de to vært vanskeligere. Foto: Jens O. Kløvrud Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer