Justyna Kowalczyk

Sa opp jobben

Justyna Kowalczyk-Tekieli og tre andre ledere i det polske skiskytterforbundet trekker seg fra sine stillinger med umiddelbar virkning.

SA OPP JOBBEN: Justyna Kowalczyk er ferdig i det polske skiskytterforbundet. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SA OPP JOBBEN: Justyna Kowalczyk er ferdig i det polske skiskytterforbundet. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en årrekke var Justyna Kowalczyk-Tekieli - som hun nå heter - den største utfordreren til Marit Bjørgen om tittelen som verdens beste langrennsløper.

50 individuelle verdenscupseire, fire sammenlagttriumfer i totalcupen og i Tour de Ski sammenlagt, samt fire individuelle OL- og VM-gull, markerer rammene i en av tidenes beste langrennskarrierer.

Da Kowalczyk la egne ski på hylla samtidig som Bjørgen i 2018, gikk hun rett inn som assisterende landslagstrener for det polske damelandslaget i langrenn. I mars i fjor byttet hun jobb og ble sportssjef i det polske skiskytterforbundet.

UNIK TRIO: Duellene mellom Justyna Kowalczyk mot Marit Bjørgen og Therese Johaug er blant de mest legendariske i kvinnelangrennshistorie. Her etter tremila i VM i Oslo i 2011. Foto: Terje Pedersen
UNIK TRIO: Duellene mellom Justyna Kowalczyk mot Marit Bjørgen og Therese Johaug er blant de mest legendariske i kvinnelangrennshistorie. Her etter tremila i VM i Oslo i 2011. Foto: Terje Pedersen Vis mer

Nå sier hun opp stillingen og trekker seg med umiddelbar virkning. Det samme gjør også tre øvrige ledere som Kowalczyk-Tekieli har jobbet med i det polske skiskytterforbundet.

- Justyna Kowalczyk-Tekieli trekker seg som sportsdirektør i det polske skiskytterforbundet. Den doble olympiske mesteren sa opp kontrakten etter gjensidig enighet. Aleksander Wierietielny, Adam Jakiła (fra B-laget) og Łukasz Słonina (fra juniorlaget) trekker seg også, opplyser det polske skiskytterforbundet i en pressemelding.

Derfor sa hun opp

Overfor den polske avisa Onet forklarer Bjørgens tidligere hovedrival om bakgrunnen for den plutselig omveltende endringen i det polske skiskytterforbundet.

- Hvorfor sa du opp?

- Det var flere situasjoner som førte til det. Først og fremst den som var relatert til Sergej Dolidovitsj, sier Justyna Kowalczyk til den polska avisa Onet.

PLAGET NORDMENN I SPORET: Justyna Kowalczyk flankert av Heidi Weng og Ingvild Flugstad stberg etter polsk seier i en langrennssprint i Drammen. Foto: NTB Scanpix
PLAGET NORDMENN I SPORET: Justyna Kowalczyk flankert av Heidi Weng og Ingvild Flugstad stberg etter polsk seier i en langrennssprint i Drammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sergej Dolidovitsj er en hviterussisk langrennsveteran som er kjent for å dukke opp fra intet og prestere uventet bra i lange fristilsrenn i mesterskap, blant annet 5. plass på femmila i OL i Sotsji i 2014 og 4. plass på tremila i VM i Holmenkollen i 2011. Hans eneste verdenscupseier kom på det 60 kilometer lange fristilsrennet i Kuopio i mars 2001.

Sakens kjerne og relevans i denne sammenheng kommer i kjølvannet av at Dolidovitsj, hans lovende skidatter Darja (17) og resten av hans familie flyktet til Polen fra Hviterussland tidligere i vinter, i frykt for myndighetene i hjemlandet som en konsekvens av familiens politiske standpunkt.

- Vil ikke jobbe under slike forhold

Kowalczyk-Tekieli skal ha hjulpet familien Dolidovitsj til å etablere seg i Polen, men den polske langrennslegenden er skuffet over hvordan familien Dolidovitsj har blitt behandlet av det polske skiskytterforbundet, uten at hun ønsker å utdype hva dette innebærer i intervjuet med avisa Onet.

39-åringen tillegger:

- Det er også situasjoner fra det polske rulleskimesterskapet som ligger til grunn for valget om å si opp, men dette er ting som jeg ikke vil snakke om nå, fordi de er for ferske. I hvert fall: Jeg har sagt opp jobben fordi jeg ikke vil jobbe under slike forhold, begrunner hun.

Den polske langrennslegenden giftet seg i 2020 med klatreren Kacper Tekieli. Derfor heter hun nå Justyna Kowalczyk-Tekieli.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer