Nasser al-Khater

Så rødt etter spørsmål

VM-sjefen fyrer løs mot mediene, samtidig som kan kommenterer det nylige dødsfallet av en migrantarbeider i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

Sjefen for Qatar-VM 2022, Nasser Al-Khater, fyrer løs mot medienes dekning av fotball-VM i 2022. Video: SNTV Vis mer
Publisert

Alt om VM

- Vi er midt i et VM, et suksessfullt VM, og dette er noe du vil snakke om akkurat nå? Død er en naturlig del av livet. Enten det er på jobb eller i søvne.

Ordene tilhører Nasser al-Khater, VM-sjefen i Qatar.

Av flere journalister ble al-Khater nylig konfrontert med den relativt ferske nyheten om at en filippinsk migrantarbeider mistet livet i en arbeidsulykke i forbindelse med det pågående mesterskapet i Qatar.

News.com har også omtalt saken.

- FIFA er i dyp sorg etter tragedien, og våre tanker går til arbeiderens familie, skrev FIFA i en uttalelse etterpå.

FRESER: VM-sjef Nasser al-Khater. Foto: AFP
FRESER: VM-sjef Nasser al-Khater. Foto: AFP Vis mer

Trakk dødstall

Til tross for at menneskerettighetsorganisasjoner og medier har meldt om at flere tusen migrantarbeidere har mistet livet i opptakten til mesterskapet, har Qatar hele tida hevdet at dødsfallene er betydelig mindre i tallet.

Hassan Al-Thawadi, lederen av Supreme Committee, organet med det overordnede ansvaret for VM, hevdet i slutten av november at tallet var et sted mellom 400 og 500. Det var for øvrig mye høyere enn de tidligere hadde uttalt.

Ikke lenge etterpå trakk imidlertid Supreme Committee uttalelsen, og mente at Al-Thawadi svarte på hvor mange arbeidsrelaterte dødsfall det har vært i hele Qatar i perioden mellom 2014 og 2020.

VM-LEDER: Hassan Al-Thawadi. Foto: AP
VM-LEDER: Hassan Al-Thawadi. Foto: AP Vis mer

- Uansvarlig journalistikk

At journalister ønsket å snakke med al-Khater om det mest nylig registrerte dødsfallet knytta til mesterskapet, likte VM-sjefen svært dårlig.

- En arbeider døde. Våre kondolanser går til hans familie. Det jeg synes er rart er at dette er noe du ønsker å fokusere på som ditt første spørsmål, sier al-Khater, som like etterpå sier at dødsfall-tallet som andre har hevdet «absolutt ikke stemmer», og at media tar ting ut av kontekst.

- Det er uansvarlig journalistikk, freser han i en del av intervjuet.

Han understreker også at det bare har vært tre dødsfall knyttet til arbeid gjort på VM-relaterte fasiliteter, og går derfor imot Al-Thawadi, som altså mente at tallet lå mellom 400 og 500.

Ut mot journalister

Den omdiskuterte VM-sjefen dro i samme slengen i gang med en aldri så liten tirade mot mediene, som han mener skriver usannheter.

- Vi er litt skuffet over at journalister har blåst opp dette falske narrativet. Jeg mener mange journalister må se seg i speilet, og reflektere over hvorfor de har tatt opp dette temaet i så lang tid.

Ifølge The Athletic ble FIFAs generalsekretær Fatma Samoura spurt om å kommentere det nylige dødsfallet.

Da svarte hun at spørsmålet var «upassende».

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer