VANT I ROGLA: Men Dario Colognas personlige trener, Fredrik Aukland, registrerte like fullt at Northug ikke var så rå som før etter seieren på 15 kilometer fellesstart i Rogla en uke før jul. Foto: REUTERS/Srdjan Zivulovic
VANT I ROGLA: Men Dario Colognas personlige trener, Fredrik Aukland, registrerte like fullt at Northug ikke var så rå som før etter seieren på 15 kilometer fellesstart i Rogla en uke før jul. Foto: REUTERS/Srdjan ZivulovicVis mer

Så svakhetstegn hos Northug etter denne spurtseieren

Cologna-trener tror nordmannen bommet i oppkjøringen til Tour de Ski.

(Dagbladet): Petter Northug var i egen klasse i verdenscupen før jul.

Men sesongens store mål har hele veien vært Tour de Ski, der han nok en gang måtte innse at Dario Cologna var bedre. For tredje gang gikk sveitseren til topps i konkurransen Northug aldri har vunnet.

Trener Fredrik Aukland mener seieren aldri har smakt bedre enn nå.

- Dario har klart det som ingen nordmenn har klart - tre ganger. Jeg synes denne seieren er den sterkeste av dem. Første gangen Dario vant var veldig mange overrasket. Den andre gangen han vant hadde han noen dårligere dager underveis. Denne gangen har han ikke hatt noen dårlige dager, og vært sterk gjennom hele touren. Det som også gjør seieren større er at det ikke er noe mesterskap i år. De store favorittene har sagt at dette var hovedmålet. Tour de Ski var årets VM, sier Aukland til Dagbladet.

- Han var ikke rå lenger
Bare én gang før jul sto Dario Cologna på toppen av seierspallen: På sprinten i Rogla. Og da hadde Northug allerede reist hjem til Norge på juleferie.

Til sammenligning kunne Northug skilte med fire førsteplasser, med utklassingsseieren på 30 kilometer intervallstart i Davos 10. desember som det klare høydepunktet.

Hans siste konkurranse før Tour de Ski var 15 kilometer fellesstart i Rogla, der han fra tilsynelatende håpløs posisjon avanserte forbi alle og spurtslo nettopp Cologna.

Det var likevel etter det løpet Fredrik Aukland begynte å se visse svakhetstegn hos nordmannen.

SUVEREN I ÅR: Dario Cologna vant Tour de Ski over minutter foran Marcus Hellner, og med Northug ett minutt og 45 sekunder bak. Men neste år vil sveitseren nedprioritere konkurransen. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
SUVEREN I ÅR: Dario Cologna vant Tour de Ski over minutter foran Marcus Hellner, og med Northug ett minutt og 45 sekunder bak. Men neste år vil sveitseren nedprioritere konkurransen. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Jeg syntes jeg så konturer av svakheter i formen hans allerede i Rogla, han var ikke helt rå lenger. Og da han dro hjem og trente i lavlandet mens Dario dro til høyden, tenkte jeg at det kunne snu.

- Burde Northug gjort det samme som Cologna?

- Rundt juletider er det naturlig at Petter valgte som han gjorde, men jeg ville brukt de siste 14 dagene ekstremt godt, og tatt de rette valgene. For Dario har det vært et veldig detaljert og strukturert program inn mot Tour de Ski, som har vært identisk de siste tre årene. Han har bodd på samme plass (i høyden) og gjort de samme tingene. Det har vært en suksessfaktor for ham.

Cologna vil nedprioritere Tour de Ski
Neste sesong kommer imidlertid Cologna til å prioritere annerledes. Da er det VM i Val di Fiemme, og etter fiaskoen i Holmenkollen er sveitseren sugen på å revansjere seg.

Det innebærer samtidig at han vil legge mindre vekt på Tour de Ski neste sesong. Til sammenligning har Northug varslet at han kan komme til å prioritere Tour de Ski høyere enn VM i 2013.

- Neste år kommer Dario til å nedprioritere Tour de Ski, og heller skyve på formtoppen. Vi har valgt å kjøre begge deler tidligere, og håpet på at han skulle komme seg etter Tour de Ski. Men erfaringen tilsier at vi vil nedprioritere den konkurransen neste år, sier Aukland.

I utgangspunktet styrker det Northugs sjanser vesentlig. Men Cologna vil fortsatt være en stor trussel, lover treneren.

- Selv om Dario nedprioriterer det, vil han han sikkert gi de andre sterk konkurranse.

HELT UTKJØRT: Northug visste først ikke at han hadde kommet i mål i går, men trodde et heng gjensto. Foto:  EPA/ANDREA SOLERO
HELT UTKJØRT: Northug visste først ikke at han hadde kommet i mål i går, men trodde et heng gjensto. Foto: EPA/ANDREA SOLERO Vis mer

- Tror du Northug snart vil vinne Tour de Ski, som første nordmann?

- Jeg håper at en nordmann vil klare det. Det er den nye langrennsformen, og framtida i internasjonal langrenn. Den største utfordringen til Petter er den siste motbakken. Der er det mange som går raskere enn ham. For at Petter skal kunne vinne må han ha et forsprang inn i bakken, og gjøre det bra i sprinter og fellesstarter for å få størst mulig avstand ned til de andre.

- Når løpere som har vokst opp i Mellom-Europa går rulleski, går de opp fjellpass. Og det gjør de fra de er 12 år gamle. Nordmenn går stort sett i flatt terreng, og intervaller i små motbakker. Flere av utlendingene har et helt annet grunnlag for å gå motbakker. Dario har ennå ikke gått mann mot mann opp Alpe Cermis. Jeg vet ikke hvor fort han kan gå opp dit, men jeg vet at han kan gå styggfort, sier Aukland.

Trodde på dødt løp
I går kunne Cologna kontrollere inn til seier uten å bruke altfor mye krefter, og han hadde bare 27. beste klatretid blant gutta (Northug var nummer 40).

- Hvor mye raskere tror du Cologna kunne gått om han måtte?

- Jeg spurte Dario om det samme i går, og han svarte bare «raskere». Jeg tror hvem som helst ville fått det tøft mot ham opp der i en fellesstart. Det er en av styrkene han ikke har fått vist, som kan bli Petters store utfordring den dagen de eventuelt starter sammen. Hadde det vært fellesstart, tror jeg ikke noen ville gått fra ham opp slalåmbakken.

- Trodde du vi skulle få duellen Northug/Cologna opp den siste bakken underveis i Tour de Ski?

- Jeg hadde gledet meg faktisk, og trodde helt fram til Cortina/Toblach at Dario og Petter kom til å starte 15-20 sekunder fra hverandre. Jeg er helt sikker på at Petter kan gå fortere opp der, og hans store styrke er det mentale. Men når det er så langt til toppen har også den mentale styrken begrensninger, sier Aukland.

- Fordel Cologna i VM
Selv om Cologna tok et gull i OL i 2010, har han havnet fullstendig av skyggen av Petter Northug i de aller fleste mesterskap. Aukland mener forklaringen er sammensatt.

TRODDE PÅ SUPERDUELL: Midtveis i Tour de Ski trodde Fredrik Aukland at eleven hans, Dario Cologna, kom til å gå tilnærmet likt ut med Northug på den siste etappen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TRODDE PÅ SUPERDUELL: Midtveis i Tour de Ski trodde Fredrik Aukland at eleven hans, Dario Cologna, kom til å gå tilnærmet likt ut med Northug på den siste etappen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Vi skal ikke glemme at Dario er blitt U23-verdensmester og olympisk mester, så han har lyktes også. Men i Liberec (2009) var han uheldig og ble syk, og i Oslo sleit han mye med elendige ski. Samtidig var han ikke i sin livs form verken i Liberec eller i Oslo. Det er riktig å si at han har vært bedre i Tour de Ski, men jeg tror formen hans ville vært god nok til å ta medalje begge steder, sier Aukland.

I Val di Fiemme mener han Cologna har en hjemmebanefordel.

- Dette er nesten en hjemmebane for ham, bare en time fra der han vokste opp. De sveitsiske smørerne kjenner også forholdene i Italia veldig godt, sier han.