Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Så utrolig korka og pinlig»

Bilbråk i Sverige etter fotballpampenes kjønnstabbe .

HYLLES: Anders Svensson fikk fortjent heder for sin landslagsinnsats på gårsdagens fotballgalla, men mange reagerer på at Therese Sjögran, kvinnen med langt flere landskamper enn Svensson, ikke fikk noen oppmerksomhet. Foto: SCANPIX/AP/PA, Liam McBurney
HYLLES: Anders Svensson fikk fortjent heder for sin landslagsinnsats på gårsdagens fotballgalla, men mange reagerer på at Therese Sjögran, kvinnen med langt flere landskamper enn Svensson, ikke fikk noen oppmerksomhet. Foto: SCANPIX/AP/PA, Liam McBurney Vis mer

(Dagbladet): Zlatan Ibrahimovic ble som ventet den store vinneren under svenskenes fotballgalla i stor kveld, da PSG-stjernen tok sin åttende gullball på rad.

Flere skulle imidlertid hylles av det blågule ballsamfunnet, men da Anders Svensson ble æret for sine 146 landskamper, flest av alle på herresiden, gikk det tydeligvis galt.

En overrasket Svensson ble tildelt en luksusbil av det svenske fotballforbundets (SvFF) generalsekretær Mikael Santoft, og så langt var kanskje alt vel.

Problemet er bare at i salen satt Therese Sjögran, kvinnenes mest erfarne landslagsspiller. Hun har 182 landskamper, tok EM-bronse i sommer, men for det ventet det absolutt ingenting på fire hjul.

«Spørsmålet er om et svensk idrettsforbund noen gang har arrangert et mer upassende sponsorsmiskejippo. Så utrolig korka og pinlig», skriver Aftonbladets kommentator Marcus Leifby, og oppsummerer de sterke reaksjonene i Sverige, både på sosiale medier og ellers.

- Til historien hører det med at Sjögran fikk noen blomster da hun gjorde sin 167. landskamp i Algarve 2011, og dermed satte sin rekord. Jeg husker heller ikke at hun fikk så mye som en snowracer på den følgende gallaen, fortsetter Leifby.

Feil signaler En ting er forskjellsbehandlingen, en annen er selve handlingen. Mange reagerer også på at mens tv-seerne ble oppfordret til å gi penger til de rammede av tyfonen i Filippinene, delte SvFF ut «en skinnende femdørs som om det var en juleskinke eller en Twix-pose»

Therese Sjögran selv innrømmer at hun syntes seansen var merkelig.

- Det føles litt rart. Det er også litt rart å dele ut en bil for å sette en slags verdi på hvor mange landskamper man har spilt, Det føles som om det er verdt mye mer, sier landslagslegenden til Expressen.

- Man visste nesten at dette kom til å bli stort i sosiale medier og i mediene ellers. Jeg kan ikke si så mye om det. Dette var deres beslutning, og så er det jeg som står og svarer på spørsmål. Det er opp til dem hvordan de vil styre dette.

- Synes du det sender feil signaler?

- Ja, det gjør det vel. Det syns jeg, sier Sjögran.

Tynt forsvar President i det svenske fotballforbundet, Karl-Erik Nilsson, sier til samme avis at bilutdelingen var et samarbeid med en av de største sponsorene, og hevder forskjellen på Anders Svensson og Sjögran er at Sjögran fortsatt spiller.

- Vi har sammen ønsket å gi Anders litt oppmerksomhet, ettersom han med sikkerhet har spilt sin siste VM-kvalifiseringskamp. Therese Sjögran er fortsatt aktiv, sier han Expressen.

- Vi kommer til å håndtere damesiden på nøyaktig samme måte når det blir aktuelt, når den som er på topp der i prinsippet er ferdig som konkurranseutøver, sier Nilsson.

Anders Svensson er forøvrig høyaktuell for Sveriges playoffkamper mot Portugal, og et eventuelt VM.

- I likestillingens navn hadde jeg håpet at Therese Sjögran eller noen andre i VM-bronselaget også hadde fått en oppmerksomhet. Jeg synes de gikk glipp av en god mulighet til å gi dobbelt opp, en til herrene og en til kvinnene, det hadde vært kanon, sier Sveriges kvinnelandslagstrener Pia Sundhage.

- Sint er feil ord, frustrert er et bra ord. Man kan si at jeg er frustrert, sier landslagssjefen.

Dette er forøvrig ikke første gang en bil har skapt uventet trøbbel for en svensk idrettssponsor, mange husker sikkert at det ble bråk da Jörgen Brink fikk en bil for rekord og seier i Vasaloppet i 2012, mens Vibeke Skofterud fikk en krans for samme prestasjon på kvinnesiden.

Etter flere sterke reaksjoner fikk likevel Skofterud også en bil.

BRONSEKVINNE: Sjögran har 182 landskamper og tok EM-bronse i sommer. Foto: SCANPIX/AFP / ODD ANDERSEN
BRONSEKVINNE: Sjögran har 182 landskamper og tok EM-bronse i sommer. Foto: SCANPIX/AFP / ODD ANDERSEN Vis mer