...så var eventyret ute

Ådne Søndrål fikk en drømmeslutt på karrieren i Inzell i går, men nordmannens tøffeste konkurrenter nekter å tro at det er slutt.

Søndrål avsluttet karrieren med sin 30. verdenscupseier (1.49,56 på 1500-meter).

- Nederlenderne synes nok det er litt rart. I Nederland er det god økonomi i gode skøyteresultater, sier Ådne til Dagbladet. Og selv om han har lekt litt med tanken på en verdensrekord i Calgary om 14 dager, så kan han berolige sin nærmeste familie - og sikkert noen konkurrenter - med at det nå er definitivt over.

- Ja, nå har jeg bortprioritert familien i en lang periode. Nå blir det ferie, fastslår Ådne.

- Siden jul har jeg sovet i min egen seng åtte netter, sier han.

På topp

Søndrål gir langt på vei nytt innhold til begrepet om å gi seg mens man er på topp. Ifølge treneren hans, Tom Erik Oxholm, var gårsdagens 1500-meter noe av det aller beste Søndrål har prestert.

- Jeg hadde bestemt meg for å vinne. Selv om seieren ikke betød noe som helst for stort andre enn meg, så var det viktig å slå de andre etter et trøblete OL, sier Ådne.

Nederlenderen Erben Wennermars - løperen som lørdag falt på 1000-meteren og rev opp beinet til Søndråls trener, Tom Erik Oxholm - er blant dem som ikke tror banketten i Inzell i går kveld var nordmannens siste.

- Jeg tror han får seg en sponsor som betaler ham masse penger, og så kommer han tilbake, sier Wennermars. Han får støtte av landsmannen Jan Bos:

- Ådne er altfor glad i skøytesporten til å gi seg nå.

- I Holland har de nok litt problemer med å forstå dette. Der er skøyter stort, og du kan tjene gode penger på gode resultater. Det er ikke sånn i Norge, sier Ådne.

Den følelsesmessige overgangen er nok større. Ådne merket at vemodigheten kom sigende da han pakket bagen og gjorde seg klar til sitt siste løp. Inne på det samme rommet på det samme hotellet han har hatt de 10 siste åra han har vært i Inzell.

- Jeg er forberedt på at det kan bli et stort vakuum en periode framover, sier Ådne.

- Det er rart å si farvel til folk du har hatt så mye med å gjøre i så mange år.

Ådne utelukker ikke at han vil fortsette å konkurrere på et lavere nivå. Eller «slenge med», som alle pensjonerte toppidrettsutøvere kaller det når de trapper ned med å banke de som skulle og burde ha overtatt tronen...

Stor fest

I går kveld var det stor fest i Inzell, med Ådne som det naturlige midtpunktet.

- Inzell er gode på banketter. Og for en gang skyld slipper jeg å bry meg om hva jeg skal gjøre dagen etterpå, sier Ådne.

AVSKJED: Ådne Søndrål (t.h.) ble hyllet av skøytefolket under avslutningsfesten i Inzell i går kveld. Her deler han en øl med OL-vinner Derek Parra. Til venstre trener Tom Erik Oxholm.