Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-saken

Saarinen langet ut mot Johaug. Nå viser det seg at alt er basert på en misforståelse

Aino-Kaisa Saarinens ønske om hardere straff for Therese Johaug, viser seg å være basert på feil premiss. Nå vil hun behandle Johaug på samme måte som Virpi Sarasvuo (tidligere Kuitunen).

KRITIKK: Therese Johaug har fått veldig mye støtte, men også kritikk etter at hun testet positivt på stoffet clostebol etter bruken av leppesalven Trofodermin. Nå viser det seg at mye av Aino-Kaisa Saarinens kritikk er basert på feil premiss. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KRITIKK: Therese Johaug har fått veldig mye støtte, men også kritikk etter at hun testet positivt på stoffet clostebol etter bruken av leppesalven Trofodermin. Nå viser det seg at mye av Aino-Kaisa Saarinens kritikk er basert på feil premiss. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAHTI (Dagbladet): Den finske langrennsstjernen og nybakte mammaen Aino-Kaisa Saarinen (38) har hyllet Marit Bjørgen denne sesongen, men har tidvis vært brutal mot Therese Johaug.

Hun dro selv ned på apoteket i Livigno i et forsøk på å avsløre Johaug. Bildet som Saarinen la ut av leppekremen med dopingmerket, ble hun prisbelønnet for i Finland. I finske medier ble Saarinen tidligere i uka sitert på at hun applauderer FIS' beslutning om å støtte ankingen av Johaug-saken.

Dagbladet møtte Saarinen etter sprinten i Drammen for å høre hvorfor den finske veteranen uttalte dette. Hun sier:

- Jeg synes det var riktig av FIS å anke. Hvis vi har regler, mener jeg at vi må følge reglene. Det sier jeg til min datter også: Hvis hun skal være med på leken, må hun følge reglene vi har. Det er viktig for troverdigheten i sporten. Hvis ikke er det urettferdig for alle andre langrennsløpere, sier Saarinen til Dagbladet.

- Når minimumstraffen er 24 måneder for et anabolt stoff, hvis man beviser at man ikke har gjort noe galt, må jo straffen bli minst 24 måneder. I verste fall kan det jo bli 48 måneders straff, sier 38-åringen.

Det er her problemet oppstår: Minimumstraffen er ikke 24 måneder. Formildende omstendigheter kan redusere straffen ned til 12 måneder hvis Johaug utvises en begrenset grad av skyld. Hvis Johaug vurderes som skyldfri - og at legen pålegges det fulle ansvaret av dømmende instans - kan utøveren bli frikjent.

SYMPATI: Aino-Kaisa Saarinen forteller at hun føler med Therese Johaug, men mener samtidig at hun burde få minst 24 måneders straff, fordi hun tror det er minimumstraffen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
SYMPATI: Aino-Kaisa Saarinen forteller at hun føler med Therese Johaug, men mener samtidig at hun burde få minst 24 måneders straff, fordi hun tror det er minimumstraffen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Saarinens misforståelse

Det tror imidlertid ikke Saarinen på.

- Nei, reglene sier at 24 måneder er minimum, fordi det er hard doping, hevder Saarinen.

- Men tidligere CAS-dommer er jo full av eksempler på formildende omstendigheter som har gitt straffer på langt under 24 måneder etter en positiv dopingprøve på et anabolt stoff. Hva tenker du om det?

- Er du sikker på det? Vi har hørt i Finland at det er 24 måneder som er minimum. Det er urettferdig for alle andre langrennsløpere hvis Johaug ikke blir straffet i 24 måneder.

- Hvorfor er det urettferdig?

- Fordi minimumsstraffen er 24 måneder, og minimum er det minimale. Det er et hardt og brutalt system, og jeg føler med Therese, men det er sånn det må være om vi skal ta vare på en ren idrett, mener Saarinen.

- Men 24 måneder er ikke minimum?

- Hmm, det er det jeg har hørt, i hvert fall.

Johaug-leirens svar til Saarinen

Saarinens harde kritikk mot Johaug og nådeløse krav om strengere straff, er altså basert på feil premiss og en misforståelse i det finske langrennsmiljøet. Johaugs manager, Jørn Ernst, er ikke overrasket.

EN SUNDBY: Det var flere løpere som var uheldige under dagens lagsprint. En av dem var finske Aino-Kaisa Saarinen. Hun snublet i bakken. Etter gårsdagens uhell under herrenes tremil, har skiløperne fått et nytt utrykk. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du om at hun uttaler seg med feil premiss som vurderingsgrunnlag?

- Jeg tenker at det føyer seg inn i rekken av uttalelser som er kommet fra ulike hold i denne saken, som er basert på antakelser og egne vurderinger og ikke fakta, sier Ernst til Dagbladet.

Justyna Kowalczyk slapp til slutt unna med en mild straff etter sin dopingsak før OL i Torino i 2006. Saarinen mener det ikke kan sammenlignes med Johaugs tilfelle.

- Kowalczyk hadde et annet stoff i kroppen. Jeg føler med Therese, men reglene må følges. Hvis jeg skøyter i klassisk, blir jeg disket. Det er slik regelverket er. Det må følges, mener 38-åringen.

Vil ikke åpne opp for mildere straffer

I Norge har høstens norske dopingsaker åpnet opp manges øyne om at doping ikke er svart-hvitt og at det finnes markante nyanseforskjeller som skiller bevisst og ubevisst doping.

Bør man da åpne opp for å gi lavere straffer hvis dømmende instans - som i Johaugs tilfelle - konkluderer med at dopingstoffet ikke ble tatt med hensikt og ikke hadde prestasjonsfremmende virkning?

Nei, mener Saarinen.

- Jeg tror ikke det er lurt å åpne opp for lavere straffer hvis man ikke tok stoffet med hensikt. Da havner man i en vanskelig situasjon hvor man kan skylde på andre. Det vil aldri fungere, mener jeg, sier den finske profilen.

Saarinen forteller at hun vil behandle Johaug på samme måte som da hennes tidligere lagvenninne Virpi Sarasvuo (tidligere Kuitunen) ble dopingtatt etter VM i 2001, men senere kom tilbake og ble verdens beste langrennsløper.

Ville ikke snakke med Kuitunen

Saarinen forteller Dagbladet at hun synes det er greit å komme tilbake etter at dommen er ferdigsonet.

- Jeg tenker at hvis man har tatt en straff og sonet den, er det greit når man kommer tilbake. Da er saken over. Man kan ikke gi dobbelstraff når man er tilbake fra en dopingstraff eller fra fengsel. Da må vi ønske dem velkommen tilbake. Det vil jeg gjøre med Johaug etter at hun har sonet sin straff, forteller Saarinen.

- Hvordan er forholdet mellom Kuituinen og deg?

- Forholdet mellom meg og Virpi er greit. Det er normalt. Vi ser hverandre i blant når hun er med på verdenscupturer som kommentator og jeg som utøver. Vi har et helt okei forhold.

- Hva sa du til Kuituinen mens saken pågikk?

- Jeg snakket aldri med Kuitunen om dopingsaken hennes. Aldri, forteller Saarinen.

- Hvorfor ikke?

- Jeg så ikke noen grunn til å snakke om det. Det var ikke min sak. Jeg ville ikke høre om det. Men hvis hun hadde tatt kontakt og ville snakke om det, hadde det vært okei. Men jeg ville helst ikke snakke om det.

Fnyser av kritikken

Kuitunen og Jari Isomätse, som begge ble tatt for doping under VM i 2001, fikk kritikk under årets mesterskap i Lahti for å bli inkludert og brukt som kommentatorer for finske medier.

Den kritikken forstår finnene lite av.

- Jeg forstår ikke hvorfor det er kritikk mot å bruke Kuitunen og Isomätse som kommentatorer. Man fortjener ikke en livstidsstraff. Når man har sonet ferdig, må man kunne få leve som normalt. Det bør Therese også få lov til, konkluderer Saarinen.

Etter en tung start på sesongen, har hun vist sportslig fremgang i det siste. På tremila i Holmenkollen på søndag, håper Saarinen å levere årets beste renn i sin favorittdisiplin klassisk. I år slipper hun å møte fjorårets suverene vinner Therese Johaug, som gikk så raskt at svenskene hadde avstemning om hun burde få prøve seg i herreklassen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!