Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-saken

Saarinen mottar pris i Finland for bildet som kan avgjøre Johaugs skjebne: - Dette er bare trist

I Finland hylles Aino-Kaisa Saarinen for bildet som de mener avslører Therese Johaug. Det er feil, ifølge dømmende instans, men tematikken kan likevel avgjøre om hun blir dømt eller ikke.

VENTER AVGJØRELSE: To uker er gått siden Therese Johaugs høring. Innen to uker får hun svar, trolig neste uke, skal vi tro manager Jørn Ernst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VENTER AVGJØRELSE: To uker er gått siden Therese Johaugs høring. Innen to uker får hun svar, trolig neste uke, skal vi tro manager Jørn Ernst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): The Sports Museum i Finland delte i går ut prisen for årets beste sportsbilde og -tweet til den finske langrennsstjerna Aino-Kaisa Saarinen.

- Det deles ut priser for blant annet beste sportsbok, beste sportsbilde og beste sportstweet. Denne gang er dette stort i Finland, fordi det inkluderer to så store atleter som Saarinen og Johaug, forteller Pekka Holopainen, kommentator i den finske avisen Ilta-Sanomat, til Dagbladet.

Saarinen prisbelønnes for bildet som finnene hevder avslører Therese Johaug. Det medfører ikke riktighet, ifølge Påtalenemnda i Antidoping Norge, som i innstillingen konkluderte at Johaug ikke forsettlig brøt dopingbestemmelsene. Men at Trofodermin-kremen var merket med teksten «doping» på pakningen, kan utgjøre utslaget i spørsmålet om Johaug utvises ingen eller en liten grad av skyld og dermed blir dømt.

Langrennssjef Vidar Løfshus reagerer på at Saarinen mottar pris for bildet og tweeten som hånet Johaug.

- Dette er jo bare trist. Jeg kjenner ikke til denne prisen, men tar avstand fra å oppmuntre til at mennesker skal få ytterligere påminnelser i en svært krevende situasjon, sier Løfshus til Dagbladet.

Gikk ned på apoteket

Det var da ryktene begynte å versere i sosiale medier at Aino-Kaisa Saarinen, sammen med landslagskollega Sami Jauhojärvi, ville sjekke ut om ryktene stemte om at kremen var dopingmerket.

Den finske leiren var på treningsleir i nettopp Livigno, hvor Johaugs mareritt startet noen uker før, da den positive dopingprøven ble offentliggjort. Saarinen dro ned på det aktuelle apoteket i Livigno og spurte om å få se på kremen Trofodermin. Der fant hun ut at ryktene stemte: Kremen var dopingmerket.

Saarinen la bildet ut på sin Twitter-konto, før Jauhojärvi videresendte det til Dagbladet.

PÅ JAKT: Aino-Kaisa Saarinen tok selv initiativ til å oppsøke apoteket på Livigno i høst og holder her oppe kremen Trofodermin som viser et tydelig dopingsymbol. Foto: Sami Jauhojärvi
PÅ JAKT: Aino-Kaisa Saarinen tok selv initiativ til å oppsøke apoteket på Livigno i høst og holder her oppe kremen Trofodermin som viser et tydelig dopingsymbol. Foto: Sami Jauhojärvi

Vis mer

- Dette bildet ble tatt på apoteket i Livigno. Også apotekets farmasøyt sa at det inneholder doping, fortalte Jauhojärvi til Dagbladet fra apoteket i Livigno.

- Dette setter saken i et nytt lys. De på apoteket sa at legemiddelet inneholder doping. Vi må bare le av at det går an å misforstå noe sånt. Jeg tror ikke på tilfeldigheter og bortforklaringer. Jeg er for erfaren til å tro på unnskyldningene til utøvere som har testet positivt, fortalte Saarinen.

Nå mottar altså Saarinen en pris i Finland for «avsløringen». Løfshus reagerer med avsky, men Johaug-leiren ønsker ikke å si noen saken.

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Johaugs manager Jørn Ernst til Dagbladet.

- Når forventer dere at dommen kommer?

- Vi har ikke fått noen signaler om når vi får en avklaring, men innen 14 dager må det komme. Jeg tipper det kommer neste uke, forteller Ernst.

Bokstavene som avgjør Johaug-saken

Diskusjonen rundt dopingmerket på Trofodermin-pakningen utgjorde en svært sentral rolle under Therese Johaugs høring på Ullevaal Stadion for to uker siden. Antidoping Norge er helt klare på at Johaugs forklaring blir trodd på. Spørsmålet som avgjør om hun blir dømt eller oppnår full frifinnelse, omhandler graden av skyld.

Om Johaug er uten skyld, slipper hun straff. Om konklusjonen blir at hun har opptrådt uaktsomt og burde ha overprøvd lege Fredrik Bendiksens råd, blir Johaug utestengt i minimum 12 måneder.

VENTER AVGJØRELSE: To uker er gått siden Therese Johaugs høring. Innen to uker får hun svar, trolig neste uke, skal vi tro manager Jørn Ernst. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet 
VENTER AVGJØRELSE: To uker er gått siden Therese Johaugs høring. Innen to uker får hun svar, trolig neste uke, skal vi tro manager Jørn Ernst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  Vis mer

All den tid Johaug spurte landslagslegen om kremen sto på dopinglista, trykkes graden av skyld ned til spørsmålet om dopingmerkingen - som Saarinen var med på å få fram i lyset - burde blitt observert av Johaug. Under høringen ble det også hentydet at dommeren mente Johaug burde ha koblet «clostebol» til å være et forbudt stoff.

- Therese har ikke fått med seg at det sto dette på pakken. Det at hun kunne funnet ut at dette var forbudt ved et enkelt søk på Google, er på det rene, sa advokat Christian Hjort under høringen.

- Men altså, «bol». Burde ikke en erfaren idrettsutøver skjønne at man bør sjekke det nøyere når det «bol» er en del av ordet? spurte dommer Ivar Sølberg.

- Hvis hun hadde sett dopingmerket, ville ikke Therese ha brukt kremen før hun hadde sjekket en gang til med Bendiksen. Spørsmålet er hvilken rettslig betydning det hadde at Johaug ikke så dette merket, når hun fulgte legens anbefaling. Therese undersøkte kremen ved å spørre den beste kilden, landslagslegen, konkluderte Hjort.

Saarinens bilde er med andre ord svært betydningsfullt i Johaug-saken. Men hvor realt er det å ta del i etterforskningen av en kollega og håne henne i sosiale medier?

Johaug: - Jeg blir skremt

Selv synes Johaug omtalen og kritikken hun har fått, ikke står i stil med regelbruddet hun gjorde.

- Jeg prøver å lese minst mulig av kommentarfelt og saker om meg selv. Mange støtter meg, men andre gjør det ikke. Jeg vet at jeg ikke har godt av å lese det som står om meg. Jeg blir skremt av omfanget. Jeg blir skremt av hvor mye saken blir omtalt, fortalte Johaug til Dagbladet for noen uker siden.

- Hva skremmer deg mest?

- Det er så mange meninger. Alle skal mene noe. Hvis man sammenligner det med hvor mye andre og mer alvorlige saker blir omtalt, er det ganske spesielt. Det er viktig å ha et perspektiv.

Det medmenneskelige aspektet ser ut til å havne i manges glemmebok når det er offentlige personer som er i vinden.

- Det er viktig å huske på det menneskelige perspektivet her. Jeg er bare et menneske. Det føles veldig brutalt. Belastningen er enormt stor, sier 28-åringen.

- Dette er det tøffeste en toppidrettsutøver kan oppleve. I tillegg kommer dette medietrykket. Det er en grense for hvor mye en sak skal blåses opp. At det har blitt så enormt, er jeg sjokkert over.

Jauhojärvi forsvarer Johaug

Overfor Dagbladet har Saarinen vært veldig støttende til Marit Bjørgen, blant annet da hennes kropp ble et tema i finske aviser, men Johaug har hun ikke vist den samme sympatien for.

Landslagskollega Sami Jauhojärvi tok imidlertid Johaug i forsvar da antall dopingtester fra mai til september ble et tema i høst.

- Mengden av tester baserer seg mye på resultater i Finland. Da jeg presterte bra, ble jeg dopingtestet minst én gang i måneden. Men jeg har selv opplevd det samme som Johaug. Min forrige sesong var riktig dårlig, og forrige sommer ble jeg ikke testet mellom mai og september, forteller Jauhojärvi til Dagbladet.

- Så dette varierer veldig. Man vet aldri når de kommer på besøk, sier veteranen.

Da NTB oversatte en sak i Ilta-Sanomat hvor Jauhojärvi ble sitert på at han slaktet Antidoping Norge etter innstillingen på 14 måneders utestengelse av Johaug, fortalte han til Dagbladet at dette var en grov feilsitering.

- Det stemmer overhodet ikke. Jeg vil ikke at det norske folk skal tro at jeg angriper og mistenkeliggjører Therese Johaug og det norske antidopingarbeidet, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Tvert imot mener jeg at en utestengelse på 14 måneder viser at antidopingarbeidet i Norge fungerer. Det gir meg tro på at Antidoping Norge gjør jobben sin. Jeg mener det helt motsatte av det jeg er sitert på i Norge, sier 35-åringen.

- Johaug er velkommen tilbake

Dagbladet har en rekke ganger snakket med Jauhojärvi om de norske dopingsakene i høst. I motsetning til eksempelvis Aino-Kaisa Saarinen, har ikke 35-åringen vært dømmende overfor norsk langrenn.

- Det er som jeg har sagt til deg hele tiden: Jeg dømmer ingen. Det er ikke min jobb. Jeg er langrennsløper, påpeker han.

- Jeg vet at man i utgangspunktet får fire år for å teste positivt på anabole steroider, men Antidoping Norge har tydeligvis funnet formildende omstendigheter i denne saken. Vi må tro på at det er grunn til det, og at de har konkludert riktig.

Han synes det ikke er feil at Johaug trolig får konkurrere i OL i 2018.

- Nei, det mener jeg ikke. Hun er velkommen hvis ekspertene har kommet fram til det. Jeg er glad for at vi endelig har fått et svar og at vi kan ha fokus på det sportslige framover, sier den finske veteranen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media