PÅ JAKT: Aino-Kaisa Saarinen har selv tatt initiativ til å oppsøke apoteket på Livigno. Her holder hun oppe kremen Trofodermin som viser et tydelig dopingsymbol. Foto: Privat (tilsendt av Sami Jauhojärvi)
PÅ JAKT: Aino-Kaisa Saarinen har selv tatt initiativ til å oppsøke apoteket på Livigno. Her holder hun oppe kremen Trofodermin som viser et tydelig dopingsymbol. Foto: Privat (tilsendt av Sami Jauhojärvi)Vis mer

Johaug tatt i doping:

Saarinens stikk til Johaug fra Livigno-apoteket: - Vi må bare le av at det går an å misforstå noe sånt

De finske langrennsstjernene Aino-Kaisa Saarinen og Sami Jauhojärvi dro selv ned til apoteket i Livigno for å finne ut om ryktene stemte.

(Dagbladet): Apoteket Parafarmacia Faifer i Livigno og kremen Trofodermin har aldri fått så mye oppmerksomhet som i går etter at nyheten om Therese Johaugs positive dopingprøve kom som lyn fra klar himmel.

Da kunne Dagbladet avsløre at pakkene med Trofodermin, som selges på apoteket der Johaugs lege gjorde sitt innkjøp, er merket med et varsel om doping. Da Dagbladet snakket med den finske langrennsduoen Aino-Kaisa Saarinen og Sami Jauhojärvi, som er på treningsleir i nettopp Livigno, spøkte sistnevnte om at han skulle ned på apoteket og sjekke.

Spøk ble raskt til alvor da to av Finlands største medaljehåp til vinteren dro ned på apoteket i Livigno torsdag ettermiddag for å sjekke om dette faktisk er sant.

TYDELIG: Aino-Kaisa Saarinens bilde viser at  kremen Trofodermin selges med et tydelig dopingsymbol på pakningen på apotekene i Livigno. Foto: Privat (tilsendt av Sami Jauhojärvi)
TYDELIG: Aino-Kaisa Saarinens bilde viser at  kremen Trofodermin selges med et tydelig dopingsymbol på pakningen på apotekene i Livigno. Foto: Privat (tilsendt av Sami Jauhojärvi) Vis mer

- Dette bildet ble tatt på apoteket i Livigno. Også apotekets farmasøyt sa at det inneholder doping, forteller Jauhojärvi til Dagbladet fra apoteket i Livigno.

- Dette setter saken i et nytt lys. De på apoteket sa at legemiddelet inneholder doping. Vi må bare le av at det går an å misforstå noe sånt. Jeg tror ikke på tilfeldigheter og bortforklaringer. Jeg er for erfaren til å tro på unnskyldningene til utøvere som har testet positivt, sier Saarinen, som selv anbefaler Johaug å bruke middelet Dermalogica i stedet.

- Dermalogica er det beste middelet for å beskytte huden og leppene, sier 37-åringen hånlig.

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff opplyser at de ikke vet om dette dopingsymbolet var å se på pakningen som Johaug fikk utdelt.

- Jeg kjenner ikke detaljer knyttet til dette, dessverre, sier Graff til Dagbladet.

- Vanligvis gis det enten to eller fire år

Jauhojärvi synes saken er trist - ikke minst i lys av den massive negative oppmerksomheten mot norsk langrenn i høst.

- Det er ikke min oppgave å dømme Johaug. Alle får gjøre opp sin mening, men dette er trist for norsk langrenn. Når det skjer to ganger på så kort tid, begynner folk å lure på hva som skjer i Norge. Dere burde få dere nye landslagsleger, sier 35-åringen.

- Jeg kjøper ikke leppe-forklaringen helt. Hvordan kan man teste positivt på doping med å ta litt krem på leppene? Det blir ikke bedre når vi ser dopingsymbolet på pakningen. Til syvende og sist er det alltid utøveren som har ansvaret.

- Hvilken form for straff mener du hun fortjener?

- I utgangspunktet er WADAs regler klare når det er snakk om steroider. VM og OL kan fort ryke for henne. Vanligvis gis det enten to eller fire år i slike saker. Det er ikke min oppgave å bestemme det eller mene noe om det. Jeg har tillit til at WADA kommer med en riktig beslutning.

Sterke reaksjoner

Saarinen fikk sjokk da Johaug-nyheten sprakk.

- Det er spesielt at forrige sesongs to norske verdensenere begge har havnet i dopingsaker i løpet av to måneder. Jeg er i sjokk. Det er trist. Dette er utøverens ansvar, sier Saarinen, som var en av verdens beste kvinnelige langrennsløpere i en årrekke før den norske dominansen tok fullstendig over for fem-seks år siden.

- Jeg er usikker på den norske forklaringen. Kan vi stole på det Johaug og legen sier? Jeg håper at WADA undersøker hva som faktisk skjer i norsk langrenn. Vi trenger en uavhengig granskning der. Jeg stoler på WADA og håper de undersøker norsk langrenn, sier 37-åringen.

RIVALER: Aino-Kaisa Saarinen er sjokkert over Therese Johaugs positive dopingprøve. Foto: NTB Scanpix
RIVALER: Aino-Kaisa Saarinen er sjokkert over Therese Johaugs positive dopingprøve. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fortvilt Johaug

Threrese Johaug ga landslagslege Fredrik B. Bendiksen all skyld for den positive dopingprøven på pressekonferansen. Bendiksen tok sterk selvkritikk og trakk seg på den samme samme pressekonferansen.

- Jeg hadde full tillit til ham. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å ikke stole på det han sa til meg, fortalte Johaug.

- Jeg registrerte at det sto clostebol, men jeg koblet ikke at det var på dopinglista. Jeg er dypt ulykkelig for at jeg ikke oppdaget dette, og etter min vurdering er Johaug helt uskyldig i denne saken, forklarte Bendiksen,