Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sachenbacher-Stehles b-prøve er positiv. Har forlatt OL-byen

- Et stort sjokk.

DOPINGTATT: Dagbladet har kilder på at B-prøven til den dopingtatte utøveren også er positivt, selv om IOC ikke formelt har opplyst om det ennå. Foto: AP Photo/Lee Jin-man/NTB Scanpix
DOPINGTATT: Dagbladet har kilder på at B-prøven til den dopingtatte utøveren også er positivt, selv om IOC ikke formelt har opplyst om det ennå. Foto: AP Photo/Lee Jin-man/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI / OSLO (Dagbladet): Tidligere i dag ble det klart at den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle hadde testet positivt på forbudte stoffer.

Dagbladet har nå fått bekreftet at B-prøven til den dopingtatte utøveren også er positivt, selv om IOC ikke formelt har opplyst om det ennå.

Etter det Dagbladet erfarer skal det dreie seg om et stoff som kan være å finne i energibarer, og annen type kosttilskudd som utøvere bruker.
- Et stor sjokk Den tyske presseattachéen Stefan Schwarzbach bekrefter overfor Dagbladet at det er en utøver fra deres OL-tropp som har avgitt en positiv dopingprøve, men han verken kan eller vil opplyse om verken navn eller idrettsgren.

- Dette har vært et stort sjokk for oss alle, men nå avventer vi en rapport fra IOC før vi kan si noe mer om denne saken. Vi ønsker ikke å holde tilbake noe, sier Schwarzbach til Dagbladet.

Også ZFD melder at B-prøven er positiv og at Sachenbacher-Stehle har forlatt OL-byen. TV-kanalen erfarer at den positive prøven skyldes bruk av kosttilskudd.

- Fryktelig trist - Det er fryktelig trist at en så rutinert utøver skal rote seg bort i sånne ting, sier mangeårig dopingjeger Inggard Lereim til Dagbladet.

Han snakket med Dagbladet under forbehold om at også b-prøven viste seg å være positiv - bare minutter før nettopp dette ble bekreftet.

Det er ikke kjent hvilket stoff Sachenbacher-Stehle har testet positivt på, bortsett fra at det er et stimulerende stoff - altså ikke bloddoping eller epo.

OVERRASKET: Nyheten slo ned som ei bombe både i Sotsji og i Tyskland. Den tyske dopingprofessoren Perikles Simon ved Universitetet i Mainz sier til Dagbladet at han er overrasket over avsløringen - men ikke over at en utøver fra hans nasjon har jukset. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV / NTB Scanpix
OVERRASKET: Nyheten slo ned som ei bombe både i Sotsji og i Tyskland. Den tyske dopingprofessoren Perikles Simon ved Universitetet i Mainz sier til Dagbladet at han er overrasket over avsløringen - men ikke over at en utøver fra hans nasjon har jukset. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV / NTB Scanpix Vis mer

- Det kan være veldig mye. Noen av de stimulerende stoffene virker på sentralnervesystem, annet på sirkulasjon og noe på åndedrettet, sier Lereim.

Han sier at denne gruppen forbudte stoffer ikke virker maskerende for andre stoffer.
Kan holdes skjult Nyheten slo ned som ei bombe både i Sotsji og i Tyskland. Den tyske dopingprofessoren Perikles Simon ved Universitetet i Mainz sier til Dagbladet at han er overrasket over avsløringen - men ikke over at en utøver fra hans nasjon har jukset.

- Ja, jeg er veldig overrasket. Jeg hadde ikke trodd dette skulle skje. Det er for mange prosedyrer nå for dopingbruk, og for mange substanser som kan tas i det skjulte, til at jeg trodde en tysk utøver skulle teste positivt under OL, sier Simon.

- I Tyskland er det så mye utdanning rundt dette, så mange retningslinjer, for å være på den sikre sida. Jeg vet ikke så mye om denne aktuelle saken, men jeg vet at utøverne har strenge lister for hva de kan spise. De unngår medisiner fra normale leger. De søker alltid råd fra OL-teamets leger. Så dette er rare nyheter, sier professoren videre.

2453 dopingtester Ifølge nyhetsbyrået AP gjennomfører IOC et rekordantall dopingtester under Sotsji-lekene, hele 2453 tester. Majoriteten av testene utføres på utøvere i styrke- og utholdenhetsgrener, som langrenn og skiskyting.

IOC lagrer testene til senere, sånn at man kan re-teste når nye metoder blir tilgjengelig.

Estiske Kristina Smigun er mistenkt for å ha dopet seg under Torino-OL i 2006 - på bakgrunn av retesting av prøvene hennes fra åtte år siden.

Tyske Die Welt skriver at det ble utført 1799 dopingtester under den første uka av Sotsji-OL, men at alle var negative.

- Det er ingen overraskelse. Jeg mistenker ikke noe juks her, og det viser at våre systemer skremmer, sier Arne Ljungqvist, leder av IOCs medisinske komité til Die Welt.

Hele Norges coronakart