Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Saddam har sju dager

I morgen drar sjefene for FNs våpeninspektører, Hans Blix og Mohamed ElBaradei, til Bagdad på et besøk. I går kveld lot Saddam Hussein inspektørene få intervjue en av Iraks eksperter på biologiske våpen.

I morgen reiser Blix og ElBaradei til Bagdad. 14. februar skal de legge fram sin siste rapport for Sikkerhetsrådet i FN. Da kan avgjørelsen falle i Sikkerhetsrådet. ElBaradei kom i går med en kraftig advarsel til Irak. Når han og Blix kommer til Bagdad, må Irak «vise drastiske endringer når det gjelder å samarbeide». De to møtte i går den britiske statsministeren, Tony Blair, i London.

- Dersom Saddam Hussein ikke endrer sin holdning, vil inspektørenes neste rapport gjenspeile denne frustrasjonen, truet Blix etter møtet.

Under en pressekonferanse som ble arrangert i Bagdad i går kveld for å imøtegå talen fra USAs utenriksminister Colin Powell i Sikkerhetsrådet onsdag, slapp generalløytnant Amer al-Saadi en overraskelse. Våpeninspektørene var i ferd med å intervjue en irakisk ekspert på biologiske våpen aleine, opplyste al-Saadi, som er rådgiver for Saddam Hussein.

Et gjennombrudd?

Det var i går kveld umulig å si om dette er et gjennombrudd for våpeninspektørene, om det innebærer at lederne i Irak endelig har innsett alvoret, om det er et siste desperat forsøk fra Saddam Hussein på å utsette eller unngå et militært angrep eller om det er enda en avledningsmanøver.

Spillet om Irak er nå svært høyt og tida er like knapp. Sluttspillet om Irak er «et spørsmål om uker, snarere enn måneder», sa utenriksminister Powell til Kongressen i USA i går.

President George W. Bush og utenriksminister Powell utfordet Sikkerhetsrådet til å følge opp sine vedtak med resolutt handling.

- Nå må ikke Sikkerhetsrådet bli gjort til latter av en utfordrende Saddam Hussein, sa Bush, og hevdet at Saddam skal ha gitt sine feltkommandanter ordre om å bruke kjemiske våpen ved en krig. Men tida renner ut for Saddam, sa Bush, og la dramatisk til:

- The game is over.

Ei ukes frist

Med ei uke på seg fram til neste rapport til Sikkerhetsrådet må irakerne nærmest legge seg på kne for Blix og ElBaradei og samarbeide på alle felt, om det skal være håp om å unngå krig.

Blix' og ElBaradeis oppgaver i Bagdad er egentlig å løse praktiske vansker. De skal få irakerne med på å tillate overvåking av spionfly for å hjelpe inspektørene. Og de vil ha irakerne til å forklare hvor det er blitt av gamle våpen som har «forsvunnet». Ettersom irakerne har motsatt seg spionfly fra USA, ved å si at de ikke kan garantere flyenes sikkerhet, har Russland og Frankrike tilbudt sine spionfly. Men i den spente atmosfæren og med den knappe tida har besøket langt større diplomatisk betydning. Det kan fort bli et «avslutningsbesøk» før krigen.

Oppbrukt

- Det eneste alternativet til krig som jeg nå kan se, er at noe må skje i Bagdad, enten et kupp eller at Saddam blir myrdet. Hans muligheter til å vise samarbeidsvilje overfor FN er definitivt oppbrukt, sier forsker Espen Barth Eide ved NUPI til NTB.

Sikkerhetsrådet vil legge til grunn den rapporten som Blix og ElBaradei legger fram 14. februar. Trolig kommer det da opp en ny resolusjon om Irak. Frankrike og Russland kan da legge ned et veto, Kina bryr seg mindre og kan la være å stemme. Men USA og Storbritannia ser ut til å ha bestemt seg for krig allerede.

Statsminister Blair sa i går at det vil komme en ny FN-resolusjon om Irak. Og han tror ikke Frankrike eller Russland vil legge ned veto mot militær maktbruk.

For Frankrike og Russland kan det til slutt være bedre å gå med på en krig styrt gjennom Sikkerhetsrådet, framfor å la USA og Storbritannia dra til Bagdad aleine.

OVERRASKELSE: I går kveld fikk FN-inspektørene plutselig lov til å intervjue en irakisk ekspert på biologiske våpen alene. Dette opplyste general-løytnantene Hossan Amin og Amer al-Saadi under en pressekonferanse. <P>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling