Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sæternes drepte finalen

- Jeg er stolt, sier Bengt Sæternes etter tre fulltreffere for Brann i cupfinalen. Lyn ble banket 4-1.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet.no): Hele stadion var kledd i rødt i dag, og det ble en «blodig» affære. Bent Sæternes slaktet rett og slett Lyn som aldri hang med på notene i første omgang.

- Jeg er stolt. Veldig glad på klubbens og egne vegne. Jeg må jo være fornøyd, var Sæternes' kommentar til NRK etter at han var den store helten i dagens cupfinale.

Stolt var også Brann-trener Mons Ivar Mjelde:

- Jeg har aldri vært med å vinne noe som spiller, så dette var stort for meg. Men det er kollektivet Brann som har vunnet i dag, sier Mjelde.

Målkalas

Nesten før folk hadde fått summet seg: Frispark slås inn i feltet, Paul Scharner stusser, og en umarkert Sæternes kan enkelt putte ballen i mål på bakerste stolpe.

Ullevaal stadion eksploderer.

8. minutt: Sæternes vender opp, prøver å spille fri Martin Knudsen, men pasninger går i Steven Lustü, og dermed er Robbie Winters alene med Ali-Habsi i Lyn-målet. Skotten gjorde ingen feil, og katastofen var et faktum. Trodde man.

Men Lyn fikk et lite glimt av lys like etter. Yngvar Håkonsen slår et frispark inn feltet. Spillerne er mest opptatt av å duellere med hverandre og ballen får en lei stuss. Håkon Opdal får akkurat hånden på ballen, men Peter Markstedt har en enkel oppgave med å redusere.

Juniorer

Lyn-leieren jubler hemningsløst, men mer jubel ble det ikke fra den kanten. Og det kunne det heller aldri bli. For Lyns unggutter sto fram som juniorspillere og veteranene hang aldri med.

Robbie Winters var et eneste stort oppspillspunkt og åpnet Lyn-forsvaret gang på gang. Og foran mål ventet måltørste Bengt Sæternes. Nøyaktig to minutter etter reduseringen.

Martin Knudsen fikk all verdens fred til å slå innlegget. Og Sæternes fikk all verdens tid til å heade ballen i mål. Ikke rart Ali Al-Habsi slo oppgitt ut med armene. For stopperduoen Lustü/Berntsen kom aldri opp i Brann-spissene, noe som var den viktigste årsaken til at kampen ble som den ble: En eneste stor Brann-fest.

Ydmykelsen ble total like etter at halvtimen var spilt. Robbie Winters fikk vende opp, noe han forøvrig fikk hele tiden, og spilte nydelig fri Sæternes. Tommy Berntsen prøvde febrilsk å hindre den totale katastrofen, men hadde aldri noen sjanse. Lynraske Sæternes dunket - iskaldt - inn 4-1 i nærmeste hjørnet.

Lyn-dødaren Sæternes

Det ble lyd på tribunen, for å si det sånn. Sæternes hadde utløst brannalarmen på Ullevaal stadion. Det gjorde han også 26.september. Brann - Lyn 5-1. Beng Sæternes puttet tre mål.

Steven Lustü uttalte før cupfinalen at han ikke var imponert over Sæternes. Han imponerte i alle fall alle i dag, mannen som var sengeliggende med lave blodverdier tre dager før han sendte Brann til cupfinalen mot Stabæk.

I dag skulle man nesten tro han var bloddopet.

Hva Lyn fikk i seg før kampen, vites ikke. Det ga i alle fall ikke særlig energi. Lyn har ikke vunnet noe siden 1968. Da ble Lyn både seriemester og cupmester. Det virket ikke som om spillerne hadde troen i det hele tatt.

Brann var i realiteten eneste lag på banen i dag, og i de bakre rekker ruvet Ragnvald Soma som han har gjort i hele år. For en herlig arrogant spiller. Silkemyke dempinger i trengte situasjoner i tillegg til kompromissløst duellspill.

Streaker

Stakkars Lars Kristian Eriksen ble tatt av banen like før pause. Et symbol på hvor mye Lyn slet i dag. Etter pause sto en Lyn-supporter for Oslo-klubbens morsomste innslag da han entret banen iført kun en tangatruse, men påmalt Lyn-drakt med shorts og strømper.

Streakeren med navnet Simen på ryggen ble pågrepet og effektivt geleidet ut igjen.

Tommy Bertsens skudd i tverrleggeren blir bare som en parantes å regne. Slaget var tapt, og det visste alle. Da Brann-spillerne løp i garderoben til pausen jublet bergenserne som gale. De visste at Brann kom til å hente hjem sin første cuptriumf siden 1982.

Bengt Sæternes fikk sjansen igjen ti minutter før slutt - alene inne i boksen. Avslutningen ble for svak.

- Jeg hadde kramper i begge leggene, sier Sæternes til NRK.

Kanskje greit han ikke scorte. Det hadde blitt for mye av det gode. Det hadde vært bedre om Jan Derek Sørensen skudd hadde gått inn like senere. Dagens Brann-kaptein Erlend Hanstveit reddet på streken.

Men denne cupfinalen handlet ikke om marginer. Den handlet om Bent Sæternes og Brann - som var helt overlegne.

HATTRICK:</B> Her setter Bengt Sæternes inn 1-0 etter fire minutters spill. Brann-spissen ble den store helten i cupfinalen med tre scoringer før pause.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media