Sæternes\' magiske kveld

Scoret fire da Brann utklasset VIF.

BRANN STADION (Dagbladet.no): Brann - Vålerenga 4-1.

Bengt Sæternes begynte årets første seriekamp på Brann-benken og fortsatte med å gå målløs av banen i den andre kampen mot Strømsgodset.

I kveld løsnet det til de grader for spissen med Fotball-Norges største lår og legger. Med utrolige fire scoringer mot Vålerenga suste Sæternes opp på toppen av toppscorerlista i Tippeligaen, og stilte sin spissmakker Thorstein Helstad fullstendig i skyggen.

Det har Helstad neppe noe imot, på en kveld der Brann ydmyket erkerival Vålerenga med sifre Petter Myhre vil trenge noen dager på å fordøye.

- Jeg vet ikke når jeg sist scoret fire mål i en kamp. Jeg tror det må ha vært i debutkampen for Club Brügge i Belgia, sier Bengt Sæternes.

Han ble Branns toppscorer i fjorårssesongen med ni mål. I år sikter han høyere.

- Jeg var misfornøyd med det jeg presterte i fjor. Det var ikke godt nok. Jeg gikk skadet før sesongen og fikk ikke trent slik jeg ønsket. I år har jeg fått den grunntreningen jeg trenger. Nå kan jeg trene hver dag. I fjor trente jeg én dag, og måtte stå over de to neste, sier Sæternes.

- Føles det som en revansje for deg?

Artikkelen fortsetter under annonsen

HATTRICK: Bengt Sæternes setter inn sin tredje scoring på en halvtime. Med totalt fire mål la rogalendingen seg på toppen av toppscorerlista. Foto: Marit Hommedal/Scanpix
HATTRICK: Bengt Sæternes setter inn sin tredje scoring på en halvtime. Med totalt fire mål la rogalendingen seg på toppen av toppscorerlista. Foto: Marit Hommedal/Scanpix Vis mer

- Jeg er ikke opptatt av revansje. Jeg er bare opptatt av å være god her og nå. I fjor fikk jeg det ikke til, nå føler jeg meg bedre og friskere, sier Sæternes.

Mons Ivar Mjelde stiller seg blant gratulantene.

- I dag var Bengt best utpå der. Han var på rett sted til rett tid, og viser avslutningsegenskaper av høy klasse. Jeg tar av meg lua, sier Brann-treneren.

Goalgetter-scoringer

Allerede i løpet av kampens første 29 minutter drepte Sæternes all spenning ved å lage ekte hattrick. Da han stupheadet inn det fjerde snaue 25 minutter før slutt satte han punktum for en kamp de 16 764 tilskuerne på Brann Stadion sent vil glemme.

Alle de fire målene var typiske goalgetter-scoringer, slik Sæternes har scoret utallige av tidligere.

Samtidig forbedret han det som allerede før kampen var en fryktinngytende statistikk mot Vålerenga.

Siden han ankom Bergen i 2004 hadde han nemlig scoret i samtlige seriekamper mot VIF - totalt fire mål - og heller ikke denne gangen sviktet altså Sæternes.

Sæternes\' magiske kveld

- Det er bare tilfeldigheter som gjør det. Jeg har scoret mot alle lagene i Tippeligaen, sier han.

Han må uansett dele mye av æren med den nye høyrekant-konstellasjonen til Brann - som består av revitaliserte Jan Gunnar Solli og Cato Guntveit.

Hattrick på en halvtime

Høyresida terroriserte Vålerenga-forsvaret gjennom hele 1. omgang, første gang etter bare to minutter:

Jan Gunnar Solli fosset fram langs høyrekanten og slo presist inn foran mål, der Petter Vaagan Moen bare kunne styre ballen i mål med pannebrasken. Men ballen skled av hodet hans, og ble i stedet til en perfekt målgivende pasning til Sæternes, som kastet seg fram på bakerste stolpe og dyttet ballen i mål.

Åtte minutter senere var det igjen høyresida som sto for forarbeidet.

Pasningen fra Guntveit traff Helstad, som tvang Arason til å gi retur. Der dukket Sæterenes opp igjen og headet inn 2-0.

Brann Stadion kokte og sang «Sæternes scorer mål»-sangen av full hals.

Etter 29 minutter var han der igjen.

Et Helstad-skudd traff stolpen, og Sæternes kunne bare skli ballen i mål bak en utspilt Arason.

Troner alene på topp

VIF-trener Petter Myhre måtte forsøke på noe, og tok ut Glenn Roberts og Sebastian Mila i pausen.

Inn kom Jan Derek Sørensen og Mohammed Fellah - men det hjalp sørgelig lite.

Brann-dominansen bare fortsatte, og selvsagt var det Sæternes som skulle gjøre kvelden enda litt dystrere for Vålerenga. Et nesten ferdigscoret innlegg fra Petter Vaagan Moen fant pannebrasken til kraftspissen, som stupheadet inn sitt og Branns fjerde mål.

At Jarl-André Storbæk scoret på en frisparkfrekkis fem minutter før slutt var ikke i nærheten av å spolere den røde festen.

Etter 4-1 troner Brann nå øverst på tabellen med full pott etter tre kamper. Vålerenga befinner seg i motsatt ende av tabellen - og har fattige ett poeng.

Nå skal Oslo-laget passe seg for å ikke bli hektet av allerede før moroa har begynt.