Sagaen om Island

Island skal spille i fotball-VM for første gang i historien. Hvordan er det mulig at en så liten nasjon klarer å utfordre stormakter i en av verdens største idretter?

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

REYKJAVIK (Dagbladet): Dommer Damir Skomina tar fløyta til munnen og blåser av kampen på Allianz Riviera i franske Nice. De 23 spillerne og resten av støtteapparatet stormer mot det ene hjørnet av stadion, hvor flere tusen ekstatiske supportere venter på sine helter med åpne armer.

Datoen er 27. juni 2016 og Island har nettopp slått England 2-1 i åttedelsfinalen i EM. Island, med sine 350 000 innbyggere, har slått knockout på nasjonen som ser på seg selv som fotballens hjem, en nasjon bestående av 53 millioner mennesker.

Nå skal i stor grad det samme islandske mannskapet spille VM for første gang, hvor Argentina, Kroatia og Nigeria står mellom nasjonen og en ny fotballbragd.

I 2012 var Island nummer 131 på FIFA-rankingen. Før VM sparkes i gang 14. juni er islendingene nummer 22.

Island er også den minste nasjonen som noensinne har kvalifisert seg til et VM-sluttspill.

Så hva er hemmeligheten bak suksessen?

Fotballhaller

Kjøreturen fra flyplassen i Keflavik til hovedstaden Reykjavik tar rundt 45 minutter. Naturen på veien minner om et månelandskap som brer seg i alle retninger. Det er vanskelig å se for seg at det spilles mye fotball her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer