Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling:

– Sagan er like sterk som et helt lag selv

Men har også åpenbare svakheter.

STORFAVORITT: Sagan er mannen alle ser på før årets Milano-Sanremo EPA/DARIO BELINGHERI
STORFAVORITT: Sagan er mannen alle ser på før årets Milano-Sanremo EPA/DARIO BELINGHERI Vis mer

(procycling.no): Posisjonering og antall hjelpere mot slutten er to momenter som kan avgjøre Milano-Sanremo.

LIVE: Følg Milano-Sanremo fra 10:00 hos procycling.no

Det er ikke sikkert at Peter Sagan tar hensyn til noen av disse punktene, men likevel kan han fort smake sin første magnumflaske musserende i hjertet av den italienske rivieraperlen.

Så god er han nemlig.

Men lag som FDJ, Katusha og Quick Step vil gjøre alt de kan for ikke å servere det enkelt for Bora-Hansgrohe-kapteinen.

Disse lagene ankommer rittet med best støtte rundt sine kapteiner. For å finte ut verdens beste rytter de siste sesongene - er de nødt til å spille på overtallet de trolig har i rittets avgjørende fase.

Og Sagan har også sine svakheter:

– Han har ikke et altfor sterkt lag. Men han er like sterk som et helt lag selv. På den måten trenger han kanskje ikke så mange lagkamerater mot slutten, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

Poggio er en lek for Sagan

Mens nordmannen har målt krefter mot Arnaud Démare, Michael Matthews, John Degenkolb og Sonny Colbrelli under Paris-Nice, har Sagan tidvis herjet med sine rivaler i Tirreno-Adriatico.

Og det selv om etappeprofilen på et punkt føk opp i partier á 20 prosent.

Sagan holdt seg likevel på skuddhold, og viser med det at passeringen av Poggio i utgangspunktet skal bli en lek - selv med 28 mil i beina.

Det er også de som noterte seg at den dobbelte verdensmesteren ble slått i spurten av Fernando Gaviria på den 6. etappen i det italienske oppkjøringsrittet.

Til lagkameratene skal ha sagt at han ikke var spesielt motivert for å vinne nettopp den etappen. Samtidig gjorde duellen sitt til å dytte favorittstempelet over på den langt mindre rutinerte sprintsensasjonen fra Colombia.

Kristoff-trener Stein Ørn er blant de som tror på Quick Step-jubel:

– For Alexanders del er det mulig å slå Sagan i en spurt. Jeg holder Gaviria som den store favoritten. Démare har et bra lag rundt seg, og vil ha folk igjen rundt seg mot slutten, analyserer han.

FJORÅRSVINNER: Arnaud Demare vant 216-utgaven av La Primavera. Alexander Kristoff endte på sjetteplass. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
FJORÅRSVINNER: Arnaud Demare vant 216-utgaven av La Primavera. Alexander Kristoff endte på sjetteplass. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO Vis mer

Lite Kristoff får gjort med Sagan i bakkene

Med sesonginnledningen Sagan har hatt så langt, kommer man likevel ikke utenom slovaken.

Det er alle våpnene han har innen han kommer til oppløpet på Via Roma, som er det mest imponerende.

På en god dag, kan Kristoff være i stand til å håndtere 27-åringen mann-mot-mann på oppløpet.

– Men om han rører på seg på vei oppover Poggio, da er han fort utenfor din rekkevidde?

– Ja, jeg kan ikke begynne å stikke fra ham i bakker. Det klarer jeg rett og slett ikke. Jeg har mer enn nok med å henge med. Sagan vil ikke ha noe problem med mine angrep. For meg blir det snakk om å spare så mye krefter som mulig fram mot mål. Laget mitt kommer til å hjelpe meg med det, men vi har egentlig ingen spesiell taktikk mot Sagan.

– Håper noen sliter ham ut

Det får andre lag ta seg av. Kristoff hinter mot at Quick Step kan få en nøkkelrolle i avgjørelsen av rittet.

BMC Racing og Team Sky er to andre lag som nok gjør klokest i å spille ut kortene innen det er tid for massespurt i Sanremo.

– Quick Step er et av lagene som kan finne på noe. De har Gaviria i bakhånd og har samtidig et lag som bør kunne utfordre Sagan mer underveis. Jeg kan jo ikke gjøre annet enn å håpe på at folk prøver å slite ham litt ut.

I tillegg er Sagan en eventyrlysten rytter. Det gjør ham også voldsomt populær i sykkelsporten.

Måten han manøvrerte helt foran i feltet da det så ut som han lekte med klatrerne under den hardeste etappen han vant i Tirreno, var psykologisk krigføring på høyt nivå.

Kan angripe overalt

Det er garantert at Sagan var mest sliten av alle idet rytterne tok fatt på de siste 10 prosentene opp til målstreken - men ingen av de andre rytterne falt ned på at de skulle angripe.

Slovaken kan angripe på flata, i motbakker eller i utforkjøringer.

Under fjorårets Tour de France angrep han sammen med kjøresterke Maciej Bodnar mot slutten av en hektisk sidevindsetappe.

Kristoff forsøkte å gå etter, men klarte akkurat ikke å tette luka. Det endte med at Sagan spurtet ned Chris Froome på oppløpet i Monpellier.

At han kan finne på å angripe oppover ryggen av Poggio gir grobunn for både frykt og håp i Kristoff-leiren.

– Håpet er vel kanskje at han mister hodet litt og heller går på et støt for mye enn et for lite. Over Poggio er det i hvert fall ikke gratis for noen å gå med i et angrep. Går det ikke inn, er det ganske mye krefter du skulle ha brukt i spurten som er lagt igjen der oppe. Du får hvilt deg litt i bakken, men du mister uansett noen watt i spurten om du gjør det. Det er jo ting som kan være gull verdt for meg. Om noen prøver seg, og det ikke holder inn - kan det være bra for meg, sier Kristoff.

GJENNOMBRUDD: Med hjelmen på snei suste Alexander Kristoff inn til seier i Milano-Sanremo 2014. Foto: AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
GJENNOMBRUDD: Med hjelmen på snei suste Alexander Kristoff inn til seier i Milano-Sanremo 2014. Foto: AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET Vis mer

Kan en gruppe kjøre ifra?

Trener Stein Ørn frykter mer at en konstellasjon som inneholder Greg Van Avermaet, Michael Kwiatkowski, Sagan og Gaviria skal få kjøre unna og sette en del andre spurtnavn sjakkmatt.

– Van Avermaet er en rytter som vil ha en gevinst ved å kjøre fra i en av de siste bakkene, og kan være interessert i å sette fart tidlig. Det vil sortere ut en del navn bakfra, men du vil også lokke med deg Démare, Gaviria og Sagan. Det betyr at du ikke får unna de presumtivt beste spurterne. BMC er nødt til å få til noe og det kan være en trussel for Alexander. Sagan kan være med å spille et spill hvor du får en mindre gruppe av gårde, og sitter de heteste navnene der, er det ikke sikkert det blir kjørt inn. Men i utgangspunktet tror jeg både FDJ og Quick Step er interessert i å få sine spurtere med over og holde det kontrollert så langt inn mot finalen som mulig, sier Ørn til procycling.no.

Ventelig blir det en maktkamp der Bora-Hansgrohe, FDJ og Quick Step må sette hjelpere foran tidlig, og Katusha forsøker å spare seg så lenge som mulig.

Bystrøm vil følge nøye med på FDJ

I Paris-Nice var det FDJ som imponerte mest kollektivt. På den tøffe sidevindsetappen Sonny Colbrelli endte opp med å vinne, hadde Démare med seg fire mann hele veien inn til mål.

– FDJ er veldig bra. Démare vant i fjor og er vel en stor favoritt til å vinne igjen i år. Han har et bra lag rundt seg, og han har Jacopo (Guarnieri) som var på dette laget i fjor. Jacopo kjenner løypa godt og er god på posisjonering. Kanskje vi skal se litt til dem og. Vi kjører vårt eget opplegg, men jeg er ganske sikker på at vi får se FDJ og Démare i front av bakkene i morgen, sier Sven Erik Bystrøm.

– Hvordan ser du på muligheten til å stanse Sagan?

– Laget hans er den største svakheten. Han sier selv at han ikke har behov for så mange lagkamerater. At han ordner opp best på egenhånd, men hvis han misser eller er litt uoppmerksom i posisjoneringen inn mot Cipressa og Poggio, og han sitter bakpå når det blir kjør i bakkene, da må han bruke mye mer krefter enn de andre. Kanskje stiller vi da med like vilkår i spurten, hvis han har brukt litt ekstra. Det er vel det vi satser på. At han bruker litt for mye krefter underveis og ikke får så mye støtte fra laget.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media