Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Milano-Sanremo 2018:

Sagan er toppfavoritt i Milano-Sanremo

Men alt er mulig i «La Classicissima».

SUPERSAGAN: Peter Sagan har prøvd og prøvd i Milano-Sanremo, men seieren venter han fremdeles på. Foto: Dario Belingheri/ANSA via AP
SUPERSAGAN: Peter Sagan har prøvd og prøvd i Milano-Sanremo, men seieren venter han fremdeles på. Foto: Dario Belingheri/ANSA via AP Vis mer

(procycling.no): Når den gamle damen på rivieraen lørdag førstkommende feirer seg selv for 109 gang, får vi forhåpentligvis nok en påminnelse om hvorfor Milano-Sanremo er og forblir et av de mest forlokkende rittene på den internasjonale sykkelkalenderen.

Årsaken er nok løypens tvetydigheter og de få garantier den gir. De 291 kilometerne fra storbyen Milano til kystbyen Sanremo forseres uten store topografiske hinder, men distansen, og de taktiske utfordringer den medbringer, blir ofte en grusom bøddel for mange.

Etter en lang og gradvis oppbygning drar det seg til med tre småbakker på rappen: Capo Mele, Capo Cervo og Capo Berta, før eksplosjonen et faktum idet feltet treffer Cipressa og Poggio – balkongen over Sanremo. Feltet stormer inn i et frenetisk Rossini-crescendo som åpner for finalen der alle spådommer er fort glemt.

Ingen av bakkene er i seg til stor avskrekkelse for spurterne, som hvert år starter med reelle forhåpninger om jackpot i den forhenværende casinobyen. De små knollene langs rivieraen forvandles imidlertid til regelrette veisperrer når beina har akkumulert drøye 260 kilometer i forkant. Dette er rittets naturlov, som setter spurterne og angriperne opp mot hverandre, og som sørger for at Milano-Sanremo som regel kan vise til en lang liste potensielle vinnere.

Etter tre år med spurter fra større grupper, trillet treningen angripernes vei i 2017-utgaven. En gruppe på 50 ryttere stormet over målstreken bare fem sekunder bak angrepstrioen Michal Kwiatkowski, Peter Sagan og Julian Alaphilippe. I det som var et utrolig jevnt og spennende spurtoppgjør, var det den giftige polakken Kwiatkowski som tuktet sine bruddkumpaner. Alexander Kristoff vant spurten om fjerdeplass i hovedfeltet, men ble belønnet med lite annet enn mye varmt vann i dusjen i Katusha-bussen.

For det var Sagans heseblesende angrep som stjal overskriftene, som nok et bevis på at «La Primavera» er noe mer enn bare et ritt for spurterne. Dette var femte gang på ti utgaver at et brudd lykkes i å rive seg løs på Poggio, siste bakke i den delikate og balanserte løypen.

SJIKTET BAK SAGAN: Alexander Kristoff er også blant de aller største favorittene i lørdagens klassiker. Foto: AFP PHOTO / Philippe LOPEZ
SJIKTET BAK SAGAN: Alexander Kristoff er også blant de aller største favorittene i lørdagens klassiker. Foto: AFP PHOTO / Philippe LOPEZ Vis mer

Favoritter

Tittelforsvarer Michal Kwiatkowski fikk en perfekt oppkjøring ved å vinne Tirreno-Adriatico. Team Sky-rytteren sikret seg sammenlagtseieren med en overbevisende tempoprestasjon i San Benedetto del Tronto. 27-åringen tar dermed fatt på sesongens første monument med stigende selvtillit, og betryggende visshet om at han var den eneste som klarte å følge hjulet til Sagan da slovaken dro ut splinten på Poggio for 12 måneder siden.

Sagan hadde et relativt mer anonymt Tirreno-Adriatico enn sin polske rival, men er likevel bookmakerens favoritt. Den regjerende verdensmesteren har rukket å åpne seierskontoen denne sesongen, ved å ta en av etappene i Tour Down Under. Lørdag er Sagan en naturlig favoritt, både i tilfelle en spurt og oppgjør fra en mindre gruppe. Sagan er trolig en av få kapable til å drive frem en avgjørende utskillelse på Poggio og holde unna for et frådende spurterfelt. Men Sanremo-solen skinner sjeldent fordelaktig på storfavoritten, og kanskje er det derfor slovaken har endt topp 20 hvert år siden 2011 uten å vinne.

Regnvær og motvind øker kanskje sjansene for spurt fra en større gruppe på Via Roma. I så fall er tidligere vinnere som Alexander Kristoff (UAE) og Arnaud Démare (FDJ) naturlige vinnerkandidater. Michael Matthews (Team Sunweb) er normalt sett en mann å regne med i slike situasjoner, men etter en skadepreget oppkjøring er det usikkert hvordan australieren ligger an.

Elia Viviani har derimot hatt en gnistrende sesongstart og blir Quick-Steps hovedfokus i et slik scenario, ettersom colombianeren Fernando Gaviria er skadet. Kristoff åpnet sesongen godt med to seiere i Midtøsten, men er kanskje satt noe tilbake etter sykdom i Paris-Nice. Edvald Boasson Hagen har gode prestasjoner så vel som resultater fra Milano-Sanremo i senere år, men vinterens galleoperasjon virker å ha utsatt formen til Dimension Data-rytteren til lengre ut i klassikersesongen.

Andre ryttere som vil gamble på en samlet gruppe av ulik størrelse på oppløpet er Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida), Caleb Ewan (Michtelton Scott), Magnus Cort (Astana) og Christophe Laporte, som inntar kapteinsrollen i Cofidis etter at Nacer Bouhanni ble vraket.

Kobbelet av ryttere som vil se sitt snitt til å angripe i de to avsluttende bakkene inkluderer olympisk mester Greg van Avermaet (BMC), rutinerte Philippe Gilbert (Quick-Step), fjorårets tredjemann Alaphilippe (Quick-Step) og Fabio Felline – som får mye ansvar hos Trek-Segafredo da både John Degenkolb og Giacomo Nizzolo er ute.

DEN LENGSTE KLASSIKER: Med sine 291 kilometer er Milano-Sanremo rytternes lengste dag på sykkelen i WorldTouren 2018.
DEN LENGSTE KLASSIKER: Med sine 291 kilometer er Milano-Sanremo rytternes lengste dag på sykkelen i WorldTouren 2018. Vis mer

Ruten

Med sine 291 kilometer er Milano-Sanremo årets lengste klassiker. I kjølige temperaturer samler rytterne seg foran Castello Sforzesco tidlig morgen i Milano. Derfra ruller de forsiktig ut av byen, følger breddene til Naviglio Pavese-kanalen og gjennom det frodige og lettkuperte terrenget i Novi Ligure. Turchino-passet passeres omtrent midtveis, som et symbolsk øyeblikk i hele sykkelsesongen, da selveste våren ønsker rytterne velkommen på andre siden.

Nede langs kysten øker farten gradvis. Forbi fargerike villas med sine terracotta taktopper – som enten blekner i regnet eller gløder i den lave Middelhavssolen – suser feltet inn i Tri Capi etter 240 kilometer, som bygger opp mot Cipressa og Poggio.

De siste 40 kilometerne, fra bunn av Cipressa til oppløpet på Via Roma, kan være de mest gripende gjennom hele sesongen. Når feltet girer opp for fult er de taktiske nyansene subtile, vind og vær ofte avgjørende og den miste feil svært kostbar. De siste årene, med unntak av 2017, har en lei motvind forpurret angrep og banet vei for spurterne. Lørdag er det på nytt meldt motvind og attpåtil regn.

Favorittene

***** Peter Sagan (Bora-hansgrohe)

**** Michal Kwiatkowski (Team Sky)

*** Elia Viviani (Quick-Step), Alexander Kristoff (UAE), Arnaud Démare (FDJ)

** Julian Alaphilippe (Quick-Step), Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida), Caleb Ewan (Mitchelton-Scott), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Magnus Cort (Astana), Gianni Moscon (Team Sky), Luis Leon Sanchez (Astana)

* Christophe Laporte (Cofidis), Michael Valgren (Astana), André Greipel (Lotto-Soudal), Michael Matthews (Sunweb), Greg Van Avermaet (BMC), Aleksey Lutsenko (Astana), Philippe Gilbert (Quick-Step), Oliver Naesen (Ag2r), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)

​Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling