TAKKER FANSEN: Peter Sagan, som på kontroversielt vis ble sendt hjem fra touren etter albuen mot Cavendish, er på vei hjem, og takker fansen i denne videoen på Twitter. Video: Peter Sagan / Eurosport Vis mer

Tour de France 2017

Sagans rørende melding - og Edvalds gylne mulighet til å gjenskape 2011-magi

Mens en smilende Peter Sagan gleder seg til å besøke kona, får Edvald Boasson Hagen en gyllen mulighet til å herje fritt i Tour de France som han gjorde i 2011.

(Dagbladet): «Den enes død, den andres brød», er et ordtak som bruker å komme Edvald Boasson Hagen til gode.

Sist gang 30-åringen mistet sin lagkaptein så tidlig i Tour de France, blomstret han som aldri før i verdens største sykkelritt. Da fikk han ut de egenskapene som tidlig i karrieren skapte sammeligningene til legendariske Eddy Merckx.

Siden har den komplette Boasson Hagen blitt satt i skyggen av enda mer komplette Peter Sagan, men nå er både slovaken og Dimension Data-lagkaptein Mark Cavendish ute av årets utgave av Tour de France.

Sistnevntes fravær betyr at Boasson Hagen får enda friere tøyler, akkurat som da hans daværende lagkaptein i Sky, Bradley Wiggins, forsvant ut av Tour de France på den 7. etappen i 2011.

Det satte virkelig fart på det norske sykkelesset, som riktignok vant en spurtetappe i slak motbakke foran Matthew Goss og daværende sammenlagtleder Thor Hushovd dagen før Wiggins brøt.

I FORM: Edvald Boasson Hagen viser stigende form og får nå enda friere tøyler til å gå for etappeseirer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
I FORM: Edvald Boasson Hagen viser stigende form og får nå enda friere tøyler til å gå for etappeseirer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Fortsettelsen ble et sykkeleventyr av den helt sjeldne sorten for Norge.

Det norske eventyret

Ikke bare hadde Grimstad-gutten den gule trøya i sju dager; Norge vant også hele fire etappeseirer. Det var like mange etappeseirer som Frankrike, Italia, Spania og Tyskland hadde til sammen i 2011-utgaven av Tour de France.

I tillegg til å få kjøre egne sjanser i massespurtene, gikk Boasson Hagen i brudd etter brudd på de mellomharde etappene. Blant annet ble han nr. 6 da Hushovd vant i verdensmestertrøya inn til Lourdes.

Bare tre dager senere var Rudsbygd-gutten i brudd igjen sammen med Hushovd, da «oksen fra Grimstad» - ved hjelp av lagkompis og delvis norske Ryder Hesjedal - triumferte. Boasson Hagen ble nr. 2 og sørget for en historisk norsk dobbeltseier.

Men han var på ingen måte fornøyd med det.

Det daværende stortalentet ga seg ikke der og var heller ikke utslitt etter så mange brudd på så kort tid. Dagen etter 2. plassen bak Hushovd, prøvde Boasson Hagen seg igjen. Denne gang gikk han helt til topps.

JAKTER NYE TRIUMFER: Edvald Boasson Hagen håper å gjøre som i 2011, da han blant annet vant denne harde Tour de France-etappen foran Bauke Mollema. Foto: AP Photo/Laurent Rebours
JAKTER NYE TRIUMFER: Edvald Boasson Hagen håper å gjøre som i 2011, da han blant annet vant denne harde Tour de France-etappen foran Bauke Mollema. Foto: AP Photo/Laurent Rebours Vis mer

Sterke klatrere som Bauke Mollema, Sylvain Chavanel og Sandy Casar var fullstendig sjanseløse da Boasson Hagen noe overraskende rykket opp den siste harde stigningen før målgangen i Pinerolo i Italia.

Klatret fra Mollema

Boasson Hagen var den desidert beste spurteren i utbrytergruppa, men var så motivert etter den tapte duellen mot Hushov at han stakk før han måtte - noe som har kjennetegnet Peter Sagan i brudd i ettertiden - og kom helt alene inn til mål.

Hele 40 sekunder skilte ned til toer Bauke Mollema, som ble nr. 6 sammenlagt i Tour de France to år senere.

- Vi vil ha genene deres i norgesglass! Vi vil ha genene deres i norgesglass! ropte TV 2-kommentator Christian Paasche.

Som om ikke det var nok, ble Edvald også nr. 2 på sjarmøretappen til Paris, bare slått av Mark Cavendish på Champs-Élysées. Nordmannen viste fram hele sitt repertoar og tok virkelig ansvar da kapteinen måtte bryte tidlig i touren.

Mange muligheter

I BRUDD ETTER BRUDD: Dagen før Edvald Boasson Hagen vant til Pinerolo, ble han nr. 2 bak Thor Hushovd etter en annen sterk bruddetappe. Foto: NTB Scanpix
I BRUDD ETTER BRUDD: Dagen før Edvald Boasson Hagen vant til Pinerolo, ble han nr. 2 bak Thor Hushovd etter en annen sterk bruddetappe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter Cavendish' skulderbrudd har en formsterk Boasson Hagen nå enda mer frihet igjen. Det offensive hodet er på plass, noe han viste ved å gå i brudd på gårsdagens fjelletappe, hvor BMC noe overraskende satte en brutal stopper for bruddet.

Nordmannen kan i tillegg få kjøre egne sjanser i massespurter etter at Cavendish brøt, selv om lagkompisene Mark Renshaw og Reinardt Janse van Rensburg også kan være spurtkandidater på de flateste etappene.

På de halvharde er Boasson Hagen et ubestridt kapteinsvalg for Dimension Data. Mulighetene vil uansett bli mange for 30-åringen de to neste ukene, kanskje allerede i dagens massespurt side om side med landsmannen Alexander Kristoff.

- Jeg har absolutt rykket opp en plass eller to. Vi mister jo den sterkeste spurteren vi har, så da må vi bare prøve å gjøre noe annet. Vi går fortsatt for etappeseier, sa Edvald Boasson Hagen til procycling.no i går.

- Jeg får hvile så mye som mulig til i morgen, så får vi se om vi kjører for meg eller Mark Renshaw.

Sagens hilsen

Fraværet til Cavendish og Sagan vil gjøre det to hakk enklere å hevde seg også i massespurtene, selv om stjerner som Marcel Kittel, Arnaud Demare, André Greipel, Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff, Dylan Groenewegen, Sonny Colbrelli og Michael Matthews fortsatt er med.

Sagan, som på kontroversielt vis ble sendt hjem fra touren etter albuen mot Cavendish, er imidlertid ved godt mot på vei hjem til kona i Monaco.

Slovaken velger å fokusere på det positive. På Twitter har han lagt ut en videohilsen til alle sine fans.

- Det er trist for meg, men jeg vil likevel takke dere for all støtten jeg har fått. Nå drar jeg til flyplassen og videre til Monaco for å besøke min kone. Takk for støtten. Dere gir meg energi. Fortsett med det, sier Sagan.

Over 1000 fans har kommentert slovakens hilsen, og flere hyller ham for positiviteten han viser i denne videoen - rett etter at han ble kastet ut av Tour de France iført verdensmestertrøya.

  • Du kan se Sagans videohilsen øverst i saken.

Cavendish ut mot haterne

Nå er det trolig tyskeren Rüdiger Selig som skal spurte for Bora-Hansgrohe i Sagans fravær, mens altså Boasson Hagen kan få muligheten for Dimension Data i spurtene.

Det britiske spurtefenomenet har i likhet med Sagan lagt ut en videohilsen på Twitter. Han tar et oppgjør med haterne.

- Alle har rett til å ha sin personlige mening, men truende kommentarer på sosiale medier til meg og min familie er ikke fortjent, sier Cavendish.

- Husk at dette bare er idrett og at jeg har en familie. Jeg ber om at dere ikke sender truende kommentarer til meg og min familie.