VANT NM-GULL: Anette Sagen vant sitt 13. NM-gull i helga da hopperne var samlet i Midtstubakken i Oslo. I løpet av noen år tror Sagen hopp for kvinner er like stort som hopp for herrer. Foto: Tore Ulrik Bratland.
VANT NM-GULL: Anette Sagen vant sitt 13. NM-gull i helga da hopperne var samlet i Midtstubakken i Oslo. I løpet av noen år tror Sagen hopp for kvinner er like stort som hopp for herrer. Foto: Tore Ulrik Bratland.Vis mer

Sagen mener jentene snart er like populære som hoppgutta

- Håper jeg får oppleve det mens jeg er aktiv.

• Stem på klubben i ditt hjerte her.

OSLO (Dagbladet): Denne sesongen er den første med verdenscup i hopp for kvinner. Nå mener Anette Sagen (26) at kvinnene vil begynne å ta inn forspranget herrene har både kommersielt og når det gjelder interesse.

Sagen vant sitt 13. NM-gull i Midtstubakken i helga. Med hopp på 99,5 meter og 101,5 meter vant hun foran Maren Lundby og Line Jahr.

- Vi har en voldsom utvikling sportslig sett. I løpet av noen år tror jeg vi vil se at vår idrett er like stor som guttas. Jeg håper jeg får oppleve det mens jeg er aktiv, sier Sagen til Dagbladet.

I Liberec i 2009 ble det for første gang arrangert et VM i hopp for kvinner. Der vant Sagen bronse i normalbakke. Siden debuten i hoppuka i 2000, har 26-åringen fra Mosjøen vunnet hoppuka fire ganger og kontinentalcupen fem ganger.

- Spesielt etter at vi fikk være med i VM har interessen og utviklingen tatt av. For meg er det selvsagt gledelig å få være med på dette. Spesielt fordi jeg har vært med og kjempet for hopping i mange år. Jeg er fortsatt sulten på mer, sier Sagen.

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener jentene trenger profiler for å ta opp kampen med herrene i popularitet.

- Det hjelper ikke hvor snill og søt du er så lenge du blir nummer 26 i bakken, men jentehopperne er avhengig av profiler. På sikt tror jeg hopprennene kan bli like spennende som guttas, og at jentene vil hoppe like langt, sier Bråthen.

Mer penger Han sammenligner potensialet hopp for kvinner med skiskyting, som har opplevd et stort løft de siste 10-15 åra.

- Så vidt jeg vet er de tyske kvinnelige skiskytterne mer populære enn gutta i hjemlandet. Det har selvsagt med profiler å gjøre. For hopperne er det en viktig faktor at vi har fått verdenscup. Det genererer mer penger og alle renn vil bli sendte på tv. For den kommersielle betydningen er verdenscup forskjellen på alt eller ingenting, sier Bråthen.

Bytter klubb Selv om Sagen bare er 26 år, har hun vært en blant de aller beste i over ti år. Sagen har vært medlem i Remma idrettslag helt siden hun tok sine første hopp i bakken. Nå er hun tvunget til å finne seg ny klubb.

- Remma blir borte fordi vi har for få utøvere. Det er trist, men jeg skjønner at det er vanskelig å drive en klubb med to-tre aktive. Jeg har mange gode minner og har vært medlem siden jeg startet å hoppe på ski. Det er Remma som har eid hoppbakkene jeg trente i som ung, og det betydde alt for meg, sier Sagen.

Nå skal Sagen representere Helfjell.