Sagen vil ikke ha «skrøpelige» hoppgutter

- Må kunne løfte meg uten å knekke.

Anette Sagen har kranglet med hoppsjefer, gamle menn og tunggrodde skiorganisasjoner. Hun har stått på sitt og ikke vært redd for å si hva hun mener. Og hun har fått viljen sin. Til vinteren skal jenter endelig få delta i ski-VM - i Liberec i Tsjekkia i februar.

For et halvt år siden trengte hun gåstol etter å ha vært gjennom tre operasjoner. Da vi møtte henne for to uker siden, smilte livet igjen. Anette har funnet tilbake til vinnerformelen.

Hva føler du nå?

- Jeg føler meg bra. Jeg er akkurat hjemme igjen etter fire renn i Mellom-Europa, hvor det ble én seier og en hel gjeng femteplasser - tre stykker, tror jeg. Livet er fint, og jeg bor i min egen søte leilighet i Tranby i Lier. Det er første gang jeg bor helt for meg selv.

Hvordan føles det å være boligeier?

- Det føles bra. Alt er mitt, bare mitt! Det triste er at ingen lager middag til meg. Men så er det til gjengjeld heller ingen som maser på meg når blomstene ikke er vannet.

Hva er det viktigste i livet ditt nå?

- Å holde meg frisk og skadefri. Jeg har vært ute i fem måneder i år, helt fram til august. Det var fryktelig kjedelig. Jeg fungerte som trener, og det var fælt å stå der og se de andre hoppe når det var sol og oppdrift i bakken. Heldigvis var det ikke så ille når det regnet og var bakvind.

VIL HA STERK MANN: - Hoppere har en tendens til å være litt skrøpelige. Jeg vil gjerne ha en mann som kan løfte meg opp uten å knekke sammen under meg. Foto: Erik Berglund
VIL HA STERK MANN: - Hoppere har en tendens til å være litt skrøpelige. Jeg vil gjerne ha en mann som kan løfte meg opp uten å knekke sammen under meg. Foto: Erik Berglund Vis mer

Hvor var du skadet?

- Jeg var gjennom tre operasjoner - måtte ordne opp i begge knærne, og skuldra var løs. Jeg hadde slått den ut av ledd så mange ganger.

Men operasjonene var vellykket?

- Ja, det var de. Men jeg følte meg ikke så lur da jeg våknet fra narkosen. Jeg er skihopper, og plutselig lå jeg der uten å kunne bruke beina. Jeg kom seint hjem fra hopping i Japan dagen før, og klokka sju neste morgen ble jeg lagt under kniven. De første dagene måtte jeg gå med gåstol.

Hva er det største du har opplevd?

- Hm... Ikke er jeg gift og ikke har jeg barn. Det har jeg til gode, og det er helt greit. Da må det bli hopping, og det største var å hoppe 174,5 meter i skiflyging i Vikersund.

Hvordan føltes det?

- Jeg følte en enorm glede. Å fly er det vi vil, og å fly langt er enda bedre.

Sagen vil ikke ha «skrøpelige» hoppgutter

Hva er din tyngste karriereskuffelse?

- Den synes jeg ikke at jeg har hatt ennå. I fem-seks år har jeg ventet på en nedtur, så kanskje den kommer i år.

Hva er den beste avgjørelsen du har tatt?

- Da jeg bestemte meg for å flytte hjemmefra som 16-åring og dra de 40 milene sørover fra Mosjøen til Trondheim og Heimdal Videregående Skole. Der har de landslinje for hopp og kombinert.

Trivdes du på hybel?

- Jeg var nok egentlig ikke helt klar for det så tidlig. Jeg spiste dårlig, og det var vanskelig å vaske klær. Jeg har farget min del av klær blå eller rosa. Og jeg trivdes veldig godt hjemme hos familien i Mosjøen. Det gjør jeg fortsatt, jeg har aldri lyst til å dra igjen når jeg er der.

Og den dårligste?

- Jeg har sikkert tatt mange dårlige avgjørelser, men ingen jeg husker. Ingen liv- og dødavgjørelser. Det har vel ikke vært den beste avgjørelsen å ikke studere, men jobbe i stedet. Nå har jeg startet på topptrenerstudiet, og leverte min første oppgave i går.

Hva er det beste rådet du noen gang har fått?

- Å alltid være meg selv og alltid være ærlig, for da kan ingen ta meg på noe jeg har sagt eller gjort. Da kan jeg bare skylde på at jeg har vært dum eller utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Hva er din største utfordring i dag?

- Å holde motivasjonen oppe, så jeg klarer å holde meg i toppen i idretten min.

Er nivået blitt høyere?

- Nivået har økt så sykt. Jeg merker det fra renn til renn. Alle hopper bedre, alle hopper lengre og alle hopper penere.

Hvorfor tror du det er slik?

- Skihopping for jenter har blitt anerkjent. Etter at vi fikk VM-beskjeden våren 2006, er det VM alle har satset mot. Plutselig kom Sveits med et firemannslag og hoppet best på trening, og andre land fulgte etter. Nå er til og med ei jente fra Russland med og hopper alle de store konkurransene.

Gleder du deg til VM?

- Ja, selvsagt gleder jeg meg. Men jeg gruer meg også. Jeg føler at det forventes at jeg skal gjøre det godt, siden jeg har vært med lenge. Forventningspresset kommer nok aller mest fra meg selv. Jeg vil ikke skuffe noen, og jeg vil ikke skuffe meg selv. Vi har bare én konkurranse og to hopp å gjøre det på. Det er litt teit at vi bare får hoppe i normalbakken. Vi burde hatt to konkurranser, som gutta. Jeg håper vi får det i VM i Holmenkollen i 2011, og jeg satser på å være med der.

Den viktigste erfaringa du har høstet fra idretten og livet?

- Idrett har lært meg mye. Jeg har fått reise mye, og måttet forholde meg til mange personer. Det er fra idretten jeg har all min livserfaring.

Om du ikke drev med hopp, hva skulle du gjort?

- Da hadde jeg nok drevet med et studium. Enten juss eller statsvitenskap, tror jeg. Jeg er samfunnsengasjert og interessert i internasjonalt lovverk. Jeg var nerd på barneskolen og ungdomsskolen, og gjorde alle leksene mine - pluss, pluss, pluss. Jeg pugget blant annet alle verdens hovedsteder. Jeg har nok fortsatt litt nerdetendenser, og digger Geni, Trivial Pursuit og quizspørsmål.

Hva er ditt skjulte talent?

- Jeg pleier å være god i allmennkunnskap i spørrespill. Og så spiller jeg tverrfløyte og er veldig interessert i klassisk musikk. Lurer du på noe om Mozart, er det bare å spørre. Jeg tror jeg kunne deltatt i Kvitt eller dobbelt om Mozart. Enten Mozart eller Huset Tudor, om engelsk kongelig historie på 1500-tallet. (Anette drar fram ei tjukk bok fra sekken om Dronning Mary I).

Hva er din største flause?

- Jeg blir lett flau, for eksempel hvis jeg hopper kort eller dårlig. Men jeg rødmer aldri. Jeg er av dem som må bruke mye blush i kinnene for i det hele tatt å se frisk ut.

Hvem er ditt livs store kjærlighet?

- Han tror jeg ikke jeg har funnet enda. Jeg håper i hvert fall ikke det. Det hadde i så fall vært litt trist, siden jeg er singel nå.

Hva gjør en person sexy i dine øyne?

- Humor er meget viktig, og han må gjerne være veltrent, rent fysisk. Den gamle klisjeen høy, mørk og kjekk er heller ikke å forakte, men det er ikke utseendet som er det viktigste. Karisma, og at han har nok selvtillit til ikke å ta seg selv så høytidelig, er viktigere.

Hvem er Norges mest sexy person?

- He-he. Aksel Lund Svindal er jo ganske kjekk, da. Men dette tenker jeg egentlig lite på. Jeg føler jeg har kommet meg over den verste fjortis- og fnisealderen.

Hva med hopperne, da?

- Hoppere har en tendens til å være litt skrøpelige. Jeg vil gjerne ha en mann som kan løfte meg opp uten å knekke sammen under meg.

Er det mye fokus på vekt blant kvinnelige skihoppere?

- Det er et fokus på vekt, men ikke mer enn blant vanlige jenter, tror jeg. Det er en del fokus på BMI-regelen om at du ikke kan ha en Body Mass Index på mindre enn 20,0 med dress og støvler på. Dessverre blir nok minstekravet en fasit på hvor mye du skal veie for enkelte jenter. Men slik jeg ser det, er skihopping et sunt miljø, og dette er ikke et problem.

Hva bryr du deg om i verden?

- Jeg bryr meg om den jævla politikken. Ikke så mye om partier, men om enkeltsaker. For eksempel har de lagt ned akuttmottaket hjemme i Mosjøen. Er jeg hjemme og brekker en arm, må jeg kjøre ti mil til sykehuset. Slikt irriterer meg. Jeg er nok litt opptatt av distriktspolitikk. Det er viktig for meg at det ikke bare er i de store byene det er tilbud. Jeg tror ungdom uten tilbud om fritidsaktiviteter har lettere for å falle utenfor og starte med dop og alkohol enn andre.

Hva annet irriterer og frustrerer deg?

- Folk som lyver og er falske, irriterer meg. Å ikke lyve, er en gylden regel jeg prøver å leve etter.

Hva ville folk aldri trodd om deg?

- At jeg kan være redd for noe jeg også. For eksempel er jeg livredd meitemark. Spesielt når det er vått og de kryper opp på asfalten. Jeg er så redd for å tråkke på en av dem. Meitemarker er tvekjønnede og ekle. Etter hvert har jeg heldigvis lært meg å leve med edderkopper, og jeg finnes ikke redd slanger.

Tror du folk ser på deg som ei tøff jente?

- Ja, jeg tror det, siden jeg hopper på ski, og det har vært i media at jeg har hoppet i fallskjerm og hoppet i strikk. Jeg merker det på folk. De sier: «Du er vel ikke redd».

Hvem ville du ha invitert til middag?

- Jeg ville gjerne invitert familien min, for vi har det koselig sammen. Kunne jeg valgt hvem som helst fra historien, ville jeg satt sammen Lenin, Marx, Mandela, Mao, Hillary Clinton, James Bond og Adolf Hitler. Det tror jeg kunne ha blitt en interessant middag, selv om jeg nok ville hatt lenker på enkelte av dem. Jeg er glad i å diskutere, og tror det kunne blitt litt av en diskusjon.

Fortell oss din morsomste historie fra idrettsbanen.

- Jeg glemmer aldri da vi skulle til Sveits. Jeg gikk av flyet på Kastrup i Danmark, hvor vi skulle bytte fly. Med en gang tenkte jeg: «Passet mitt!» Det lå igjen i Trondheim. Vi hadde det travelt, så treneren min løp og tok ut 2000 kroner til meg. Sveits ligger utenfor EU, så jeg måtte ha nødpass. De andre dro videre, mens jeg fikk booket om billetten min til dagen etter. Jeg kastet meg i en taxi til ambassaden. Jeg var ikke over 18 år den gangen, og måtte få fullmakt på faks. Så trengte de passbilde. Dermed var det ut igjen. Men jeg rakk det så vidt før de stengte. Da jeg kom til Sveits, rakk jeg ikke trening, men så vidt rennet. Det var nok tidenes verste oppladning.

Den beste plata?

- Akkurat nå hører jeg mest på «Led Zeppelin» og «Led Zeppelin II».

Den beste boka?

- Jeg er en lesehest. Det er nok også noe folk ikke tror om meg. Jeg leser mange bøker og jeg leser fort. Bøker har med følelseslivet å gjøre, og jeg leste akkurat en dokumentar om Auschwitz. Den var veldig bra, men gjorde meg trist på vegne av hele menneskeheten. Ellers er jeg veldig glad i alle Harry Potter-bøkene, både på norsk og engelsk. De gjør meg glad.

Den beste filmen?

- Alt av Monty Python. For eksempel «Life of Brian», «Holy Grail» eller «Meaning of Life».

INGEN NEDTUR: - I fem-seks år har jeg ventet på en nedtur, så kanskje den kommer i år.
LES OGSÅ: AaFKs ekte motgangssupportere og Sportmagasinets <a href=\'http://www.dagbladet.no/sport/2008/10/23/551287.html\'>reporter som hockeykeeper</a>.
POLITISK ENGASJERT: - Jeg bryr meg om den jævla politikken. Ikke så mye om partier, men enkeltsaker.