Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndballgutta klar for EM i Kroatia

Sagosens utspill får sjefen til å riste på hodet: - Nå er målet å vinne EM

Norge behøvde ikke å slå Litauen, men gjorde det likevel med så overlegen margin at det gjorde vondt for gjestene. Nå vil Sander Sagosen ha mer. Nå vil han ha EM-gull.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): Stemningen var elektrisk i Oslo Spektrum da de norske håndballgutta vant skjebnekampen hele 30-20 og sikret EM-plassen i Kroatia neste år.

Norge levde til de grader opp til forventningene og kravet om seier. For bare seier var godt nok, tydeliggjorde håndballgutta før kamp.

Men faktum er at uavgjort også ville vært godt nok. Med uavgjort hadde Norge tatt seg videre til håndball-EM som beste treer.

Det var imidlertid ikke noe alle spillerne tenkte på som et alternativ. For dem handlet oppgjøret mot Litauen om én ting: Å få revansje fra motsatt oppgjør og filleriste dem på veien mot EM i Kroatia.

- Vi snakket ikke om treersituasjonen. Det var ikke tema i det hele tatt. Kun seier var godt nok for oss, sier Kent Robin Tønnesen til Dagbladet.

- Men uavgjort hadde også holdt?

- Det er mulig det stemmer, men det var ikke fokuset vårt. Strategien fungerte jo bra. Det var godt å få revansje fra motsatt oppgjør i Litauen, sier han og smiler.

Sander Sagosens budskap er det samme som lagkompisen.

- Vi tenkte ikke på uavgjort-muligheten og treertabellen. Vi skulle bare vinne, sier Sagosen til Dagbladet etter 30-20-seieren over Litauen.

Hadde «uavgjort-taktikk» klar

Bjarte Myrhol legger imidlertid ikke skjul på at uavgjort-muligheten hadde streifet tankene hans.

- Det var ikke noe vi snakket mye om, men det er viktig å være klar over slike forhold. Vi hadde neppe risikert mye om vi i sluttminuttene hadde hatt uavgjortresultatet som hadde holdt til EM-plass, sier Myrhol.

SATSER HØYT: Sander Sagosen satser høyt på alle mulige måter. Nå er han klar på at Norge kan vinne EM-gull i Kroatia. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
SATSER HØYT: Sander Sagosen satser høyt på alle mulige måter. Nå er han klar på at Norge kan vinne EM-gull i Kroatia. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Landslagstrener Christian Berge sier til Dagbladet at trenerne hadde en plan hvis det sto likt mot slutten og hvis det dukket opp et scenario hvor Norge kunne kontrollere inn uavgjort.

Da ville de grepet muligheten med to hender. Og da ville faktisk uavgjort ha vært godt nok - stikk i strid med retorikken før kamp.

- Overfor spillerne var fokuset bare på å vinne, men vi i trenerteamet hadde snakket om at hvis det var uavgjort i siste minutt, skulle vi legge opp taktikken etter det og først og fremst gjøre alt for å unngå å tape, forteller Berge til Dagbladet.

- Heldigvis unngikk vi det. Vi klarte å være offensive i hodet, selv om vi var favoritter. Det er det vi har slitt litt med. Jeg mislikte veldig den bortekampen mot Litauen. Det var godt å få revansje.

Sagosens mål: Å vinne EM-gull

Nå er EM-plassen altså sikret. Nå kan eventyrhistorien, som nådde nye høyder med sølv i VM i Frankrike i januar, få et nytt klimaks i Kroatia.

Der mange av håndballgutta ikke vil ta de største ordene i sin munn om det som venter, gjør stjerneskuddet Sander Sagosen nettopp det. på befriende vis.

- Nå har vi to semifinaler på rad og ett sølv, så nå gjelder det å gå helt til topps. Det er absolutt mulig å ta EM-gull i Kroatia. Målet er å vinne EM. Vi har mange spillere som tar steg for steg, sier Sagosen til Dagbladet.

Denne offensive tankegangen får trener Berge til å riste litt på hodet, mens han ler og sier:

- Han sier det ja? Det er typisk Sander, sier Berge og smiler.

- Vi får se hvordan trekningen blir. Det er en marginal idrett, men jeg tror helt sikkert av vi kan være med og kjempe der oppe.

Ulike tilnærminger

Myrhol er ikke fullt så offensiv utad som Sagosen er.

- Vi drømmer om å nå flere semifinaler, vi. Noen ganger vil det gå, andre ganger ikke, fordi nåløyet er svært trangt. Men det er viktig å sette seg høye mål, påpeker Myrhol.

Berge synes utspillene til Myrhol og Sagosen illustrerer forskjellen på to av Norges største håndballprofiler.

- Ja, de uttaler seg litt ulikt. Sander er en gladgutt som sikter mot det aller høyeste. Og så tør han å si det. Det liker jeg, forteller landslagssjefen.

- Tør du å si det?

- Ja, jeg har lyst til å stå på toppen, ja. Så får vi se om vi klarer det, svarer landslagssjefen.

Hyller stemningen i Spektrum

Over 6000 tilskuere skapte elektrisk stemning i Oslo Spektrum, akkurat som i seieren over Frankrike forrige måned.

- Det er fantastisk å spille her. Det blir man ydmyk over. Det norske publikummet er fantastisk når de leverer på denne måten. Det er helt spesielt for oss spillerne ute på banen, sier Myrhol.

Han får støtte av Sagosen og Tønnesen.

- Det var fantastisk gøy å spille her. Det var spesielt deilig å få revansje fra motsatt oppgjør i Litauen. Å bare feie over dem i Spektrum, er ekstremt deilig, sier Sagosen.

Tønnesen supplerer:

- Det er utrolig kult å spille her. Stemningen er fantastisk. Det skal bli vanskelig for noen å slå oss her. Vi føler oss rett og slett hjemme i Spektrum.

- Jeg tror vi har alle muligheter i EM i Kroatia. Jeg skal ikke si at vi er favoritter, men vi skal prøve å følge opp og gjenskape det vi gjorde sist, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!