Trenerforeningen:

- Saken er veldig spesiell

Daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, mener situasjonen hvor Start har opprettet personalsak mot Kjetil Rekdal er spesiell av flere grunner.

Personalsak: Torsdag formiddag kunngjorde Start at de har opprettet personalsak mot hovedtrener Kjetil Rekdal. Foto: NTB Scanpix
Personalsak: Torsdag formiddag kunngjorde Start at de har opprettet personalsak mot hovedtrener Kjetil Rekdal. Foto: NTB ScanpixVis mer

Torsdag formiddag kunngjorde fotballklubben Start at Kjetil Rekdal fritas fra sine oppgaver som hovedtrener i klubben, som følge av en pågående personalsak. Start mener at det var viktig og riktig å gjøre dette nå, mens Rekdals advokat omtaler håndteringen som uryddig.

Daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, forteller til Dagbladet at han var i kontakt med Rekdal torsdag formiddag.

- Jeg er sikker på at alle forstår hvilken belastning dette er for Kjetil, og ikke minst for hans nærmeste. Når klubben velger å sende ut en pressemelding hvor de ikke går nærmere inn på hva personalsaken dreier seg om, er det klart at Kjetil hadde behov for å kontakte sine nærmeste slik at de slipper å forholde seg til aviser og spekulasjoner, sier Moen.

KRITISK: Daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, er svært kritisk til Starts håndtering av personalsaken mot Kjetil Rekdal. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, er svært kritisk til Starts håndtering av personalsaken mot Kjetil Rekdal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Spesiell sak

Moen mener at å suspendere en hovedtrener er unikt i seg selv, og at timingen denne for denne saken gjør det hele mer spesielt.

- Det er flere forhold som gjør denne saken veldig spesiell. Først og fremst er det sjelden at vi ser at en hovedtrener blir suspendert. Han har ikke blitt enig med klubben om å fratre sin stilling, og han har heller ikke blitt bedt om å gå av.

- For det andre er det en veldig spesiell timing. Det er to dager til serieåpningen, og mange vil nok si at det er et veldig uheldig tidspunkt.

Rekdal opplevde det slik at han ikke visste temaet for samtalen med Langeland, før den ble gjennomført torsdag formiddag, ifølge Moen.

Moen mener at Rekdal burde blitt innkalt til personalmøte skriftlig og i god tid før møtet fant sted. Han mener også at Rekdal burde fått anledning til å ta med seg advokat.

Kritisk

Overfor Dagbladet hevder han at Rekdal ble gitt en begrunnelse for hvorfor de har opprettet personalsak mot ham torsdag formiddag.

- Vi synes det er kritikkverdig at de har opprettet en personalsak uten at de kan si noe til offentligheten om hva den dreier seg om, sier Moen og mener at det ville vært mer ryddig å håndtere en slik sak innad i klubben.

- Hvorfor skal alle få vite om dette? Det skaper en situasjon som er uheldig for Rekdal, og som skader mulighetene for at han skal kunne komme tilbake i jobb, sier Moen.

Han opplyser at Rekdal vil møte Start til et drøftelsesmøte fredag.

Avgjørelsen

Styreleder i klubben, Monica B. Grimstad, opplyser til Dagbladet at de valgte å opprette en personalsak mot Rekdal på bakgrunn av «summen av flere enkeltstående hendelser».

Avgjørelsen om å opprette personalsak ble tatt etter en samtale mellom arbeidende styreleder i «Start En Drøm», Christopher Langeland, og Kjetil Rekdal.

- I en slik personalsak er vi veldig opptatt av å behandle alle de involverte med respekt, og kommer ikke til å komme med en konklusjon i saken før alle parter har fått muligheten til å uttale seg, sier Grimstad.

- Vi har forståelse for at dette er utrolig belastende for Kjetil Rekdal.

Dette vet vi om hendelsesforløpet foreløpig:

  • Onsdag ledet Kjetil Rekdal en trening med Start. I et intervju med Fædrelandsvennen like etter treningen fortalte han at han «gledet seg helt enormt til seriestart».
  • Seint onsdag kveld ble det avholdt et styremøte hvor situasjonen rundt Rekdal ble drøftet.
  • Torsdag formiddag ble det avholdt et møte med Rekdal, som ledet til at de valgte å opprette personalsaken.
  • Like etter ble Joey Hardarson og Andreas Jensen informert om at de vil lede laget i tiden framover, mens personalsaken pågår.
AVGJØRELSEN: Styreleder i IK Start, Monica B. Grimstad, forteller at de tok avgjørelsen om å opprette personalsak mot Rekdal etter en samtale mellom ham og arbeidende styreleder i «Start En Drøm», Christopher Langeland. FOTO: NTB Scanpix
AVGJØRELSEN: Styreleder i IK Start, Monica B. Grimstad, forteller at de tok avgjørelsen om å opprette personalsak mot Rekdal etter en samtale mellom ham og arbeidende styreleder i «Start En Drøm», Christopher Langeland. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hyrer advokat

Torsdag formiddag sendte Kjetil Rekdal ut en pressemelding hvor han uttaler at «beskjeden kom som lyn fra klar himmel, uten noen forutgående prosess, verken skriftlig eller muntlig forvarsel».

Timer seinere avslører han i en ny pressemelding at han har engasjert advokat Erik Flågan hos advokatfirmaet Stray Vyrje & Co til å bistå ham i videre samtaler med IK Start.

- Uryddig

Flågan uttaler at de setter spørsmålstegn til arbeidsgivers håndtering av Rekdals ansettelsesforhold, og forteller at de ikke vet hva den inneholder. Derfor føler de seg avskåret fra å ta til motmæle.

- Klubbens opptreden som arbeidsgiver er uryddig. Blant annet noterer vi oss at Rekdal ikke har mottatt noen varsler før han i dag ble fratatt sine oppgaver som hovedtrener. Vi stusser også over at klubben simultant sendte ut en pressemelding om et arbeidsforhold, og kort tid etterpå avholdt pressekonferanse om den påståtte «personalsaken», sier Flågan.

FRITATT: Start har opprettet sak mot Kjetil Rekdal. 50-åringen er fritatt fra sine oppgaver som hovedtrener i klubben. Video: NRK Vis mer

- Lei meg

Kjetil Rekdal uttaler at han vil forholde seg til rådene fra sin advokat, og det faktum at han fortsatt er under kontrakt med Start.

- Jeg er lei meg for at klubbens håndtering to dager før seriestart har satt spillere, fans og alle som er glade i Start i en uholdbar og svært beklagelig situasjon, sier Rekdal.

Styreleder Grimstad forteller videre at det nye trenerapparatet og spillerne gjennomfører forberedelsene som planlagt, og at de gleder seg til seriestart. I løpet av den kommende tiden skal de også ha samtaler med Rekdal.

- Vi skal selvfølgelig ha samtaler med Rekdal. Det finnes ganske klare retningslinjer i arbeidsmiljøloven for hvordan slike saker skal håndteres, og de vil vi selvfølgelig følge, sier hun.