Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sakho kan bli utestengt i flere år: - Det er idioter overalt

Men Liverpools plass i Europa League er ikke i fare.

POSITIV DOPINGPRØVE: Liverpools Mamadou Sakho kan bli utestengt i flere år. AP Photo/Matt Dunham, FILE
POSITIV DOPINGPRØVE: Liverpools Mamadou Sakho kan bli utestengt i flere år. AP Photo/Matt Dunham, FILE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom meldingen om at Mamadou Sakho har testet positivt for et fettforbrennende stoff. Dopingtesten ble tatt etter 1-1-kampen borte mot Manchester United i Europa League 17. mars.

Sakho spilte 90 minutter for Liverpool da Jürgen Klopps menn slo erkerivalene fra Manchester ut av turneringen. I kvartfinalen mot Borussia Dortmund scoret franskmannen dessuten ett av målene.

Da er spørsmålet: Vil dette få konsekvenser for Liverpool?

Svaret er nei.

Liverpools plass i Europa League er ikke truet, all den tid to spillere må avlegge positiv dopingtest om en klubb skal bli kastet ut av turneringen, skriver The Mirror.

Kan få to år Den engelske avisa skriver videre at Sakho kan bli utestengt i opp til to år, hvis han blir funnet skyldig. Det er en sannhet med modifikasjoner, om vi skal tro UEFAs antidopingreglement.

Maksimumsstraffen på to års utestengelse forutsetter at denne saken er i pakt med punktet i dopingreglementet som omhandler formildende omstendigheter, altså at Sakho kan bevise det han bedyrer: at han ikke tok middelet for å forbedre prestasjonene.

Det var på den måten lagkompisen Kolo Touré fikk redusert straffen til seks måneder etter å ha testet positivt for et liknende preparat. Toure forklarte da den positive dopingprøven med at han ikke visste at konas slankepiller inneholdt noe ulovlig.

Også Sakho hevder at han ikke tok middelet for å forbedre prestasjonene. 1. januar 2015 ble imidlertid dopingreglementet innskjerpet, så Sakho forventes å få en lengre straff enn Touré. Maksimumsstraffen er fire år, hvis UEFA kan fastslå at det var tilsiktet for å bedre prestasjonene, ifølge artikkel 9 i UEFAs antidopingreglement.

Liverpool-stopperen faller antakeligvis ikke under denne kategorien. Uansett ser det bekmørkt ut for Sakhos drøm om å spille EM på hjemmebane i sommer og få bidra i Liverpools spennende serieavslutning.

Klopp har ikke snakket med Sakho Ifølge Daily Mail har ikke manager Klopp snakket med 26-åringen etter den positive dopingprøven.

- Jeg har bare visst det siden fredag. Da dro vi rett på et hotell, så jeg har ikke hatt muligheten til det ennå, forklarte Liverpool-manageren til den engelske avisa i går.

Den positive dopingprøven gir hodebry både for Klopp og den franske landslagssjefen Didier Deschamps under to måneder før fotball-EM i Frankrike.

Kritiserer Sakho I et intervju med den franske storavisa L'Équipe, kommer legen og dopingspesialisten Michel Audran med sin analyse av saken.

- Først og fremst bør vi forklare at fettforbrennende produkter er kosttilskudd som tar sikte på å redusere fettmassen. Som regel er det en blanding av planteekstrakter, grønn te eller krydder. Det er produkter som er laget i Asia og ikke alltid på best mulig måte. Når man vet at det er en viss fare for at dette kan gi utslag i en dopingtest, bør man holde seg unna, sier Audran.

- Men det finnes idioter overalt. Folk som ikke er forsiktig. Folk som i etterkant sier at de er overrasket. I Frankrike ber vi toppidrettsutøverne opptre med åpenhet og etter regelboka. Man skal aldri ta en risiko. Sakho visste kanskje ikke om dette, men han er fortsatt ansvarlig. Uansett er jeg skeptisk. Hvis en fotballspiller på dette nivået tar et kosttilskudd midt i sesongen for å forbrenne fett, er det kanskje fordi han ikke trener hardt nok, sier Audran og sender et tydelig stikk til Liverpool-spilleren.

- Sakho vil svare for seg I en offisiell uttalelse i går bekreftet Liverpool at UEFA etterforsker et mulig brudd på antidopingreglene av Sakho, men avkrefter at han franskmannen er suspendert av UEFA. Samtidig skriver de:

- I samråd med spilleren har vi besluttet at mens denne prosessen pågår, vil han ikke være tilgjengelig for våre kamper. Det blir ikke gitt ytterligere kommentar på nåværende tidspunkt, skriver Liverpool på sin hjemmeside.

De presiserer også at Sakho kommer til å svare for seg.

Sakho ble avlet opp og spilte seks sesonger for A-laget til barndomsklubben Paris Saint-Germains før han ble kjøpt av Liverpool i 2013. Der har han spilt 55 kamper og scoret to mål. Det franske landslaget har 26-åringen representert 28 ganger.

Det kan bli en god stund til neste gang om ikke B-prøven gir et annet resultat.

PÅ SIDELINJEN: Mamadou Sakho satt på tribunen under gårsdagens 2-2-kamp mot Newcastle. Det kan bli en vane framover. Her sammen med Christian Benteke. Foto: Philip Oldham/Sportimage via PA Images
PÅ SIDELINJEN: Mamadou Sakho satt på tribunen under gårsdagens 2-2-kamp mot Newcastle. Det kan bli en vane framover. Her sammen med Christian Benteke. Foto: Philip Oldham/Sportimage via PA Images Vis mer
Hele Norges coronakart