Salg av ABB tar ikke norske arbeidsplasser

ABB selger deler av olje- og gassdivisjonen, deriblant den norske delen av ABB Offshore Systems.

Prilapp: mellom 6,5 og 6,8 milliarder kroner. Det er ikke snakk om nedbemanninger i Norge som følge av salget.

Kjøperen er en investeringsgruppe bestående av Candover Partners Ltd, JP Morgan Partners og 3i Group.

- For oss er dette veldig positivt. Businessen hos oss blir i utgangspunktet beholdt som den er, sier informasjonsdirektør Elsbeth Tronstad i ABB til NTB.

ABB Offshore Systems har total 5.500 ansatte, hvorav 3.500 i Norge. Det blir ikke snakk om noen nedbemanning av arbeidsstyrken i Norge.

- Nei, ikke som en del av salget. Man er jo til enhver tid nødt til å justere antall ansatte i forhold til markedet, men det er jo ikke noe som er spesielt for oss, alle må jo gjøre det i dag, sier Tronstad.

Overtakelse neste år

Signeringen av den endelige avtalen vil ventelig finne sted i løpet av året, og den endelige overtakelsen vil skje i løpet av 2004. En forutsetning er at en juridisk gjennomgang av avtaler i Afrika, Sentral-Asia og Sør-Amerika ikke avdekker noen ukjente tapsbomber.

- Dette er en viktig milepæl for våre ansatte og kunder. ABB bekjentgjorde for et år siden at olje og gass ikke lenger var et satsingsområde og at de derfor ønsket å selge olje- og gassaktivitetene. Vi kan med dette få finansielt sterke eiere som ønsker å satse videre innen olje- og gassmarkedet, sier administrerende direktør i ABB Offshore Systems R. Rasmus Sunde, i en kommentar.

Kjell Inge Røkke jobbet i fjor hardt for å fusjonere Aker Kværner med olje- og gassvirksomheten i ABB, men forsøket strandet.

Olje- og gassvirksomheten i ABB er av Aker Kværners hovedkonkurrenter og deler av den ble i sin tid bygd opp av NHO-president Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe. ABB kjøpte hele Umoes olje- og gassvirksomhet i juni 2000, inkludert offshoreverftet i Haugesund.

Røde tall

Etter salget vil ABB fortsatt ha over 2.000 ansatte i Norge innenfor kraft- og automasjonsindustrien.

ABB-sjefen Jürgen Dormann la tirsdag fram røde kvartalstall, hvor olje- og gassdivisjonen sto for 1,35 milliarder av et samlet underskudd på 1,9 milliarder kroner.

ABB håper å tilføre konsernet sårt tiltrengt kapital gjennom salget av olje- og gassdivisjonen. Foruten å kvitte seg med tapsbringende virksomheter, tar selskapet opp nye lån og skriver ut 1,2 milliarder nye aksjer. Til sammen skal 17,5 milliarder hentes inn i frisk kapital.

Konsernets strategi er nå å konsentrere seg om kjerneområdene kraft- og automasjon, som begge går med solide driftsoverskudd.

- Vi har tatt markedsandeler og tjener penger på mange områder. Tapene konsernet har i dette kvartalet skyldes hovedsakelig forhold knyttet til virksomheter som vi nå kvitter oss med, sier Dormann i en kommentar.

(NTB)