Fluorskandalen:

Salget av pustemasker har eksplodert

Fokuset på fluor og skismurning har ført til at salget av åndedrettsmasker har eksplodert i Norge. - Folk må skremmes, sier smøresjef.

MASKER: Fluor brukes for å forbedre gliden i langrennssporet, men framstilling og bruk av fluorholdig smurning forbindes med betydelig helsefare. Derfor har salget av åndedrettsmasker eksplodert. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
MASKER: Fluor brukes for å forbedre gliden i langrennssporet, men framstilling og bruk av fluorholdig smurning forbindes med betydelig helsefare. Derfor har salget av åndedrettsmasker eksplodert. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har solgt oss tomme for åndedrettsmasker og satt i gang ekstraproduksjon, sier markedssjef i Skydda Norge, Karoline Klatran.

Årsaken til det eksplosive salget skyldes den siste tids medieoppmerksomhet om helserisikoen knyttet til fluor og skismøring, opplyser selskapet i en pressemelding.

Fluor brukes for å forbedre gliden i langrennssporet, og forskning viser at foreldre og smørere i klubber er utsatt for de helsefarlige fluorforbindelser.

Inntrykket til smøresjefen i Asker Skiklubb, Vegard Kvisle, er at bevisstheten i landets skiklubber har økt etter at problematikken ble løftet i mediene.

- Særlig de siste ukene og månedene med oppslagene i Dagbladet , og det som har ledet fram til forbud for alle fra neste år. Så det har blitt økt fokus og mer bruk, men jeg er litt redd for at folk vil slappe litt av igjen og fjerne maskene når fluorforbudet trer i kraft.

For selv med et forbud mot fluor vil det fortsatt innebære en helserisiko å stå i smørebua.

Må skremmes

- Du har fortsatt støv og løsemidler, så man må fortsatt bruke masker. Hvis du hører på hva Folkehelseinstituttet sier om voksstøv, så tenker de at støv er mye av årsaken til kols blant smørerne, sier Kvisle, som ikke synes det er rart at det er økt etterspørsel etter masker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer