Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Salt Lake City-skandalen ble tallfestet

NEW YORK (Dagbladet): OL-maskoten for vinterlekene i Salt Lake City ble ikke presentert som planlagt i går. Det ble derimot den såkalte etikk-rapporten som viser at søkerkomiteen brukte alle midler til å kjøpe seg stemmer i 1995. Nå regner man med at det er brukt nesten 25 millioner kroner på IOC-medlemmer for å få deres støtte.

Tidligere er det bekreftet at søkerkomiteen brukte rundt sju millioner kroner til dyre gaver, skole- og jobbtilbud og fordelaktige eiendomsavtaler for IOC-medlemmer og deres familier. Ifølge New York Times bekrefter visepresidenten i IOC, Dick Pound, at beløpet kan være mer enn tredoblet. Årsaken er at det er kjøpt inn flybilletter på førsteklasse slik IOC-medlemmene har krav på.

Disse billettene er byttet inn i økonomiklasse-billetter og mellomlegget er gått rett i lomma på IOC-medlemmene.

Skattepenger

Mormonernes by har mye å forklare ut over dyre IOC-gaver. Eieren av OL-området Snowbasin heter Earl Holding og sitter også i organisasjonskomiteen for OL i Salt Lake City. Han fikk i 1996 over 5000 kvadratmeter skog i Snowbasin i kompensasjon for landområder i Utah han ga fra seg til offentlige områder.

Han fikk staten til å bygge en vei over skogområdet for skattebetalernes penger fordi det var OL-område. Prisen var 115 millioner kroner.

Han fikk også en kontrakt med organisasjonskomiteen om en nesten like stor sum i kompensasjon for bruk av hans grunn under OL.

Koffert med millioner

I tillegg vil han tjene millioner ved å bygge ut området med flere heiser og store hytteområder. Holding har også et stort hotellprosjekt i Salt Lake Citys sentrum, som både borgermester Corradini og andre politikere er tilknyttet.

I går var det først og fremst søkerkomiteens tidligere formann Tom Welch og Dave Johnson, som gikk av i januar, som fikk skylden for bestikkelsene. Tom Welch har tidligere bekreftet at en i komiteen hadde med seg en koffert med 500000 dollar til Budapest i 1995 da avstemningen ble holdt. Pengene ble ikke tatt med hjem igjen.

Etikk-rapporten i går var på over 300 sider, men fordi man ikke har hatt muligheter til å innkalle vitner har arbeidet vært vanskelig. Ryktene om bruk av horer er derfor overført til juridisk etterforskning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media