Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Salt Lake Festning

Et milliardbudsjett skal sørge for at Salt Lake City skal være verdens sikreste sted å være under OL. Alle som skal inn på arenaene må gå gjennom metalldetektorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokale og føderale myndigheter skal bruke nærmere 2,7 milliarder kroner for å sikre de olympiske lekene mot terroranslag. Det er nesten tre ganger så mye som ble brukt under sommerlekene i Atlanta i 1996, melder TV 2.

F-16-fly skal patruljere luftrommet over Utah og 10,000 sikkerhetsvakter og folk fra nasjonalgarden skal sørge for sikkerheten på bakkenivå. Rundt OL-landsbyen ved Universitetet i Utah blir det bygget høye gjerder. De norske deltakerne kan heller ikke forvente å få noen brev fra familie og venner hjemme. Nesten all post vil bli stoppet av frykt for brev som kan inneholde miltbrann.

I luftrommet vil det være en flyforbudssone med en radius på over 60 kilometer under lekene. Sonen har allerede blitt døpt til «den olympiske ring».

Metalldetektorer og gjennomlysningsmaskiner skal plasseres ved alle inn- og utganger til arrangementene.

To års planlegging

- Jeg tror Salt Lake City vil være et av de sikreste stedene å oppholde seg i februar, sier sikkerhetsansvarlig Thomas J. Ridge til Los Angeles Times.

To år er brukt i planleggingen, og terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon førte til en ytterligere styrking av sikkerheten. 500 millioner kroner ekstra ble derfor puttet inn i sikkerhetskassa etter 11. september.

Alle er imidlertid ikke fornøyde med det nye sikkerhetsopplegget. Tom Rathke hadde planlagt å fly OL-tilskuere over byen i luftballong. Den ideen må han nå slå fra seg.

- Nå må jeg kjøre taxi i tre uker for å få betalt ned på lånet, sier Rathke til avisa The Salt Lake City Tribune.

BOMBESØK: Bombehunden Nikko viser seg frem for pressen i Salt Lake City. Under OL er det alvor for Nikko.
PATRIOTISK PIN: Etter terrorangrepet 11. september ble det laget en OL-pin for å hedre ofrene.
Hele Norges coronakart