Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Salter «Wassbergs Kulle». Arrangørene gir Petter fordel i Falun-varmen

Salt i såret for lettvekterne?

TITTELFORSVARER: Petter Northug er tittelforsvarer på dagens 15-kilometer i Falun. Nå er det avgjort at deler av løypa skal saltes, og akkurat det kan fort være fordel Northug. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TITTELFORSVARER: Petter Northug er tittelforsvarer på dagens 15-kilometer i Falun. Nå er det avgjort at deler av løypa skal saltes, og akkurat det kan fort være fordel Northug. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN (Dagbladet): Det er fortsatt mildt i Falun. Så mildt at det er stor fare for at den 7311 meter lange sløyfa gutta skal gå to ganger i dag kan bli veldig løs når varmen og all trafikken i løypa får gjort sitt.

Flere løpere elsker slikt føre. Andre derimot, hater det.

Arrangør-hjelp? Med sine godt over 80 kilo er Petter Northug så desidert i sistnevnte kategori.

- Blir det for løst detter jeg bare nedi. Det er ingen vits for meg å leke Keiko i løypa. Da går det ikke framover, sa han tidligere i uka da temaet var oppe.

DAGENS LØYPE: Det er bakken opp til løypas høyeste punkt som skal saltes.
DAGENS LØYPE: Det er bakken opp til løypas høyeste punkt som skal saltes. Vis mer

Nå får han delvis «hjelp» av arrangørene. De har nemlig valgt å salte den 400 meter lange bakken som løperne skal gjennom etter 1700 meter. Bakken heter - av alle ting - «Wassbergs Kulle».

Bakken er 400 meter lang, har en høydeforskjell på 35 meter, og når løperne er på toppen av den, er de også på løypas høyeste punkt.

Denne bakken ligger i åpent landskap, og er ikke skjermet av trær, som «Mördarbacken» er. Den er derfor spesielt utsatt for vær og vind.

Visste ikke om det Vegard Ulvang var ikke klar over avgjørelsen da Dagbladet konfronterte ham med informasjonen, men sier at han forstår avgjørelsen.

- Det er det løseste punktet i løypa. Grunnen til at man det blir gjort er da at det ikke har vært minusgrader i natt. Når det blir så mildt som nå funker det med salt og det blir hardere, sier han til Dagbladet.

- Er det løst i resten av løypa?

- Jeg har ikke vært ute og kikket i dag, men jeg synes ikke det virket altfor galt i går, sier Ulvang.

Kan avgjøres her Mannen som har gitt bakken navn, og mannen Peter Northug har «kranglet» mest med i VM så langt. Thomas Wassberg, har tidligere sagt dette om denne balkken.

KULLE: Bakken hvor det nå blir saltet er oppkalt etter den svenske langrennsløperen Thomas Wassberg som ikke akkurat har vært Petter Northugs største tilhenger. Nå kan det bli stedet hvor nordmannen avgjør dagens 15 kilometer. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
KULLE: Bakken hvor det nå blir saltet er oppkalt etter den svenske langrennsløperen Thomas Wassberg som ikke akkurat har vært Petter Northugs største tilhenger. Nå kan det bli stedet hvor nordmannen avgjør dagens 15 kilometer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke om jeg tenker så mye på at den bærer mitt navn. Den delen av løypa ble laget før VM i 1993. Det er veldig fin skigåing i denne delen av Lugnet-terrenget. Selve «Wassbergs kulle» er en utslagsgivende bakke.

- Starten av bakken er ganske bratt, og så flater den litt ut mot slutten, og da gjelder det å korte av på steget for løperne. I bakken handler det om tempoveksling, sier Thomas Wassbergs til ski-VMs hjemmeside.

Hele Norges coronakart