Saltin pekte ut dopmistenkte før OL

Den svenske dopingprofessoren Bengt Saltin skrev en rapport like før OL der han advarte mot at 16 langrennsløpere hadde unormale blodverdier.

Rapporten fikk ingen konsekvenser, og ifølge Sveriges Radio tok de utpekte skiløperne et titall OL-medaljer i Salt Lake City.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har bygd opp en effektiv database der blodverdiene på alle verdenscupdeltakerne er samlet. Saltin fortalte tidligere i høst at fire-fem prosent av de 357 løperne hadde uregelmessige nivåer på sine blodverdier - hvilket innebærer rundt 15 personer.

Ifølge Sveriges Radio sendte Saltin sin rapport til Den internasjonale olympiske komité (IOK) og til verdens antidopingbyrå (WADA) tre uker før OL.

Ikke ressurser

WADA, som sto ansvarlig for testene før OL, skal ikke ha hatt ressurser til å oppsøke alle, og flere skiløpere lyktes å holde seg unna da testpatruljene kom til deres treningssteder.

Den svenske IOK-delegaten Arne Ljungqvist, som var ansvarlig for dopingtestene under OL, sier til det svenske nyhetsbyrået TT at han ikke kjente til rapporten.

- Jeg vil tippe at Bengt Saltin laget rapporten for FIS, og da er dette en sak mellom FIS og WADA. IOK kunne ikke ha gjort noe annerledes enn det vi gjorde. Vi fulgte de regler vi hadde å følge, sier Ljungqvist.

- Under konkurransene tok vi blodprøver før løpene, og om disse viste for høye blodverdier fulgte vi opp med urinprøver. Slik ble russerne avslørt (Olga Danilova og Larissa Lazutina), sier han.

Test etter mistanke

Medaljevinnere og noen tilfeldig utvalgte utøvere ble også testet etter løpene.

- Vi gjorde også tester utenom konkurranse, særlig hvis vi hadde fått tips om mistenkte. Det var slik Johann Mühlegg ble tatt, sier Ljungqvist.

- Vi lot ham tro at alt var greit, før vi kom tilbake og overrasket ham, sier svensken.

Bengt Saltin mener det ville vært bedre om det ble tatt tester av alle de mistenkte under OL.

- Det hadde nok vært forutsetninger for spesifikt å gå inn og overvåke de løperne man trodde hadde dopet seg eller forsøkte å dope seg, sier Saltin til Sveriges Radio.

(NTB-TT)