LEDET IOC I 21. ÅR: Juan Antonio Samaranch sovnet inn i Barcelona i dag. Foto: AFP/OLIVIER MORIN
LEDET IOC I 21. ÅR: Juan Antonio Samaranch sovnet inn i Barcelona i dag. Foto: AFP/OLIVIER MORINVis mer

Samaranch er død

Tidligere IOC-president ble 89 år.

||| (Dagbladet): Tidligere IOC-president Juan Antonio Samaranch døde i dag av hjertesvikt på et sykehus i Barcelona, melder nyhetsbyrået AP.

Spanjolen slet med hjerteproblemer den siste tiden, og i går kveld ble hans tilstand beskrevet som meget alvorlig.

Samaranch var IOC-president i tiden 1980 til 2001. Den olympiske bevegelsen vokste seg rik og mektig under hans ledelse.

I oktober ble han innlagt med hjerteinfarkt, og da hadde helsen vært sviktende en god stund. Han besvimte i Monaco i 2007, og allerede i 2001 ble han lagt inn på sykehus under IOC-avskjeden på grunn av høyt blodtrykk.

Samaranch var IOC-president da Norge arrangerte OL på Lillehammer i 1994. Han beskrev lekene med følgende engelske ord: «The best games ever».

Han anbefalte seinest i 2002 et nytt OL på norsk jord.

- Lillehammer-OL var det beste vinter-OL noensinne. Regionen har alle anlegg på plass, og Norge huskes for de fantastiske tilskuerne, sa Samaranch.

BEST GAMES EVER: Juan Antonio Samaranch var strålende fornøyd med Vinter-OL på Lillehammer. Foto: Jan Greve / SCANPIX
BEST GAMES EVER: Juan Antonio Samaranch var strålende fornøyd med Vinter-OL på Lillehammer. Foto: Jan Greve / SCANPIX Vis mer

Da han gikk av som IOC-leder i 2001 ble han hyllet som «mannen som forandret OL».

Han var omstridt, blant annet på grunn av sin fortid som som minister i Francisco Francos regjering i Spania. Under hans tid ble IOC rammet av en rekke korrupssjonsskandaler, men Samaranch gikk ikke av før han abdiserte og pekte ut Jaques Rogge som sin etterfølger.

Etter avgangen ble han utnevnt til æresmedlem i IOC på livstid.

- Den internasjonale olympiske komité (IOC) er i sorg etter nyheten om at Juan Antonio Samaranch er død, skriver IOC i en pressemelding.