Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Samaranch må gå

IOC-president Juan Antonio Samaranch er ansvarlig for at idretten har tapt ti år i kampen mot doping. Det hevder lederen av IOCs medisinske kommisjon, prins Alexandre de Merode.

de Merodes påstander, framsatt i et intervju med den franske sportsavisa L'Equipe, kom samme dag som IOCs store dopingkonferanse startet i Lausanne.

IOC-presidenten og de Merode satt side om side på konferansen. Forholdet var langt fra hjertelig etter franskmannens harde utfall i L'Equipe.

Og det varte heller ikke lenge før Juan Antonio Samaranch fikk beskjed om at han ikke er verdig stillingen som øverste sjef for den olympiske bevegelse.

- Alle må vite når tida er inne til å gå, sa Tysklands innenriksminister, Otto Schily, i går.

Han siktet til Samaranch og kalte IOC for et monarki med slagside. Schily er ansvarlig for idretten i Tyskland og den første personen med offentlig tyngde som har krevd Samaranchs avgang.

Dystert

Under åpningstalen i går ga Juan Antonio Samaranch en dyster redegjørelse om idrettens dopingproblemer. Men ifølge de Merode er Samaranch svært ansvarlig selv for at det ser slik ut.

- De aller fleste forslagene som skal behandles nå fremmet jeg for minst ti år siden. Men Samaranch var imot, og forslagene ble revet i filler av 90 prosent av de menneskene som i dag støtter de samme forslagene, hevder Alexandre de Merode.

- Vi har rett og slett mistet ti år, klager lederen av IOCs medisinske kommisjon. Allerede i 1989 ønsket han å opprette det man kan kalle et mobilt dopinglaboratorium og å innføre testing av utøvere utenfor konkurranser.

- Den gang ville det ha kostet 25 millioner kroner, nå er prisen for å få til det samme åtte-ni ganger høyere.

Plagsomt

Uttalelsene er plagsomme for IOC-president Samaranch, som allerede er under sterkt press på grunn av korrupsjonsskandalene i organisasjonen.

  • IOC trommet sammen til dopingkonferansen etter at 1998 ble et idrettsår i dopingens tegn. Samaranch og IOC ønsker at alle olympiske idretter innfører felles dopingregler og at det opprettes et eget antidopingbyrå under IOCs ledelse. Men på begge punkter møter Samaranch sterk motstand.

I sin åpningstale påpekte IOC-presidenten at ønsket om å vinne for enhver pris har ført til organisert bruk av doping.

- Vi vet at dette blir en langsiktig og samtidig vanskelig kamp. Dopinglangere og misbrukere er svært oppfinnsomme når det gjelder å unngå å bli tatt.

- Svært ofte får de hjelp av spesialister som bryter både løfter og etiske regler, sa Samaranch.

(NTB-REUTERS)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media