Samaranch mottok gaver fra Salt Lake City

President Juan Antonio Samaranch i Den internasjonale olympiske komite (IOK) mottok gaver i form av minst to geværer fra Salt Lake Citys søkerkomite foran tildelingen av vinterlekene i 2002. Gevær-gavene er i strid med IOKs egne regler.

Det er avisen Salt Lake Tribune som i sin tirsdagsutgave kan fortelle at Samaranch ble gitt to Browning-geværer til en antatt salgsverdi på cirka 7 500 kroner. Rich Bauter, visepresident i Browning, bekrefter at geværene ble levert fra en butikk i Belgia til Brownings sveitsiske distributør og overlevert til Samaranch i mai 1995. Det var en før IOK valgte Salt Lake City som arrangør.

IOKs regler i 1995 forbød IOK-medlemmer å motta gaver verdt mer enn 1000 kroner, og disse reglene gjaldt også mannen som har vært president siden 1980.

Flere gaver

Samaranch har utnevnt en IOK-kommisjon som skal granske påstandene om korrupsjon fra Salt Lake Citys søkerkomite. Komitee n skal ha gitt studieplasser og stipender, gratis legehjelp og andre gaver til IOK-medlemmer og deres slektninger. Det amerikanske justisdepartementet, arrangørenes eget etiske utvalg og den amerikanske olympiske komiteen undersøker også påstandene.

I tillegg til geværene skal Samaranch og hans kone angivelig ha fått flere gaver fra søkerkomiteen verdt mellom 10 000 og 30 000 kroner.

Rønningen nevnt

Søkerkomiteen skal ha kjøpt geværer fra Browning for nesten 80 000 kroner, og Petter Rønningen, en av toppsjefene under Lillehammer-OL, er blant mottagerne av et gevær verdt cirka 9600 kroner. Rønningen sier til VG at han opptrådte helt korrekt da han mottok geværet.

- Jeg ble invitert til å holde et foredrag og hjelpe Salt Lake med søknaden. De spurte hva jeg ønsket som godtgjørelse for jobben og jeg svarte at jeg ikke ville ha noe, sier Rønningen. Ledelsen i søkerkomiteen insisterte imidlertid.

(NTB-AFP)