Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Samaranch planla feiringen av seg selv

MOSKVA (Dagbladet): Juan Antonio Samaranch ble i går takket av på en overdådig måte - der han selv hadde lagt regien.

Slik foregikk presidentskiftet:

  • Først hadde kongressen avstemning, dernest ble de 118 delegatene kjørt i busser til Column Hall i Moskva sentrum der Samaranch ble valgt på nøyaktig samme dag for 21 år siden.
  • Samtlige delegater stilte seg opp på podiet, i den gullforgylte salen satt IOC-fruer, medier og gjester. Først ble det vist en en video på storskjerm over presidentens høydepunkter til klassisk musikk. Deretter kom han inn, mottok ovasjoner og kunngjorde resultatet. Rogge takket kolleger og kone på engelsk, men Samaranch på fransk. Samaranch fikk overrakt den olympiske orden.
  • Tilbake i kongressen: Alle delegater som hadde ordet, ba om ordet, ble valgt eller vraket - alle takket de Samaranch, kineseren kalte ham sågar «our grandfather and brother». Deretter var det en endeløs rekke med russere og andre som fikk overrakt den olympiske orden. Den olympiske ed ble avlagt av de nyvalgte medlemmene, deriblant Samaranchs egen sønn, Juan Antonio jr. Så kom FIFA-doldis Joco Havelange stavrende opp på podiet og holdt en lang tale om 21 år med høydepunkter. Han begynte å gråte da han kom inn på Samaranchs avdøde kone, Maria Theresa, som han ga den olympiske orden post mortem.
  • Så var det førstevisepresident Anita DeFrantz, som snakket lenge og varmt om sin tid under Samaranch. Hun avsluttet med å fortelle delegatene at de vil få seg overrakt en minnevideo med presidentens høydepunkter, samt at hun skal overrekke en modell av den statue som nå skal reises av Samaranch utenfor IOCs bygning i Lausanne.
  • Så kom den senegaliske dommer Keba Mbaye, som har vært med i IOCs styre i mange år og leder den etiske kommisjon. Han snakket om «The Olympic Truce», fredstanken, og overrakte Samaranch en statuett for hans innsats for verdensfreden.
  • Omsider var det Samaranchs tur til å takke alle, men aller mest president Putin og det russiske vertsskap. Til og med det elektroniske stemmesystemet og dets ansvarlige fikk en takk. Statuen ga han tilbake til IOC.

- Moskva er en fantastisk by, sier han, som bare har vært limousin-kjørt til møter med to presidenter, en borgermester og tre middager som alle har bestått av en endeløs talerekke med hyllest.

Fra alle presidentens menn.

MESTER-REGISSØR: Juan Antonio Samaranch.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling