Samarbeidet avtalt i sommer

Allerede i sommer fikk Stig Inge Bjørnebye beskjed av Åge Hareide om at han var ønsket som Hareides assisterende landslagstrener. Det skjedde under en middag i Trondheim.

ULLEVAAL (Dagbladet): I går kveld spiste de middag sammen igjen. På Bølgen & Moi i Oslo satt de plutselig sammen med det treneransvaret de snakket om for et halvt år siden. Og det er gode venner som nå har tatt på seg jobben med å gjenreise det norske fotballlandslaget.

Og de skal gjøre det på sin måte.

- Det stemmer at jeg snakket med Stig Inge om dette allerede for en stund siden, sier Åge Hareide til Dagbladet. - Under en middag i Trondheim fortalte jeg ham at han var mannen jeg ønsket hvis muligheten bød seg. Og derfor var det ikke noe vanskelig valg - jeg har alltid likt Stig Inge både på og utenfor fotballbanen.

Og:

- Jeg visste jo også at Nils Johan Semb helt sikkert kom til å slutte som landslagstrener.

Ventet på Hareide

Stig Inge Bjørnebye bekrefter også middagen i Trondheim.

- Jeg var hos Rosenborg i et jobbintervju, sier han. - Jeg hadde en mulighet til å bli med i klubbens trenergruppe. Og etter møtet var jeg ute og spiste middag med Åge. Det var da han sa at han ønsket meg som assistent hvis det bød seg en mulighet med Norge.

Bjørnebye valgte å takke nei til Rosenborg.

Åge Hareides uttalte ønske kunne imidlertid blitt kostbart for Stig Inge Bjørnebye. Han var nemlig bare en underskrift unna å bli trener i Lyn.

- Du kan godt si at jeg satt med pennen i handa da Åge snudde i Beograd, sier han. - Men for å være helt ærlig - det kom ikke overraskende.

- Fordi?

- La meg si det sånn - Åge og jeg har snakket sammen underveis. Jeg visste at han mest av alt ønsket å trene landslaget, sier Stig Inge Bjørnebye.

Carews ja er nok

Det første trenerduoen tar fatt på 1. januar - når Åge Hareide har vært på cruise med familien i Karibia og hatt juleferie hjemme i Molde - er å kartlegge villige norske landslagsspillere. John Carew er en prioritert mann i så henseende. Og overfor Dagbladet er Åge Hareide krystallklar på at Roma-spissen bare trenger å si ja.

Med andre ord:

John Carew trenger ikke be Norges Fotballforbund om unnskyldning for noe som helst rundt den famøse saken med John Arne Riise.

- Jeg er ikke interessert i hva som skjedde i den bussen i Drammen, sier Hareide. - Det som eventuelt har vært, er vi ferdige med. Og derfor er jeg bare opptatt av om John er villig til å spille for Norge. Hvilket jeg er helt sikker på at han er.

- Har du klarert dette med NFF?

- Nei, og det føler jeg heller ikke at jeg trenger, sier den nye landslagssjefen.

Alle blir spurt

Andre spillere på nei-sida vil også bli spurt. Alle som en. Åge Hareide kjøper ikke det faktum at karer som Erik Hoftun, Ørjan Berg og Erik Mykland ikke spiller. Men han skal ikke prøve å overtale dem - han vil bare spørre. Slik at det er gjort.

24. januar reiser ligalandslaget bestående av hjemlige norske spillere til Singapore for kamper mot Kina og Sør-Korea. I dette laget vil framtida ligge. Og Åge Hareide nevner navn allerede nå. Med et håp om at flere av dem kan slå til og bli faste innslag for Norge.

- Det er mange bra ungdommer, sier han. Og nevner Daniel Fredheim Holm (Skeid), Daniel Braathen (Skeid), Ardian Gashi (Vålerenga), Christian Berg, (Bodø/Glimt), Bjørn Dahl (Viking), Erlend Hanstveit (Brann), Anders Stadheim (Sogndal) og Morten Gamst Pedersen (TIL). Og til Singapore skal de helt sikkert. For å vise seg fram.

- Den troppen vil bli basert på 2003-sesongen her hjemme og blir en av de første oppgavene vi må ta tak i. Jeg må tenke i jula, sier Hareide.

Stjernenykker forbudt

Det vil også bli nye kjøreregler for fotballandslaget. Etter ei tid med mye negativ medieomtale vil duoen Hareide/Bjørnebye åpne dørene. Gjøre laget og støtteapparatet mer utadvendt - gjøre fotballlandslaget til folkets lag.

Hvilket det jo vitterlig er.

- Vi må øve på å tørre, sier Hareide. - Ikke bare på banen, men utenfor også. Og derfor er mitt mål å åpne landslaget både for media og folket. Det er ikke noe å være redd for. Vi skal ikke være en gjeng med utilnærmelige stjerner.

Åge Hareide vil helst ikke snakke om fortida. Ut over det som har vært bra - det vil si grunnfilosofien når det gjelder soneforsvar og gjennombruddshissighet. Men magiske øyeblikk snakker han gjerne om. De gledene fotballspillet til sjuende og sist handler om.

- For alle som støtter oss, skal det være en himmelsk opplevelse å se en scoring. Og min oppdragelse som trener handler om det - vi må jobbe mot de magiske øyeblikkene. Og for å få til det må vi våge langt mer framover. Folk som ikke får lov til å angripe, eller som har restriksjoner på seg i den offensive delen av spillet, vil aldri klare å score mål, sier Hareide.

Sjarmoffensiven er dermed i gang. Akkurat som åpenheten - den nye given som vil føre til store forandringer også i støtteapparatet rundt Norge. Og derfor hadde verken Åge Hareide eller Stig Inge Bjørnebye problemer med at Dagbladet besøkte dem under deres første offisielle jobbmiddag i går kveld. Fordi de ønsker å være folkets trenere.

- Stig Inge og jeg har spist mange middager sammen, sier Åge Hareide.

MIDDAGSKAMERATENE: Etter å ha gjennomført pressekonferanse, spesialintervjuer og TV-opptredener tok Stig Inge Bjørnebye og Åge Hareide seg en middag på trendy Bølgen & Moi i går kveld. - Stig Inge og jeg har spist mange middager sammen, sier Åge Hareide.