Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Abderrahman Sambas spesielle bakgrunn og historie

Samba forvirrer Warholm: - Et stort mysterium

Karsten Warholm beskriver Abderrahman Samba som et veldig stort mysterium. Dette er historien om 24-åringen som dro til Saudi-Arabia for å satse på basketball, som samarbeider med en kontroversiell trener og som kan ødelegge Warholms gulldrøm i kveld.

FULL FORVIRRING: Karsten Warholm er i villrede og omtaler Abderrahman Samba som et stort mysterium etter helgas oppførsel. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristofer Løkås Vis mer

DOHA (Dagbladet): Abderrahman Samba skaper full forvirring på sin egen hjemmebane Khalifa International Stadium i VM-byen Doha.

Det er - bortsett fra heatene i dette VM-et - over fire måneder siden fjorårets verdensener på 400 meter hekk konkurrerte på distansen hvor han i kveld løper VM-finale mot Karsten Warholm og Rai Benjamin i gullkampen.

Spørsmålene er mange:

Hva har 24-åringen som representerer Qatar gjort de siste fire månedene?

Hvor god er egentlig Samba nå?

SLITER: Karsten Warholm ble satt på plass av Abderrahman Samba fra Qatar hele forrige sesong, her fra Bislett Games. Nå er Samba tilbake i konkurranse - etter et fire måneders fravær. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLITER: Karsten Warholm ble satt på plass av Abderrahman Samba fra Qatar hele forrige sesong, her fra Bislett Games. Nå er Samba tilbake i konkurranse - etter et fire måneders fravær. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hvor kommer han fra?

Og hva er egentlig grunnen til at han ikke har noen registrerte resultater på sidene til IAAF før 2016?

Warholm: - Et veldig stort mysterium

Til Dagbladet sier Karsten Warholm at han vet svært lite om hva Samba har gjort og besitter av nivå akkurat nå - kort tid før de skal kjempe om VM-gull i finalen i Doha i kveld.

- Det er et mysterium hvor god Samba er nå. Det er et veldig stort mysterium. Men han viste i semifinalen at han har noe i seg etter skaden har slitt med, sier Warholm til Dagbladet.

MYSTERIUM: Karsten Warholm beskriver Abderrahman Samba som et stort mysterium. Foto: NTB Scanpix
MYSTERIUM: Karsten Warholm beskriver Abderrahman Samba som et stort mysterium. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Samba er en fyr jeg ikke har slått siden VM i London i 2017. Men det er klart, han har sin historikk i år med skader og sånn. Benjamin har også et skyhøyt nivå. Helt ærlig blir det spinnvilt. Jeg grugleder meg.

- Dark horse

Thomas Barr, den irske EM-bronsevinneren fra Berlin i fjor, er helt enig med Warholm.

- Samba er et mysterium. Han har vært skadet så lenge. Han er en «dark horse», sier Barr til Dagbladet.

Etter forsøksheatet og semifinalen tidligere i dette mesterskapet sa ikke Abderrahman Samba ett eneste ord til noen medier.

Han registrerte Dagbladets spørsmål på vei ut av mixed zone, men svaret hans var mer en uforståelig lyd enn ord som ga vesentlig informasjon.

Se Sambas mystiske oppførsel og Warholms reaksjon her:

SUPERMANDAG: Afrikas stjerneløpere hyller Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm krangler med Amalie Iuel og Abderrahman Samba forvirrer alle - få timer før tidenes norske VM-dag . Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Å gi lyd fra seg har ikke Samba gjort tidligere i sesongen heller.

Samba har bare konkurrert i Asia i 2019, altså kontinentet som ikke følger internasjonale antidopingregler.

Fraværet av konkurranser i Europa og gjennom sommeren skyldes to skader:

* Først skadet Samba hofta og slet med nervene i hoftemuskulaturen.
* Dernest fikk løpsesset en hamstringsskade i baksiden i låret.

Sannheten om Samba

Rivalene vet svært lite om Samba, som før sesongen indikerte at han trodde han hadde 46,5-nivået inne, som altså tilsvarer en utklassing av verdensrekorden på 46,78.

Altså et gedigent varsko til Warholm og co. om hvor enorm kapasitet Samba er i besittelse av. VM-vertens hjemmehåp vet at han kan slå verdensrekorden om alt klaffer.

Dagbladet har gått i dybden på 24-åringen fra Qatar og funnet svar på spørsmålet de fleste stiller seg:

Hvem er egentlig denne Abderrahman Samba?

Vi kan starte med det lille Warholm allerede vet om sin rival:

KRANGLER: Amalie Iuel anklager Karsten Warholm for å jukse med bildene. Warholm svarer på tiltalte. Reporter/video: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø Vis mer

Samba trener og holder til i Valencia i Spania til vanlig - og er svært lite i landet han representerer, Qatar, altså vertsnasjonen i dette mesterskapet.

Dagbladet får videre opplyst av Sambas manager Daniel Wessfeldt at Qatars gullhåp er født i Mauritania, men flyttet til Saudi-Arabia sammen med sine foreldre i tenårene, hvor han satset på basketball.

Der skal han ha vært et veldig stort talent med sin eksplosivitet, spenst og fysikk.

- Samba satset lenge på basketball, men begynte så med løping. Han byttet statsborgerskap til Qatar, på grunn av større satsingstilbud der. Skifte av statsborgerskap skapte stor misnøye i Saudi-Arabia. Sambas valg er fremdeles ikke populært i Saudi-Arabia, forteller Sambas manager til Dagbladet.

MAKTKAMP: Spillet mellom Karsten Warholm og rivalene er i gang, med Amalie Iuel i en nøkkelrolle. Samtidig skaper varme nye problemer i Doha. Det gjorde også staven til Sondre Guttormsen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Han er god på 200 meter, 400 meter flatt og 400 meter hekk. Samba er litt som Karsten: allsidig og svært talentfull.

Kontroversiell trener

Samba trenes av Hennie Kotze, som selv er tidligere 400 meter hekk-løper.

Det er imidlertid ikke uten kontroversielle perspektiver. Kotze har bakgrunn som trener for Kenya, hvor flere av hans tidligere utøvere ble dopingtatt, nærmere bestemt Francisca Koki and Joyce Zakary.

- Kotze har bakgrunn i Kenya, men er ansatt i Qatar nå. Han kan 400 meter hekk bedre enn de fleste. Kotze er en av de mest erfarne trenerne i verden, sier Wessfeldt.

MULDVARP: Karsten Warholms treningspartner Amalie Iuel gir Warholm informasjon om en av hans største rivaler. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Ingen resultater før 2016: - Folk spør om doping

24-åringen kom litt fra intet i 2016-sesongen, før han i 2018 vant samtlige Diamond League-stevner og alle dueller mot Karsten Warholm.

Samba er ikke oppført med noen registrerte resultater på IAAF-sidene før 2016.

- Hva skyldes det?

- Det er fordi han ikke har konkurrert så mye på dette nivået før den tid. Folk spør om det er doping inne i bildet, men da vil jeg be folk studere hvordan Samba løper. Se på teknikken hans. Se på fysikken hans. Samba er et supertalent, mener Wessfeldt.

- Det er alltid snakk om doping når det er ekstreme prestasjoner på idrettsbanen. Det er sikkert folk som sprer rykter om Warholm også.

Sambas manager har følgende budskap til de som mistenker Qatars store gullhåp på 400 meter hekk:

- Det jeg vil si er at det er like god testing i Qatar som i andre idrettsnasjoner. Det er mye testing utenfor konkurranse også. Da Samba var på treningsleir i Sør-Afrika nylig, fikk han besøkt av dopingjegere uanmeldt flere ganger, forteller Wessfeldt til Dagbladet.

Karsten Warholm vet ikke hvem han frykter mest av Abderrahman Samba og Rai Benjamin, som deler tidenes tredje raskeste tid i verden, like bak sunnmøringen.

- Jeg tør ikke å svare på det. Jeg er så redd for at det skal komme tilbake og slå meg i ansiktet. Jeg frykter begge, sier sunnmøringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media