Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Samba-jenter på ra-ta-ta

GJØVIK (Dagbladet): Det ble mer ra-ta-ta enn samba da brasilianske Soraya Pereiro (15) debuterte på skøyteisen i går ettermiddag.

I mer kjente omgivelser håper hun å levere sambafotball og score det første Norway Cup-målet signert ei brasiliansk jente i morgen tidlig.

- Det var veldig gøy - i hvert fall etter at jeg hadde falt en del ganger, sier Soraya og smiler. Hun og hennes 15 venninner fra Nitersi like utenfor Rio de Janeiro var på glattisen i går ettermiddag. Jentene kommer fra favelaer - det brasilianske ordet for slumbyer. Ingen av dem har vært utenlands før. Med unntak av én hadde ingen før vært i et fly. Torsdag ankom de Norge. Et todagers opphold på Gjøvik ble avsluttet med en times skøytemoro i den olympiske fjellhallen i Mjøs-byen. Og moro ble det.

Litt på snørra, mye på rumpa, gode norske hjelpere og usikre blikk preget åpningsminuttene. Etter hvert ble Soraya varm i trøya. Hun avsluttet timen med å stå på skøytene helt uten hjelp.

- Det gikk da ganske bra, sier Soraya. Hun har foreløpig bare gode ord å si om oppholdet i Norge - i hvert fall nesten bare.

- Til nå har jeg likt alt. Jeg har tatt bilder av alt jeg har sett - elver og trær, sier Soraya til Dagbladet. Jentene har de siste dagene bodd på Sivilforsvarets skole på Starum like utenfor Gjøvik. Hvis Soraya skal trekke fram noe negativt, er det den norske maten.

- Altfor mye brød, sier Soraya. - Og så savner jeg mamma.

Fra Rio-slum

Den 15 år gamle jenta bor i favelaen Grota do Surucucu litt utenfor sentrum av Nitersi - byen på den andre siden av bukta ved Rio de Janeiro. Dagbladet møtte henne hjemme i favelaen tidlig i vår. Da var omgivelsene en ganske annen - men smilet det samme.

Soraya bor sammen med sin eldre søster, mor og far. Moren jobber som hushjelp. Faren jobber på en bar like nede i gata. Til sammen har familien 1100 kroner å rutte med i måneden. Men Soraya synes ikke det er så ille å vokse opp blant skur og leire.

- Det er der jeg har alle vennene mine, sier Soraya.

Strandfotballskole

Soraya er del av CCDIA - Cooperative Centre for the Development of Children and Teenagers. CCDIA-prosjektet har de siste par årene tiltrukket seg mye offentlig oppmerksomhet i Brasil. I Norge støttes CCDIA av KFUM Oslo. Oslo-klubben driver strandfotballskolen som Soraya er en del av. I Norway Cup skal de 16 brasilianske jentene fordeles på tre forskjellige blandede lag med KFUM-jenter. Soraya har ambisjoner innen fotballen. For fattige brasilianske gutter har lærkula i mange år vært en mulighet til å skape seg en framtid. Nå er også brasilianske jenter i ferd med å få øynene opp for fotballen.

- Jeg vil bli fotballspiller. Hvis ikke det går, vil jeg bli doktor.

- Jeg prøvde meg i en større Rio-klubb, men måtte kutte ut fordi veien til trening var for farlig i mørket, forteller Soraya.

Denne uka skal Soraya prøve fotball-lykken på Ekebergsletta. Litt spennende blir det å se hvordan de norske og brasilianske jentene fungerer sammen på banen. - Jeg tror det skal gå bra, sier Soraya - som spiller venstreving.

I går var det hun som ble opplært av sine norske jenter. I morgen - med grønt under beina - er rollene sannsynligvis byttet om.

SKØYTEMORO: Jentene fra Rio og KFUM Oslo ladet opp til Norway Cup med en time på skøyteisen.
PÅ GLATTISEN: Det ble noen turer på rumpa da brasilianske Soraya Pereiro debuterte med skøyter på beina i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media