JOHAUG TATT FOR DOPING

Sambygdingene slår ring om Johaug:  - Hadde hun vært her nå, skulle hun fått en klem

Hjemme i Dalsbygda er folk overbevist om at Therese Johaug er uskyldig - og at hun vil reise seg etter dopingskandalen. 

FULL STØTTE: Emil  Berg Lystad (16) trillet ut traktoren og hengte på en selvlagt plakat for å vise sin støtte til Therese Johaug. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
FULL STØTTE: Emil  Berg Lystad (16) trillet ut traktoren og hengte på en selvlagt plakat for å vise sin støtte til Therese Johaug. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DALSBYGDA (Dagbladet): Nyheten om at Dalsbygdas store stjerne er dopingtatt, har slått ned som et lyn i lokalsamfunnet.

Nå slår innbyggerne ring om Johaug. En av dem er 16 år gamle Emil Berg Lystad.

Utenfor Joker-butikken i Dalsbygda har han kjørt fram en traktor for å vise sin støtte til skifantomet.

På lasteapparatet henger en papplate med påskriften «Heia Therese».

- Dette gjør jeg fordi jeg ikke synes noen skyld skal komme på Therese oppi dette. Det er fullt og helt legens skyld, og helt amatørmessig håndtert av ham. Hun spurte jo om det var trygt å bruke kremen flere ganger, sier 16-åringen.

Unggutten er firemenning til skistjernen, og tok initiativ til enmanns-aksjonen selv torsdag ettermiddag.

- Jeg tenkte på å få med flere traktorer, men tenkte at det var viktig å få det gjort så lenge dere var her, sier han.

- TRIST: Reidar Mylius hørte Johaug-nyheten på vei vei hjem fra jakt i Dalsbygda torsdag ettermiddag. - Dette går sterkt innpå meg. Det er en skandale av dimensjoner, som Johaug ikke har noe som helst skyld i, mener han. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
- TRIST: Reidar Mylius hørte Johaug-nyheten på vei vei hjem fra jakt i Dalsbygda torsdag ettermiddag. - Dette går sterkt innpå meg. Det er en skandale av dimensjoner, som Johaug ikke har noe som helst skyld i, mener han. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

I dag har det nemlig kokt med presse på nærbutikken i Dalsbygda - det kanskje eneste naturlige samlingsstedet i bygda bortsett fra idrettsstadion..

Innbyggerne Dagbladet har snakket med er rystet over nyheten om dopingsjokket.

Ifølge Johaug selv og Norges Skiforbund er det en leppekrem som er grunnen til at hun testet positivt på det ulovlige stoffet.

Kremen var gitt til henne av landslagslegen - som trakk seg med umiddelbar virkning da nyheten ble kjent i dag.

- Dette går sterkt innpå meg. Det er en skandale av dimensjoner, som hun ikke har noe skyld i. Hadde jeg møtt henne nå, skulle jeg gitt henne en klem, sier Reidar Mylius (78) .

Kritisk

78-åringen omtaler seg som en venn av familien Johaug, og er kritisk til landslagslegen.

Det samme er Elin Krog (63).

- Therese har min fulle støtte, sier 63-åringen.

- FULL STØTTE: Elin Krog fotografert foran butikken i Dalsbygda. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet. 
- FULL STØTTE: Elin Krog fotografert foran butikken i Dalsbygda. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.  Vis mer

Hun har på seg en jakke med påskriften Nansen IL, skistjernas gamle klubb.

Hun synes dopingsaken, som ble kjent i dag, er forferdelig.

- Jeg har selv vært plaga av munnsår og vet hvor skrekkelig det kan være. Her har legen all skylda, sier Krog, som kjenner Johaugs foreldre Gro og Thorvall.

- Skulle fått klem


Det er nesten en selvfølge: «Alle kjenner alle» i den vesle bygda med knapt 600 innbyggere.

Toini Berg Brynhildsvoll (43) og Marit Westmo er like rystet. De synes det er urimelig at Johaug nå risikerer å bli utestengt, og sier det var helt riktig av landslagslegen å trekke seg.

Samtidig mener de hele apparatet rundt skilandslaget må granskes, for å finne ut hvordan det kan skje at utøver etter utøver blir dopingtatt.

- EN KLEM: Marit Westmo og Toini Berg Brynhildsvoll (t.h.) ville også gitt Johaug en klem hvis hun var i Dalsbygda nå.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
- EN KLEM: Marit Westmo og Toini Berg Brynhildsvoll (t.h.) ville også gitt Johaug en klem hvis hun var i Dalsbygda nå.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Vi har ingen grunn til å ikke tro på hennes versjon av hva som har skjedd. Så klart har utøveren selv et ansvar, men hun har jo gjort jobben sin; hun har sjekka det med legen sin, sier Brynhildsvoll.

- Hva ville dere sagt til Johaug hvis hun var her nå?

- Jeg ville vel gitt henne en klem!, sier Westmo.

- For tullete

Erik Lillebakken, som jobber på butikken, rister på hodet over oppstyret saken har skapt og forsamlingen av journalister utafor arbeidsplassen hans.

- Det blir for tullete for meg. At det blir så mye medieoppmerksomhet og styr for en så liten sak som dette. Man skal så klart ta doping alvorlig, men det er lov å bruke sunn fornuft. Det er viktig å være kritisk, men dette er så uforskyldt som det kan bli, sier 16-åringen, som selv er aktiv i idrettslaget Nansen IL.

- TULLETE:  Erik Lillebakken (16) synes det er tullete at saken vekker så stor oppsikt. - Det er lov å bruke sunn fornuft, sier han.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
- TULLETE:  Erik Lillebakken (16) synes det er tullete at saken vekker så stor oppsikt. - Det er lov å bruke sunn fornuft, sier han.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Varaordfører Per Ousten (Sp) bor på nabogården til Johaug - og kjenner skifantomet både som nabo og som en viktig ambassadør for Dalsbygda og Os kommune.

Han sier han synes synd på henne - og tror hun er helt uten skyld, slik hun selv ga uttrykk for på pressekonferansen tidligere i dag.

- Jeg har medfølelse med Therese i den situasjonen hun er oppi nå. Dette er bare vondt og leit på alle måter, sier han.

Han tror imidlertid ikke det er nok til å ødelegge karrieren hennes som skistjerne.

- Therese har en enorm stayerevne og har slitt for det hun har oppnådd, og jeg tror faktisk hun vil reise seg igjen etter dette, sier varaordføreren.

- Står på alle pakker

Dagbladet har vært i kontakt med det italienske apoteket hvor landslagslege Bendiksen kjøpte den aktuelle kremen i dag, og har også fått tilsendt bilder som viser forpakningen.

Bildene viser at pakkene med kremen Johaug skal ha brukt, alle er merket med et varsel om doping. Også i innholdsfortegnelsen står det samme forklart.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

-Jeg kan bekrefte at alle pakkene vi selger av Trofodermin inneholder et varsel om doping, sier farmasøyten til Dagbladet.

Bildene og uttalelsene fra det italienske apoteket i Livigno gjør det som skal ha vært en gigantisk blunder fra Bendiksens side enda mer uforståelig.

Da lagen fikk spørsmål om hvordan det kunne glippe, hadde han ikke noe godt svar:

- Jeg har brukt fryktelig mye tid på å finne ut hvor dette glapp og hvorfor det glapp. Jeg har faktisk ikke noe godt og entydig svar til deg på det. Selvfølgelig skulle jeg sjekket dette en ekstra gang slik jeg vanligvis gjør, slik mine vanlige rutiner er.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer