Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Samdal får skylda for Bjørgen-svikt

Marit Bjørgen trent seg i senk midt i sesongen, mener Skofterud.

(Dagbladet.no): Marit Bjørgen sto over da jentene gikk 10 km skøyting i NM i går. Hun er ikke i form og fryktet belastningen.

Lagvenninne Vibeke Skofterud tror hun vet hvorfor den tidlige VM-dronningens har problemer: Treningsopplegget Bjørgen har fått av Svein Tore Samdal.

- Jeg skjønner ikke at Bjørgen ikke skjønner hva som er galt. Det er tydelig hva hun sliter med. Hun har trent seg helt ned. Og det er jo Svein Tore Samdal som er ansvarlig for treningene hennes, sier Skofterud til VG i dag.

27-årige Bjørgen har tidligere landslagssjef Samdal som personlig trener, og opplegget innebærer tøffe intervall- og hardtrening i bolker - også i sesongen.

Ble advart før touren

Skofterud og resten av landslaget har gått bort fra praksisen, og Skofterud mener kroppen bare blir død av hardkjøret mellom renn. Hun får støtte av Egil Kristiansen, tidligere Samdal-assistent og nå trener for kvinnelandslaget.

Kristiansen sier til VG at Bjørgen ble advart før hun gikk i gang med en tøff treningsperiode før Tour de Ski, arrangementet hun til slutt reiste hjem fra.

- Hun kjørte en bolk selv om hun hadde en infeksjon i kroppen. Det var en viss risiko for at det ville gå galt, sier Kristensen.

BLE VERDENS BESTE MED SAMDAL: Marit Bjørgen får hjelp av Svein Tore Samdal, som bruker omstridte treningsmetoder. Da Bjørgen ble VM-dronning i 2005 var Samdal landslagstrener, siden 2006 har det gått tråere for 27-åringen. Foto: Scanpix
BLE VERDENS BESTE MED SAMDAL: Marit Bjørgen får hjelp av Svein Tore Samdal, som bruker omstridte treningsmetoder. Da Bjørgen ble VM-dronning i 2005 var Samdal landslagstrener, siden 2006 har det gått tråere for 27-åringen. Foto: Scanpix Vis mer

Bjørgen hyret inn Samdal som ekstratrener etter det skuffende verdensmesterskapet i Sapporo i fjor vinter, da hun vurderte å skaffe seg psykologhjelp.

- De intensive bolkene med intervalløkter skjer utenom samlingene, og Svein Tore vil hele tiden være fullt informert om hvordan treningene på samlingene legges opp, sa Bjørgen i mai.

Kalla ble best med Samdal-metoden

Allerede i november 2006 ønsket hun å få hjelp av Samdal igjen, et utspill hun seinere angret på. Selv om landslagsledelsen mener Samdal-metoden er ødeleggende, er det nettopp slik trening som har ført svenske Charlotte Kalla opp i verdenstoppen i langrenn.

Samdals treningsopplegg er utviklet i samarbeid med det vitenskapelige miljøet ved NTNU og Universitetssykehuset i Trondheim. Forskningsmiljøet har kommet med en ny studie som støtter opp om intervalltreningens betydning for utviklingen av hjertets slagvolum og maksimalt oksygenopptak.

Svein Tore Samdal besvarte ikke Dagbladet.nos henvendelse i dag tidlig.

image: Samdal får skylda for Bjørgen-svikt
KRITISK: Vibeke Skofterud har gått bort fra Samdal-metoden og anbefaer Bjørgen å gjøre det samme.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media