Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Samdals gulloppskrift

Sist vinter sloss de norske langrennsjentene om en plass blant de ti beste. I år er de på pallen i ett sett.

SEISER ALM (Dagbladet): Spør du jentene om årsaken til suksessen, går trener Svein Tore Samdal igjen i svarene du får.

Da Samdal overtok kvinnelandslaget i 2000, var det tre ting han tok tak i uimiddelbart. Kvinnelandslagets image Treningsmengde og intensitet Lagbygging

Nå, med fasit i hånd, er det lett å si at alt han har gjort har vært riktig. Alle løperne har hevet seg kraftig. Norske jenter er gullfavoritter i alt de stiller opp på i VM.

Uten sponsor

Tilbake til utgangspunktet: Samdal overtok et landslag uten spesiell lagfølelse, og uten hovedsponsor. Bente Skari var den eneste stjerna, med flust av personlige sponsorer.

-  Bente var den ivrigste på å bygge et lag, opptre sammen, få en tilhørighet. Hun skjønte at skulle hun selv bli bedre, måtte hun ha noen å bryne seg på, og samarbeide med, sier Samdal til Dagbladet.

Han lagde - sammen med jentene - klare regler. Regler for hvordan man opptrådte som en del av et lag, men også regler for hvordan jentene skulle framstå utad.

-  Imaget til langrennsjentene var ikke det mest positive på den tida. Laget ble oppfattet som noe traust og småsutrete etter noen uheldige epsioder, blant annet under VM i Trondheim, sier Samdal til Dagbladet.-  Skulle vi komme noen vei, måtte vi ha media og folket med oss, ikke mot oss. Vi bestemte oss for å være positive og tilgjengelige.

Ikke husmortrim

Viktige grep. Men uten hard og riktig trening hjelper det lite hvor blide og hyggelige de norske langrennsjentene er.

-  Vi begynte å trene mer og hardere. Mer effektivt. Når vi trener styrke, trener vi styrke. Vi driver ikke med husmortrim, sier Samdal.

Han er en tøff trener, sier jentene. Tøff, men inspirerende. Han kjører jentene hardt, men utrolig bevisst. Og løperne elsker det. De ser resultatene, merker hvordan kroppen responderer, skjønner at det er mulig å vinne skirenn.

-  Jeg må ofte bremse jentene. Klart det hender at noen blir slitne. Det er lov. Men det er ikke lov å være utslitt over tid. Da har ikke løperen turt å hvile.

God, gammel oppskrift

Samdal bygger på treningsprinsipper kjent siden 60-tallet. Men han gjør det likevel ganske annerledes.

-  Vi bolklegger treninga på en måte som kanskje er ny. Veldig enkelt sagt kjører vi mye intervaller, eller høyintensiv utholdenhetstrening, i en periode, og mye mengdetrening i en annen. Jeg mener det er mer effektivt. Målingene viser da også at alle jentene perset på oksygenopptak foran denne vinteren. Det betyr at de da også skal være i stand til å yte mer.

Det har de da også gjort så langt.

Så stor har framgangen vært at VM fort blir en norsk jentefest - for flere enn Marit Bjørgen.

-  Dessuten trener vi på det vi skal bli gode til, å gå fort på ski. -  Vi driver ikke med så mye kajakkpadling, fjellklatring og sånne ting ...

Foran Bente

-  Vi er i en unik situasjon nå, sier Samdal.

-  Laget er meget sterkt, og det er ungt.

-  Ved å trene som vi gjør, mener jeg at vi kan forkorte veien til toppen. Det har jo vært en «sannhet» at du må være godt oppe i 20-åra før du kan bli verdens beste langrennsløper. Jeg er ikke så sikker på det. Marit Bjørgen (24) er like god nå som Bente Skari var som 27-åring. Fordi hun har trent mer, og mer effektivt, i ung alder. Resultatene i vinter viser at flere av de andre unge løperne også ligger foran Bentes skjema.

Slutter

Unge jenter har den fordelen at de fort kan bli enda bedre. Neste vinter er det OL.

Fortsetter Samdals jenter framgangen, kan han gi seg som tidenes norske suksess-trener. For slutte skal han. Basta.

Ikke fordi han ikke liker jobben, den brenner han for. Og lover at han har nok motivasjon til et år til.

Men det har sin pris å være på reise over halve året, til de samme stedene år etter år.

Og lønna er ikke all verden.

-  Det er greit betalt, men ikke mer enn det. Lønna er ikke i nærheten av hva en utlending ville fått for å komme inn og redde norsk langrenn, langt fra Kojonkoski-klasse.

Men det er ikke pengene som gjør at han slutter.

-  Det går mer på totalbelastningen. At jeg er så mye borte, at jeg må være tilgjengelig til enhver tid, at det er bortimot umulig å planlegge noe fritid.Men først er det VM og OL.

-  Selv dobbel lønn hadde ikke gjort at jeg hadde fortsatt, sier Svein Tore Samdal til Dagbladet.

Heldigvis.

PÅ PLASS BAK: Landslagssjef Svein Tore Samdal har trent Marit Bjørgen i flere år, og har fått resultater. - Marit (24) er like god nå som Bente Skari var som 27-åring. Fordi hun har trent mer, og mer effektivt, i ung alder, sier Samdal.