Samer sammen mot Europa

TROMSØ (Dagbladet): Her kommer Sapmi - den nye utfordreren til Fotball-Europa! - Vi spilte nettopp 0-0 mot Estland i Stockholm og vil nok slå San Marino, kanskje kan vi spille jevnt mot Sverige, sier samebrødrene Jan Egil og Leif Arne Brekke.

Til daglig snakker de norsk og spiller for Tromsø i eliteserien. De blir neppe blant Sembs utvalgte, men spiller gjerne for Sapmi-sjef Håkan Kuorak i Jokkmokk, Sverige.

- Målet er å bli medlem av UEFA, få spille offisielle landskamper og delta i kvalifiseringer til store mesterskap, forteller ildsjel Kuorak til Dagbladet.

Jan Egil og Leif Arne Brekke har mor av flyttsameslekt og far fra Haugesund. De må tåle mye fleiping og godsinnet lapp-preik fra «Gutan», men vil satse seriøst med Sapmi.

- Håper vi kan få flere kamper mot gode motstandere. Det er viktig for samekulturen at vi kan oppnå noe sammen som samer, mener de.

Nå utfordrer de samiske fotballguttene flere norske elitespillere til å granske sine slektsaner. Hva med fetterne Sigurd Rushfeldt og Lars Bohinen?

Begge har foreldre fra Øst-Finnmark, og der kommer komagtuppene fram hos de fleste hvis du går et par generasjoner tilbake.

For å bli vurdert i Sapmi-troppen, er det nok at en av oldeforeldrene var samisktalende.

Samehets

TILs samiske spillere vil ikke blande politikk og idrett. Men der er klart at Sapmi-utspillet også er en politisk markering fra en minoritet som har måtte kjempe og lide for å oppnå likeverd i det nordiske fellesskap.

Samehets fra tribunen har vært vanlig. Hver sesong blir spillere nordpå utvist og må stå over kamper for rasistiske utsagn mot samer.

Sapmis spillere og ledere tror fotballen kan styrke samisk identitet og samhold. Håkan Kuorak i Jokkmokk mener UEFA ikke har noen grunn til å avvise Sapmis søknad om medlemskap.

- Vi har ingen nasjonalstat, men det har heller ikke Færøyene. For øvrig har vi alt som kjennetegner en egen nasjon - eget flagg, nasjonalsang, parliament. Våre gutter spiller med hjertet når de har Sapmis trøyer på seg, de løfter seg og jeg tror vi har noe å tilføre Fotball-Europa, sier Håkan Kuorak.

Hjemmebane i Tromsø

Sapmis ledere skal om et par uker møter i Enontekio i Nord-Finland for å legge planer framover. Det gjelder å finne motstandere, grave fram penger, og kontakte klubber med samiske spillere.

- Noen store klubber ville ikke frigi spillere til landskampen mot Estland, forteller Kuorak.

Jan Egil og Leif Arne Brekke vil nok prioritere kjemping om fast plass på Tromsø-laget foran Sapmi, men akter likevel å bli med videre.

- Det er attraktivt å representere et folk. Kanskje nye Alfheim i Tromsø kan bli Sapmis hjemmebane? spør de.

TIL-spillerne hadde en flott opplevelse på Stockholm Stadion. Av en meget entusiastisk reportasje i bladet Samefolket (svensk-språklig) framgår det at kulissene var en landskamp verdig:

Samiske flagg, joiking, publikum med de samiske farger på kinn og pannebrasker - kjempestemning!

  • Motstander Estland er kanskje en lilleputt, men de slo Færøyene 5-0 i en EM-kvalifiseringen nylig.