Samisk konge jakter V75-seier

Dagfinn Aarum sulten på verdensrekord og Sørlandets 3-års Cup i løpet av ett døgn.

(Dagbladet.no): Gonagas betyr konge på samisk. Hjemme på gården Bråtan i Trøgstad i Østfold kjemper lørdagens V75-favoritt Gonagas om kongetronen med pappa Ulsrud Igel,som foreløpig nekter plent å gi slipp på den. Far og sønn er slående like for øyet. Lørdag kan Gonagas kopiere Ulsrud Igel, som Sørlandets 3-års Cup for sju år siden.

Med ekstra jackpotpenger ligger det minst 46 millioner kroner i potten til en spiller som løser V75-rebusen aleine. Her kan du klikke deg inn og levere kupongen som traveksperten i Dagbladet.no har studert seg fram til.

- Faktisk er Gonagas og faren Ulsrud Igel så like at min bror Fredrik tok feil hest da han skulle trene  mens jeg var på ferie, sier eier, trener og oppdretter Jan Erik Minge til Dagbladet.no.

- Han selet på Ulsrud Igel og trodde det var Gonagas, humrer treneren.

Heller Konge enn pølse

- Hvorfor heter hesten Gonagas, som betyr konge på samisk?

- Jeg fikk et innfall da jeg holdt et hovslagerkurs i Hammerfest. Vi kjørte forbi et sted som heter Skaidi. Der kom helsøsteren til Gonagas til verden. Da bestemte jeg meg for at heretter skulle alle hestene mine ha samiske navn. De klinger bra og har en betydning, akkurat som indianernavn. Egentlig hadde jeg lyst til å kalle Gonagas for Marfi, men det betyr pølse. Heldigvis, får vi si, ble det Gonagas i stedet for, ler eier og trener Jan Erik Minge som jobber som hovslager til daglig.

- Hvordan har oppladningen vært for Gonagas foran løpet lørdag?

 NY DUELL I SVERIGE:  Sist kaldblodsgigantene Moe Odin og Jærvsöfaks møttes på svensk grus, var på Solvalla Elitlopp-søndagen i mai i år. Da vant Moe Odin (her med Asbjørn Mehla i sulkyen) duellen med over 30.000 tilskuere ringside. Så mange blir det neppe på tråkka søndag når Dagfinn Aarum får sjansen bak Moe Odin i kamp mot verdensrekordtiden 1.17,9a på Nordens eneste 1609-metersbane Tingsryd i Småland. Først skal Karlstad-stasjonerte Aarum på en annen langtur lørdag med V75-favoritten Gonagas til Kristiansand. Foto: Scanpix.
NY DUELL I SVERIGE: Sist kaldblodsgigantene Moe Odin og Jærvsöfaks møttes på svensk grus, var på Solvalla Elitlopp-søndagen i mai i år. Da vant Moe Odin (her med Asbjørn Mehla i sulkyen) duellen med over 30.000 tilskuere ringside. Så mange blir det neppe på tråkka søndag når Dagfinn Aarum får sjansen bak Moe Odin i kamp mot verdensrekordtiden 1.17,9a på Nordens eneste 1609-metersbane Tingsryd i Småland. Først skal Karlstad-stasjonerte Aarum på en annen langtur lørdag med V75-favoritten Gonagas til Kristiansand. Foto: Scanpix. Vis mer

- Gonagas har fått det litt roligere i trening mens jeg var på ferie en uke, men det tror jeg ikke han har hatt vondt av, snarere tvert i mot. Han var veldig fin da jeg kjørte intervaller med ham etter at jeg kom hjem. Jeg tror han kan en 1.29-tid lørdag. I trening får han det variert. Vi varierer mellom intervaller, arbeidskjøring og tempoturer. Vinterstid kjører vi litt med slede.

Strøm og akupunktur

Tidligere slet han litt med bakknærne, men det har min samboer kontroll på. Hun behandler ham med strøm og akupunktur, forteller Jan Erik Minge.

Samboer Tonje K. Bratbak jobbet tidligere i stallen hos Dagfinn Aarum. I dag har hun nok å gjøre med å behandle hester, og i tillegg hjelper hun Jan Erik med å trene hestene på stallen hjemme.

- Gonagas har arvet styrken og viljen fra pappa Ulsrud Igel. Han er litt av en type, og ypper seg mer og mer mot faren hjemme. Han utvikler seg for hvert løp. Han har vunnet alle løpene sine bortsett fra Spenters æresløp på Berke i mai. Da slet han med skade i det ene frambeinet.

- Han er en vinnertype, sier Jan Erik Minge om hesten som har seiret i fem av seks forsøk i år.

Foruten Ulsrud Igel og Gonagas har han hatt flere gode hester på stallen. Per Stjerne, som var hans første hest, hevdet seg mot de beste 4-åringene i sin årgang før en skadet bøyesene satte stopp for karrieren. Deretter kom Grei Rigel, som i følge treneren var en riktig stabukk. Han ble matchet tøft mot Lome Elden & Co og hang med en bit. Dronninga, mor til 2-årige Teijas, er fremdeles landets femte beste 4-årshoppe gjennom tidende. Dronninga bet godt fra seg i løpsbanen som 3- og 4-åring før hun ble skadet. Hun koser seg nå på gården med et føll etter Elding i år.

I tre store luftegårder på gården regjerer Ulsrud Igel, Gonagas og 2-årige Teijas i trygg avstand fra hverandre. Ulsrud Igel vant Sørlandets 3-års Cup i 2000 sammen med kusk Dagfinn Aarum. Lørdag tar den meritterte kusken den lange turen fra Karlstad i Sverige  for å kuske Gonagas.

Kusken har høye tanker

- Kan det bli reprise lørdag, Dagfinn Aarum?

- Er det så lenge siden vi vant, ja. Gonagas er helt klart en av flere som kan vinne løpet. Han er fersk ennå, men har fin fart i beina og feilfritt ender han garantert blant de tre. Jeg føler at han er god nok til å være med i Kriteriet senere i høst. Jeg synes det er moro å følge opp en hest som kan være med i årgangsløpene, det er alltid spennende, sier kusken som ikke legger skjul på at han har høye tanker om Gonagas.

Moe Odin jakter verdensrekord

Dagfinn Aarum får en lang tur til 1609 meters-banen Tingsryd i Småland i Sverige på søndag. Der skal han kuske Moe Odin i verdensrekordforsøk mot Järvsøfaks & Co. Verdensrekorden for kaldblodshester lyder på 1.17,9 og Järvsæfaks er rekordinnehaver.

- Det blir en voldsomt lang tur, men det er vel kun en gang i livet man får en mulighet til å kjøre en sånn hest som Moe Odin. Jeg er mektig imponert over den formen han har vist i lang tid. Det blir spennende å kjøre på milebane. Jeg gleder meg, meddeler kusk Dagfinn Aarum.

Moe Odins faste kusk Asbjørn Mehla syntes det var for langt å reise.

Lykkelig i Sverige

Dagfinn Aarum gjorde svenske av seg for noen år siden. Den mangeårige Momarken-championen har ikke angret på avgjørelsen.

- Det er deilig å være menneske i Sverige, og det er et godt land å leve i. Politikerne i Sverige underholder ikke på TV to ganger i uka som de gjør hjemme. Her blir det gjort noe.

- Hvordan har det vært å bryte opp fra hjemstedet og etablere seg helt på nytt?

- Jeg er veldig fornøyd med tilværelsen og har fått mange fine hester. Vi har 16 hester i trening på gården, fortrinnsvis løpshester. Og så har vi en del 2-åringer hos Peder Severin som jeg driver et samarbeid med. Det fungerer utmerket, opplyser treneren.

- Sjekk ut hjemmesiden vår, http://www.stallaarum.com/, tipser treneren og kusken som har sjansen til å vinne både Sørlandets 3-års Cup og sette verdensrekord i løpet av ett døgn.

SUKSESS I SVERIGE: Dagfinn Aarum (48) har hatt suksess i den ledende travsportnasjonen Sverige siden han flyttet fra Mysen til Karlstad og Färjestad travbane. I fjor vant han 89 løp på svenske bane. I år har han allerede vunnet 66 og har en seiersprosent på 13. Lørdag kjører han V75-favoritten Gonagas i storløp i Kristiansand - søndag jakter han verdensrekord bak Moe Odin i på Tingsryd-banen i Sverige.