Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Samme potensial som Flo og Solskjær

Drillo tror på nye norske superstjerner.

KVALITET: Det norske landslaget stilt opp før VM-kvalifiseringa mot Aserbajdsjan. Norge kom til sitt tredje VM i 1998, men Italia ble for sterke i åttedelsfinalen. Foto: Robert Eik
KVALITET: Det norske landslaget stilt opp før VM-kvalifiseringa mot Aserbajdsjan. Norge kom til sitt tredje VM i 1998, men Italia ble for sterke i åttedelsfinalen. Foto: Robert Eik Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): 2. juni 1996. Norge feier over Aserbajdsjan på Ullevaal.

Ole Gunnar Solskjær og Ståle Solbakken scorer to mål hver i 5-0-seieren. Det er opptakten til det som skal bli Norges hittil siste VM-sluttspill i fotball og VM-seier over selveste Brasil.

Egil Drillo Olsen mønstrer denne junisøndagen et lag som allerede er imponerende på papiret — og som bare er blitt enda mer imponerende med årene. Kaptein Henning Berg ligamester med Blackburn. Alf-Inge Håland en sikker startmann i Nottingham Forest, Øyvind Leonhardsen det samme i Wimbledon.

Og da har vi ennå ikke nevnt Stig Inge Bjørnebye, som med den største selvfølgelighet har aksler Liverpool-trøya i flere sesonger

Likevel er faktisk fem i startelleveren som fortsatt er tippeligaspillere. Men det skal ikke vare lenge.

Superstjerner Samme høst flytter Frode Grodås til London for å vokte Chelsea-målet. Samtidig flytter Ole Gunnar Solskjær til Manchester for å bli tidenes største norske fotballspiller, og han får selskap på Old Trafford av Ronny Johnsen, som kommer fra Tyrkia.

Det skal fortsatt gå et år før Tore Andre Flo tar steget fra landslagsbenken til stjernestatus som Chelseas sikreste målscorer, men han er der i god tid før VM-sluttspillet starter

En annen del av historien, som sier nesten like mye: Et par måneder etter landslagets 5-0-seier over Aserbajdsjan, slår Rosenborg selveste AC Milan på San Siro og tar seg videre til kvartfinale i Champions League. Nils Arne Eggen mønstrer elleve nordmenn mot det italienske mesterlaget. Ingen av dem var funnet verdig en plass i Drillos tropp til den første kvalifiseringskampen.

Færre i store ligaer Sannsynligvis stiller Drillo med fire tippeligaspillere fra start mot Island, altså færre enn for 16 år siden. I John Arne Riise har han en Champions League-vinner på laget.

Likevel legger ikke sjefen skjul på at det denne gangen er vesentlig flere spørsmålstegn.

- Vi hadde flere ute som spilte i ligaer med høy faktor, særlig Premier League. Det har vi ikke nå, i hvert fall er det langt færre, erkjenner Drillo.

For selv om han har minst like utenlandsproffer til disposisjon, er det flest benkeslitere — hvorav mange som sliter benken i middels klubber i middels ligaer.

Savner en superspiss - Hvor komfortabel er du med spillergruppa du nå har til rådighet?

- Det er det beste vi kan finne akkurat nå. Jeg kan ikke se at vi skulle hatt noen andre der, i hvert fall, sier landslagssjefen ettertenksomt til Dagbladet.

- Har du den spisskompetansen du trenger for at Norge kan komme seg til VM?

- Jeg skulle gjerne hatt verdens beste hodespiller, som også hadde vært jævlig hurtig, på topp, sier han på en måte som mer enn antyder at en John Carew i form er noe han savner.

KLAR  FOR KVALIK: Drillo og Norge innleder VM-kvalifiseringen mot Island i morgen kveld.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KLAR FOR KVALIK: Drillo og Norge innleder VM-kvalifiseringen mot Island i morgen kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

At han skal oppleve det samme som i 1996 — at flere unggutter plutselig tar steget opp på verdensklassenivå — tør han knapt håpe på. Men han utelukker det heller ikke.

- Trenger mer tid - Vi har flere U21-spillere enn noen gang i A-troppen. Det er fire som er med, og det er enda tre-fire som kan bli store spillere hvis de fortsetter utviklinga. De har det samme potensialet som dem som var med i 1996, men det kan hende de trenger litt mer tid, sier Drillo.

Johsua King er utvilsomt én av dem han følger med spenning. Den 20 år gamle United-reserven kan bli kastet inn allerede mot Island.

- Ofte er det sånn at spillere med ekstrem fart noen ganger sliter med å utnytte farta ordentlig, og det er utfordringen hans. Men jeg har sjelden sett en spiller med så stort potensial når det gjelder fart, men også kreativitet og uforutsigbarhet, sier han til Dagbladet.

Stopperkjempen Henning Berg var selve grunnsteinen i laget som i 1996 startet vandringa mot VM i Frankrike to år seinere. Han tror ikke 2012-utgaven av Norge blir et speilbilde av 1996-laget.

- For mye forlangt - Mange av de spillerne fikk jo fantastiske karrierer og spilte i store klubber i Europa. Det tror jeg er litt for mye forlangt å forvente og tro at unge, lovende spillere som kommer opp her skal gjøre. Det kan hende, og det vil være fantastisk hvis én av dem klarer det.

Likevel mener han målet må være det samme nå som da, å vinne kvalifiseringsgruppa.

- Først og fremst på grunn av gruppa vi er i. Vi veit Sveits er et bra lag, men i gruppe med Sveits, Slovenia, Albania, Kypros og Slovenia er det naturlig å ha som mål å vinne. Man si vi er uheldige som får Island, som er det beste laget fra den dårligste seedinga, men fordelen med dem, er jo at de også kan ta poeng fra andre. Så at det er en bra gruppe for Norge, det er det ingen som helst tvil om, fastslår Henning Berg.

I morgen klokka 20.45 starter veien mot Brasil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media