Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Samme som at en person prøver å skyte en annen

Kaggestad har også blitt drapstruet av bilister.

KAN VÆRE LIVSFARLIG: Syklister i veibanen blir ofte utsatt for aggressiv oppførsel fra billister. - Folk må snart forstå at hvis de sitter i en bil og gjør noe mot syklister eller folk på rulleski som kan få dem til å falle, så er det som drapsforsøk å regne, mener tidligere proffsyklist Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KAN VÆRE LIVSFARLIG: Syklister i veibanen blir ofte utsatt for aggressiv oppførsel fra billister. - Folk må snart forstå at hvis de sitter i en bil og gjør noe mot syklister eller folk på rulleski som kan få dem til å falle, så er det som drapsforsøk å regne, mener tidligere proffsyklist Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Skilandslagets Eldar Rønning og Kristian Tettli Rennemo fortalte i går om at de ble drapstruet av en gårdseier etter å ha vært på en sykkeltur lørdag.

- Mannen som stoppet oss sa at han var så lei av syklister og sa til oss at «neste gang skyter jeg dere», sa Rennemo til Adresseavisen.

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad er slett ikke overrasket over episoden.

TRUET MED BALLTRE: Mads Kaggestad har vært utsatt for utallige episoder på treningsturer der han har følt seg truet.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TRUET MED BALLTRE: Mads Kaggestad har vært utsatt for utallige episoder på treningsturer der han har følt seg truet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Nesten alle som er glade i å sykle eller å gå på rulleski har blitt utsatt for juling eller drapstrusler, tror jeg. Det er et faktum at en er utsatt for å møte folk som har det fælt med seg selv, er rusa eller i psykisk ubalanse når en er ute på tur, og da kan det gå ut over en selv. Jeg tror det er noen folk der ute som bare hater synet av syklister eller mosjonister.

- Folk må snart forstå at hvis de sitter i en bil og gjør noe mot syklister eller folk på rulleski som kan få dem til å falle, så er det som drapsforsøk å regne. Konsekvensen av det kan bli svært alvorlig, og jeg mener det bør behandles på lik linje med at en person prøver å skyte en annen, sier Kaggestad til Dagbladet.

Han har selv vært utsatt for utallige episoder der han har følt seg truet.

BLE DRAPSTRUET: Eldar Rønning og Kristian Tettli Rennemo ble drapstruet da de var ute på treningstur lørdag. Foto: Heiko Junge / Scanpix
BLE DRAPSTRUET: Eldar Rønning og Kristian Tettli Rennemo ble drapstruet da de var ute på treningstur lørdag. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Det har vært mange episoder! Folk har holdt på å kjøre oss ned bevisst, andre har hoppet ut av bilen med balltre og slått etter oss. 
Jeg har sett småbarnsfedre med barn i bilen kjøre forbi en syklist for så å bråbremse. Det gjør de bare for å skade. Noen mennesker ser bare en syklist, og tenker ikke på at det er menneske. Når en er på sykkel eller rulleski er en ganske utsatt, og holder ofte høy fart. Selv er jeg opptatt av å legge meg ut til høyre så fort jeg hører en bil for å vise at jeg er ydmyk, sier han.

Tegnestiftkasting At bilister og andre forbipasserende oppfører seg truende mot mosjonister er ikke noe nytt. Tidligere i år fortalte Kristin Størmer Steira om hvordan hun og Marthe Kristoffersen ble vist fingeren av en gammel dame som suste forbi dem da de var på en treningstur i Maridalen.

- Utfordringen er at vi ikke kan gå så mange steder. Maridalen er veldig greit, selv om jeg for så vidt kan forstå at noen blir litt irriterte. Det viktigste for oss er at de ikke blir så irriterte at de kjører nærme oss. Kommer du borti et hjul, kan karrieren være over. Jeg tror ikke alle bilister forstår konsekvensen av å såvidt komme borti, sa Steira til Dagbladet da.

I sommer ble en større gruppe deltakere i sykkelrittet «Den store styrkeprøven» (Trondheim - Oslo) utsatt for sabotasje da noen kastet tegnestifter i løypa. Rundt 25-30 syklister gikk i bakken, men heldigvis kom de fleste fra det med bare mindre skader. Tegnestiftkasting skjedde også i årets Tour de France.

- Bør inn førerkortopplæringen Kaggestad er usikker på hva som skal til for å eventuelt få gjennomført en holdningsendring, men mener Norge kan lære noe av å se mot Belgia.

FIKK FINGEREN: Kristin Størmer Steira og Marthe Kristoffersen ble tidligere i år vist fingeren av en gammel dame da de var på treningstur. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FIKK FINGEREN: Kristin Størmer Steira og Marthe Kristoffersen ble tidligere i år vist fingeren av en gammel dame da de var på treningstur. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Der har de det som en del av førerkortopplæringen å lære om hvordan en skal kjøre og opptre når det er sykkelritt. Å få kjøreskolene til å ha fokus på det, og få andre til å forstå hva en syklist er og representerer, vil definitivt bidra til å bedre holdningene, sier Kaggestad.

- Og hva representerer en syklist?

- Det er en person som tar vare på helsa si, en som ikke forurenser. Jeg tror det er viktig å få frem for de som driver med holdningsskapende arbeid. Det kan som nevnt være livsfarlig å opptre truende mot noen på sykkel og/eller rullski. Myndighetene oppfordrer folk til å sykle mer, og da må en straffe folk for å opptre truende mot de som følger oppfordringen, sier Kaggestad til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media