Sammen mot doping

Dopingtatte Stian Grimseth var i går i det første møtet med Bjørn Dæhlie, Olympiatoppen og Veritas. Han og Dæhlie er konsulenter for arbeidsgruppen mot tvilsomme kosttilskudd.

Sammen gruppa som skal sikre andre utøvere mot tabber som Grimseths sitter Grimseth selv, Bjørn Dæhlie, to personer fra Veritas og Olympiatoppens helsemedarbeidere Lars Kolsrud (lege), Ingrid Åse Bahr (sjukepleier) og Christine Helle (ernæringsfysiolog). - Bjørn Dæhlie er ikke med som en støtte til meg og min sak. Men for idretten er det godt å ha ham i et slikt team, sier Stian Grimseth.

Bred erfaring

Veritas ble engasjert av Olympiatoppen allerede under OL i Sydney. De skal kvalitetssikre rådgivingen om kosttilskudd til utøverne. Bjørn Dæhlie er bedt om å bidra fordi han tidlig på 90-tallet var pioner i bruken av kosttilskudd sammen med Vegard Ulvang.

- Bjørn og Vegard var blant de aller første som sammen med en produsent fikk lagd en pakke med dagsrasjon med kosttilskudd som omega-3, magnesium og kalsium for langrennsløpere. Bjørn er med fordi vi ønsker å spille på noe av erfaringen fra den gang, sier Bjørge Stensbøl.

  • Olympiatoppen vurderer nemlig å lage hundre prosent sikre basiskosttilskudd eller kosttilskuddspakker beregnet for de ulike utøvergruppene (styrke, utholdenhet med mer). På dette feltet har Bjørn Dæhlie store kunnskaper.
  • Et annet alternativ er å klassifisere kosttilskuddene i to kategorier:

Klasse A: De lovlige og ufarlige - som tran, C-vitaminer, jern og sanasol.
Klasse B:
De risikable og ulovlige kosttilskuddene, som betyr farvel til støtte fra Olympiatoppen om utøverne bruker dem.

- Ikke betenkelig

Stian Grimseth har gode forutsetninger for å gi råd etter at han spiste Ribose fra en boks produsenten ikke hadde merket med de ulovlige substansene boksen beviselig inneholdt. Bjørge Stensbøl ser ingen betenkeligheter med å bruke Stian Grimseth i dette arbeidet mens sakene mot vektløfteren pågår. Grimseth bor på Toppidrettssenterets hotellavdeling under oppholdet i Oslo, men er suspendert og får ikke bruke treningstilbudene.

- Hvem betaler oppholdet hans?

- Stian fikk en kompensasjon fra VG etter at kommentatoren deres gikk for langt i å forhåndsdømme Stian under OL. Pengene derfra finansierer Stians deltakelse i dette arbeidet.

Vurderer sak

Etter møtet dro Grimseth rett til nytt møte med sin advokat Morten Stenstrup. Der diskuterte de dopingsaken som skal opp for domsutvalget i NIF, dopingsaken som skal opp i det internasjonale vektløfterforbundet og - aller mest - eventuelt erstatningssøksmål mot produsenten av kosttilskuddet som etter all sannsynlighet felte Grimseth.

- Vi tar en avgjørelse på om vi går til sak om kort tid, sier Grimseth.

MOT DOPING: Dopingtatte Stian Grimseth blir konsulent i arbeidet med å klassifisere kosttilskuddene.