Sammenlikner 25-åring med Vincenzo Nibali

- De har utviklet seg likt, sier treneren.

VANT VUELTAEN: Fabio Aru lyktes til slutt med å knekke Tom Dumoulin i årets Vuelta a España. Da er det lov til å juble. Foto: JAIME REINA (Scanpix/AFP)
VANT VUELTAEN: Fabio Aru lyktes til slutt med å knekke Tom Dumoulin i årets Vuelta a España. Da er det lov til å juble. Foto: JAIME REINA (Scanpix/AFP)Vis mer

(procycling.no): Med andreplass i Giro d'Italia og seier i Vuelta a España har Fabio Aru virkelig etablert seg i verdenstoppen.

25-åringen har med det utfordret Vincenzo Nibali soleklare kapteinsrolle hos Astana.

Fjorårets Tour de France-mester fikk det ikke helt til å stemme i årets utgave, og var aldri i nærheten til tross for sin fjerdeplass til slutt.

Benekter rivalisering
Flere har spekulert i at forholdet mellom de to italienerne har vært dårlig grunnet Arus fryktinngytende form, men det benekter Arus trener Maurizio Mazzoleni.

- Det er mye snakk om en rivalisering, men det er ikke mye sannhet i det, sier Mazzoleni til Tuttobiciweb ifølge cyclingnews.com.

- Aru ga til og med Nibali en rød trøye etter at han vant vueltaen, og Vincenzo var en av de første som gratulerte ham. De er to store ryttere som vi må se nøye etter. Italia burde være stolt av dem.

- Det endrer deg
Aru har alltid vært regnet som et supertalent, og få var overrasket da han assisterte Nibali strålende på de siste klatreetappene i 2013-utgaven av giroen.

De to siste årene har han tatt det siste steget, med tre pallplasser i treukersritt samt en femteplass i fjorårets vuelta.

I høst klarte han til slutt å knekke Tom Dumoulin i det spanske storrittet.

- Å vinne en Grand Tour endrer deg både fysisk og mentalt. Vi har lagt en ny stein i byggverket. Han har fullført på podiet i tre av fem treukersritt og er mer sikker på egne ferdigheter.

Men selv om Aru har slått seg opp som en av verdens beste, ikke bare en av verdens mest lovende, ser treneren flere områder som må forbedres.

- Han er fortsatt ganske ung og det er ting vi må jobbe med, inkludert tempokjøringen hans og hans egenskaper i bratte avslutninger. På mange måte utvikler Fabio seg slik Nibali gjorde. De vant vueltaen på samme alder.

Tour de France-debut?
Etter å ha kjørt både giroen og vueltaen de to siste årene, virker nå en debut i Tour de France trolig.

Vincenzo Nibali dropper trolig verdens største ritt for å satse mot giroen og OL.

Det sender muligens Aru til Frankrike i juli.

- Det endelige rittprogrammet og målene er ikke fastsatt ennå, men Aru er klar til å se hva han kan gjøre i Tour de France. 2016 vil handle om suksess, men også om erfaring. Hvis han sikter mot touren, vet han at han kan gjøre det bra, men han vil ikke ha noe press om å vinne i debuten.

- Dog takler han presset, og vet hvordan han motiverer lagkameratene og når toppformen. Det er riktig å sikte høyt i 2016.

Aldri vært bedre
Bare 25 år gammel er Aru en del av en gyllen 1990-generasjon, i likhet med blant annet Dumoulin, Nairo Quitana og Esteban Chaves.

Det gjør at treneren fortsatt tror italieneren har mye å gå på.

- Fabio er ikke helt moden fysisk sett, og det vil gjøre det ekstremt interessant å jobbe med ham. Han har tall (testverdier, journ.anm.) til å være en mester og har mentalitet til å støtte opp om det. Sannheten er at vi ikke helt vet hvilke grenser han har.

Hittil har utviklingen utelukkende pekt oppover for den klatreglade Astana-rytteren.

I vueltaen leverte han bedre enn noen gang tidligere.

- I vueltaen var han på et ganske høyt nivå. Han var på sitt beste noensinne på tempoen og holdt 350-360 watt i mer enn 40 minutter. I bakkene var han på sitt beste, og syklet over 6 watt per kilogram.

Først i november møtes Astana-laget for å bestemme rytternes rittprogram, men allerede nå virker Aru-leiren innstilt på å stille seg inn til juli og Tour de France.

Det betyr i så tilfelle at Nairo Quintana og Chris Froome får en ny italiener å se opp for.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!