Sammenlikner Sotsji-OL med Berlin-OL

Gardell mener OL i Sotsji er Putins propagandaspetakkel.

HOMOHISTORIEN: Komuiker og forfatter Jonas Gardell vant alle svenske - og  nordmenns - hjerter og satte i gang tårekanaler - med romantrilogien «Tørk aldri tårer uten hansker». Tredje og avsluttende bok, «Døden», kom nylig i norsk utgave. Foto: Gitte Johannessen / NTB
HOMOHISTORIEN: Komuiker og forfatter Jonas Gardell vant alle svenske - og nordmenns - hjerter og satte i gang tårekanaler - med romantrilogien «Tørk aldri tårer uten hansker». Tredje og avsluttende bok, «Døden», kom nylig i norsk utgave. Foto: Gitte Johannessen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en engajert og opprørt spalte i den svenske avisa Expressen stiller den profilerte komiker, forfatter og forkjemper for homofiles rettigheter, Jonas Gardell, spørsmål om hvordan ettertida vil dømme dem som applauderer Putins «fyrstekroning», som han kaller OL i Russland.

Gardell sparer ikke på argumentene. Han mener at OL i Stosji fungerer som propaganda for Putin, at alle som deltar og støtter opp, uten å protestere, nærmest blir nyttige idioter. 

Til dem som argumenterer for at idrett og politikk ikke hører sammen, har Jonas Gardell ett veldig klart svar: «Dumheter», skriver han.
 
For tror noen at Russland satser alle milliardene fordi det er moro å stå på ski, spør han ironisk.

Nettaktivisme
Gardell føyer seg inn i en lang rekke av folk som bruker OL som en inngangsport for å sette fokus på Russlands behandling av seksuelle minioriteter.

Også Amnesty International i samarbeid med Dagbladet har engaskjert seg i homofiles rettigheter i Russland, og dratt i gang kampanjen torussiawithlove.no

Nesten 250 000 mennesker verden over har allerede markert sitt standpunkt gjennom kampanjen ved å bli en liten bit av det som skal bli et reinbuefarget kart over Russland.

Fikk kritikk Gardell har fått kritikk fra skribent og kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg fordi han i en Twitter-melding sammenliknet OL i Sotsji med OL i Berlin i 1936, noe Linderborg kalte en hån mot russere. Hun kalte han i går for «uforskammet» og «kunnskapsløs» i Aftonbladet.

Gardell utdyper nå sitt syn i innlegg. Han skriver at OL i Sotsji — i likhet med OL i Berlin — «fungerer som en fyrstekroning, en manifestasjon av makt, et propagandaspetakkel der alle tilreisende deltakerne forventes å spille med».

For Putin, akkurat slik det var for Hitler, er OL et personlig prestisjeprojekt, argumenterer han.

Gardell minner om åpningssermonien i Berlin i 1936 da idrettsutøverne paraderte forbi Hitlers plass på tribunen og at alle ble oppfordret til å gjøre Hitler-hilsen - og at de fleste den gang var lydige.

Det krever mot og sivilcourage å ikke lyde, skriver Gardell.

Han skriver videre at det er lett å tie, å være hyggelig og la seg rive med, før han minner om Martin Luther Kings berømte ord om at den som aksepterer ondskap uten å protestere, selv blir medskyldig. 

- Alle har ansvar Den kjente kulturpersonligheten og homo-forbildet mener at alle som har noe med OL i Russland å gjøre, har et ansvar — også seerne som ukritisk sitter hjemme og følger med på idrettsprestasjonene.

Gardell skriver også at det fins klare paralleller mellom utviklingen i Russland og i Tyskland den gang, og peker på svekket demokrati og at allerede marginaliserte grupper angripes.

Maner til solidaritet Han minner om endringene i vår tid der homofile i Sverige og i deler av Vesten, har fått oppleve store forandringer og har vunnet frihet, respekt og «muligheter til å leve våre liv som vil vil».

«Det er resultatet av politisk kamp og personlig mot fra oss som var med», skriver Gardell og peker på at LHBT-personer i mange land - altså lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, har det verre enn noensinne- og han trekker fram flere forferdelige eksempler på voldtekt, mishadling, tortur og ydmykelser i ulike verdensdeler.

Sprer videoer Under OL i Sotsji sprer Human rights watch en video der russiske nynazistiske grupper filmer overgrep mot homoseksuelle menn, der homoer fornedres, mishandles, får flasker ført opp i anus og blir tvunget til å si at de fortjener døden.

Går russiske homofile til politiet for å få hjelp, kan de oppleve at politiet nekter å ta imot anmeldelsen, fordi de «har seg selv å takke».

Utenriksminister Børge Brende fikk lite gehør da han uttrykte sin bekymring for homofile i Russland.   

Så langt i 2013 var det dokumentert sju drap av LHBT-personer, skrev daværende stortingspolitiker Håkon Haugli fra Arbeiderpartiet i et innlegg i Dagbladet i august i fjor.  

Arrestert med regnbueflagg Debatten om undertrykking og vold mot homofile i Russland, pågår som kjent med bredt engasjement både internasjonalt og her til lands, kanskje særlig i dagene før OL startet.

Gardell skriver i Expressen: «Vi må reagera. Vi må handle. Hvorfor? Fordi vi kan!»

Han avslutter innlegget i Expressen med å vise til at mens festlighetene foregikk under OL-åpningen fredag med nærbilder av en trimferende Putin som ble spredt over hele verden, ble en LHBT-aktivister arrestert på Den røde plass i Moskva.

Deres eneste forbrytelse var at de sang den russiske nasjonalsangen med regnbueflagg i hendene.

IKKE SKYGGEREDD:  Å ikke reagere, er å akseptere, er buskapet fra Jonas Gardell i Expressen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
IKKE SKYGGEREDD: Å ikke reagere, er å akseptere, er buskapet fra Jonas Gardell i Expressen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer