Martin Ødegaard hylles

Sammenliknes med legende: - Passer perfekt

Martin Ødegaard har bare spilt én offisiell kamp for Real Sociedad, men blir spådd en lysende framtid av de som kjenner klubben best.

STRÅLTE: Martin Ødegaard imponerte i debuten for Real Sociedad. Forventningene er høye til nordmannen i hans nye hjemby. Foto: NTB Scanpix
STRÅLTE: Martin Ødegaard imponerte i debuten for Real Sociedad. Forventningene er høye til nordmannen i hans nye hjemby. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ingen spilte mer for Real Sociedad i sesongoppkjøringen, og i åpningskampen mot Valencia spilte Martin Ødegaard 90 nye minutter for sin nye klubb.

Nordmannen har kjøpt seg hus i San Sebastian, og virker å ha funnet seg godt til rette i den spanske kystperla. Ødegaard valgte baskerklubben over større europeiske klubber, og skal tilbringe de to neste sesongene der på lån fra Real Madrid.

Ingen følger «La Real» tettere enn lokalavisa El Diario Vasco. Sportsjournalist i avisa, Eneko Perez, forteller at Ødegaard har markert seg positivt både på et sportslig og personlig plan så langt.

- Han har bare vært her i to måneder, men har allerede markert seg positivt. Inntrykket så langt er veldig bra. Ikke bare fordi han har imponerende kvaliteter, noe han viser både i kamper og på trening, men også på grunn av den gode arbeidsmoralen hans. Klubben, media og supporterne er henrykte over ham. Han virker å være en svært moden person til tross for sin unge alder, forteller han til Dagbladet.

NY KLUBB: Etter lang tid med spekulasjoner har omsider Martin Ødegaard bestemt seg for hvilken klubb han skal spille for de neste sesongene. Video: Real Sociedad Vis mer

- En framtidig stjerne

La Liga er rangert som verdens beste liga, og det flommer over av talentfulle spillere. Ikke bare finner man noen av de aller største stjernene i Spania, men ligaen er også utviklingsarena for framtidas verdensstjerner.

I Barcelona skal Frenkie de Jong (22) dyrkes fram, i Real Madrid håper man at Luka Jovic (21) skal bøtte inn mål, mens få blir spådd er lysere framtid enn João Félix (19), som ble hentet for 1,3 milliarder til Atlético Madrid i sommer. Alle er allerede store navn, men Ødegaard, som fikk verdens oppmerksomhet i en alder av 15 år, nevnes i samme åndedrag som dem.

Perez sier at det er enorme forventninger til 20-åringen, og da spesielt i Madrid.

- Ødegaard blir sett på som en framtidig stjerne i europeisk fotball. I løpet av sine to år i Eredivisie viste han at han har potensial til å bli en førsteklasses spiller. Han er bare på lån fra Real Madrid i to år, og hver gang han spiller, følger Madrid-journalistene ham med argusøyne, forteller journalisten.

ESTADIO MESTALLA: Martin Ødegaard før sin debut mot Valencia. Nordmenn har tatt turen ned, og ikke alle er like stor fan av unggutten. Video: Tore Ulrik Bratland. Reporter: Tore Ulrik Bratland. Vis mer

Sammenliknes med legende

Serieåpningen mot Valencia endte 1-1 etter en rekordsein utlikning fra Real Sociedads Mikel Oyarzabal. Ødegaard involverte seg mye framover på banen, og tall fra statistikkleverandøren Opta viser at ingen spilte flere pasninger og ingen traff på flere pasninger på motstanderens banehalvdel enn nordmannen.

La Reals nye nummer 21 er ment å diktere spillet offensivt, og vil spille en helt avgjørende rolle for klubben, ifølge Perez. Journalisten trekker paralleller mellom Ødegaard og en av Real Sociedads største legender.

- Han er en spillertype vi har manglet helt siden Xabi Prieto la opp og Sergio Canales ble solgt. Ødegaard passer perfekt inn i måten Real Sociedad spiller på, der det er svært viktig at ballen flyttes hurtig. Takket være hans intelligens, hans strålende venstrefot og måten han forstår fotball på, spiller han en svært viktig rolle i å spille fri angriperne foran ham på banen, skryter journalisten i lokalavisa.

Prieto ble oppfostret i Real Sociedads ungdomsakademi og spilte over 500 kamper for A-laget - flest i klubbens historie. Det er med andre ord ingen hvem som helst Ødegaard blir sammenliknet med.

Treneren digger Ødegaard

Mot Valencia fant Ødegaard Mikel Oyarzabal, Adnan Januzaj og Willian José med flere pasninger, men nordmannen må foreløpig vente på sin første målgivende pasning. På søndag får han trolig en ny mulighet.

Da tar Real Sociedad turen til et populært feriested for mange nordmenn, Mallorca. Øyklubben er nyopprykket, men åpnet sesongen med seier mot en annen baskisk klubb, Eibar.

Perez føler seg sikker på at Ødegaard blir å finne i startoppstillingen, og forteller at mange supportere og personer internt i klubben lot seg imponere av det spilleren viste fram i serieåpningen. Det er også en fordel at lagets manager, Imanol Alguacil, er en stor fan av Ødegaard.

- Han liker Ødegaard svært godt. Ødegaard spilte en veldig god kamp mot Valencia på Mestalla forrige søndag, et av de tøffeste lagene man kan møte i La Liga. Ødegaard virker å være lykkelig i klubben og er fokusert på den neste utfordringen i Donostia (basisk navn på San Sebastian),